Rekonvalescence po zvětšení prsů

Jak o sebe pečovat po zvětšení prsů radí MUDr. Libor Kment.

img

Při jakýchkoli pochybnostech nebo komplikacích musí klientky kontaktovat svého chirurga.

Velmi často se setkávám s tím, že klientka po operaci, přestože je důkladně poučená, za mnou přichází nebo mi telefonuje a zmateně žádá o rady, jak se starat o svá „nová“ zvětšená prsa. Do nejistoty ji přivádí rozdílné informace v různých článcích, na rozličných serverech a zejména od pacientek v diskuzích „na internetu“. Radám z diskuzí často věří víc, než poučením svého operatéra.

Je třeba si uvědomit, že pooperační péče je velmi důležitá. Někdy se říká, že je to 50% úspěchu operace. Jak se o svá prsa starat odvisí od typu operace, od umístění operační rány, uložení implantátu (nad nebo pod sval), průběhu operace a dalších faktorech. Každý lékař a každé pracoviště má své zvyklosti a různé názory. Klientka by každopádně vždy měla dodržovat doporučení svého lékaře. Některé zásady pooperační péče jsou velmi důležité, některé méně a některé jsou zcela nepodstatné a souvisí například s již zmíněnými přetrvávajícími zvyklostmi.  

zoom

"Ženám, které jsou již po operaci, přeji trpělivost a nekomplikované hojení."

Po augmentaci prsů jsou v českých poměrech klientky obvykle 1-2 dny hospitalizovány, někdy i déle. Minimálně jednodenní hospitalizaci bych určitě doporučil z důvodu minimalizace rizik po celkové anestézii nebo pooperačních komplikací ve smyslu například pooperačního krvácení, které pacientka nemusí v domácí péči rozpoznat a které může znamenat vážné ohrožení zdraví i života. Po operaci je důležitý i určitý klidový režim, který se někdy v domácích poměrech nedaří zajistit. Důležitý je převaz a kontrola prsů lékařem 1. den po operaci pro vyloučení rozsáhlejšího hematomu v ráně, který by mohl způsobit další komplikace do budoucna nebo i akutně. Drény se odstraňují obvykle 1. nebo 2. pooperační den. Někdy při výraznější sekreci do drénů později. Výjimečně na naší klinice ránu nedrénujeme. Bez drénů je sice komfort po operaci větší, podle mého názoru ale nestojí za riziko revize pro krvácení anebo dlouhodobého vstřebávání hematomu. V průběhu hospitalizace je hrudník obvázán mulovým nebo elastickým obvazem. Do domácí péče klientky odchází v elastické podprsence. 

Po operaci je důležitý již zmíněný klidový režim. Nemyslí se tím připoutání na lůžko, ale polehávání na zádech, kratší procházky po místnosti nebo bytě, v dalších dnech i venku. Nesmí se ležet na boku nebo břiše. Na boku alespoň 2 týdny, na břiše minimálně 6-8 týdnů. Po propuštění domů mohou ženy vykonávat běžné drobné úkony doma podle toho, jak se cítí a podle bolestivosti. Vhodné je zajistit si výpomoc k malým dětem. Minimálně 2-4 týdny není vhodné prsní svaly zatěžovat a zvedat děti nebo těžké předměty. Po 4 týdnech je už režim relativně normální. Sportovat bych doporučil začít bez zátěže prsních svalů opatrně nejdříve po 4 týdnech a s ostatními aktivitami pozvolna za 6-8 týdnů. Intimnímu styku se po operaci není nutné bránit, ale s určitou opatrností, a když se žena cítí dobře. Po zvětšení prsů se klientky vrací do zaměstnání podle jeho náročnosti obvykle po 10-14 dnech. 

Po operaci jsou prsy citlivé nebo bolestivé. Snášení bolesti je velice individuální. Jsou i klientky, které neužívají žádné léky na bolesti, jiné uvádí bolestivost i 2 týdny. Po tuto dobu mohou užívat léky proti bolesti (analgetika). Doma si obvykle vystačí s léky typu Ibalgin, Novalgin, Algifen, Paralen a další. Při pobytu na klinice jsou aplikovány „silnější“ analgetika do žíly nebo svalu, včetně opiátů. Bolestivost je větší při uložení implantátu pod prsní sval a i rekonvalescence bývá delší.

