Kdy bude ten správný čas na facelift - operaci vrásek obličeje?

Na otázky odpovídá MUDr. Jiří Borský, plastický chirurg.

img


Kdy tak ženy chodí běžně na operaci obličeje?

Je to individuální. Někomu pomůže face lift dříve, třeba už kolem 40 roku věku, někomu později. Posouzení vhodnosti operace a zvolení toho správného času vždy vyžaduje individuální přístup plastického chirurga. Běžně chodí na facelift ženy po padesátce a muži ještě trochu později. Teprve až s věkem totiž elastických vláken v kůži u každého ubývá, což je vždy individuální. Kůže ztrácí pružnost, zvolna vysychá a bývá i pigmentovanější. Rysy v obličeji se povolují a obličej získá unavený výraz. Podkožního tuku buď přibude nebo naopak ubude. Vytváří se hluboká nasolabiální rýha a tukový polštář ve tváři se posouvá dolů.

Dá se udělat s operací obličeje i liposukce podbradku?

Dá se velmi zjednodušeně říci, že operace začíná často liposukcí, a to jak tváří tak i podbradku - pokud je to zapotřebí. V Esthé většinou používáme tzv.pravou ultrazvukovou liposukci v souvislosti s tímto výkonem.

Budou mé jizvy vidět?

Samozřejmě, kde se vedou operační řezy - tam jsou později jizvy, ale pokud jim budeme po operaci věnovat náležitou péči t.j. promašťovat a tlakové masáže atd., tak budou většinou jen málo patrné. Bohužel jsou případy, kdy se objeví tendence k tvorbě hypertrofické jizvy (jizva je silná, červená, vyklenuje se nad okolí a je tuhá) až keloidní jizvy. Kdy jizva roste až do nepravidelných útvarů, které mají tuhost chrupavky a obtížně se řeší, naštěstí se objevuje výjimečně. Tvorbu keloidních jizev většinou odhadne dobrý plastický chirurg ještě před rozhodnutím zda na operaci jít či nikoliv.

Bude už operace napořád?

Protože se nedá zastavit proces stárnutí, tak ani pooperační výsledek není trvalý. Opět třeba říci, že záleží na typu člověka, někdy efekt "vydrží" až 10 let. 

Jak dlouho budu muset chodit po operaci obvázaná?

Obvazy se po operaci nosí většinou týden, často se kombinují s elastickými návleky. Modřiny se vstřebají nejpozději do 3 týdnů.

Jaké operační techniky se používají?

Operační techniky se postupně od začátku 20 století stále mění a vylepšují. V současné době se operace face-liftu provádí většinou v neuroleptanalgesii v kombinaci s místní anestesií a nikoliv v celkové anestesii, což je pro pacienta šetrnější. Operační řez se vede kolem boltce, vypadá jako obrácené písmeno omega a probíhá před boltcem a za boltcem. Dále se uvolní 2 vrstvy: kůže s podkožím jako první - vrchní vrstva a dále druhá vrstva, takzvaný muskuloaponeurotický systém. Ten tvoří spodní vrstvu, která se vypíná jako první. Přes něj se přetáhne a vypne vrchní vrstva - tedy kůže s podkožím. Nadbytky se odstraní, na některá místa se zavádí drény a ponechávají se 1-2 dny v ráně, abychom minimalizovali "modřiny".

Více informací 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.