Speciální elastická podprsenka se většinou doporučuje nosit ve dne i v noci po dobu 6 týdnů, při sportovních aktivitách i déle. Nesmí nikde dřít a ani deformovat tvar prsů jako například stlačovat prsa ke středu, vysouvat směrem nahoru… . Při augmentaci pod prsní sval, a v určitých případech i pod žlázu, doporučuji nosit speciální elastický pás, který tlačí prsy směrem dolů. Nosí se přes podprsenku anebo je někdy i součástí podprsenky, a klientky ho obvykle nosí 2 týdny. Někdy déle. Pás zabraňuje nežádoucímu vysunutí implantátů.

Jizva, která bývá nejčasněji uložena při dolním obvodu dvorce nebo v podprsní rýze, je kryta speciální sterilní prodyšnou nealergizující náplastí (Mefix, Ominifix, Hypafix… ), která chrání jizvu. Sterilstrip nepoužíváme pro jeho neprodyšnost a nepropustnost pro možný sekret. Někteří operatéři vylepují po operaci prsy v různém rozsahu rozličnými typy náplastí k jejich dotvarování a nebo udržení požadovaného tvaru. Podle mého názoru mohou tyto „tejpy“ omezit pooperační otok, ale vliv na budoucí tvar prsů nemají. Když nevytvořím dutinu pro implantát správně a nebo nedobře uložím implantát do potřebné polohy, náplasti to rozhodně nezachrání. 

Normální klidné tenké jizvy se po odstranění náplastí mohou promazávat běžnými tělovými krémy. Mohou se aplikovat speciální masti nebo gely na jizvy (Contractubex, Dermatix gel a další). Na hypertrofické jizvy se používají silikonové náplasti různých značek nebo silikonové gely. Ženy mohou docházet na biostimulační laser. Obvykle tato nadstandardní péče ale po augmentaci není nutná a jizvy jsou pěkné a tenké. Některé klientky po operaci užívají Wobenzym, který může urychlit hojení (nedoporučuji před operací), homeopatika, nebo léky proti otokům (Aescin). 

Sprchování (ne koupele) prsů včetně jizev je možné už po 4 dnech od operace. Osprchování by mělo být krátké a náplasti se nesnímají. Toto se ale velmi různí podle názoru operatéra a někdo nedoporučuje sprchovat například do odstranění stehů nebo i několik týdnů. Na kůži prsů se mohou aplikovat zvlhčující krémy, nikdy ne ale na ochranné náplasti.

Rány zašívám vstřebatelnými stehy, takže po odstranění náplastí není nutné žádné stehy odstraňovat. Je-li použit nevstřebatelný šicí materiál, odstraňují se intradermální stehy za 10-16 dní po operaci. Jednotlivé nebo jiné stehy obvykle erudovaný plastik v této oblasti nepoužívá. Ve vylepování náplastmi se může pokračovat 4-6 týdnů od operace. Poté doporučujeme tlakové masáže. Jizva se jen prsty stlačuje po dobu asi 30 sekund, pustí a znovu stlačuje. Celkově se masáž provádí alespoň 3x denně cca 5 minut. Masáž se provádí tak dlouho, dokud jizvy nejsou měkké a vyzrálé. Při normálním průběhu není potřeba prsa jinak masírovat. Při náznaku kapsuly, tuhnutí prsů atd. může ošetřující lékař doporučit celkové masáže prsů. Provádí se na doporučení lékaře buď krouživými pohyby, nebo se prsem manipuluje nahoru a dolů, případně ke středu a od něj. Opalování jizev není vhodné několik měsíců, minimálně do vyblednutí jizev. Při slunění nebo docházení na solárium se jizvy musí zakrývat, na slunci eventuelně chránit krémy s vysokými ochrannými faktory. Klientky se silikonovými implantáty nesmí podstoupit diatermii (léčebné prohřívání orgánu průchodem vysokofrekvenčního elektrického proudu). Mohlo by dojít k poškození implantátu i okolních tkání.

Při jakýchkoli pochybnostech nebo komplikacích musí klientky kontaktovat svého chirurga. Kdykoliv když se po operaci výrazněji změní velikost prsu, dojde k jeho zarudnutí, škubání v něm, při horečkách, při tvrdnutí prsu, krvácení rány nebo jiné výraznější sekreci a jiných stavech, vždy svého operatéra kontaktujte a navštivte. Mírné zvětšení prsu po operaci, určitá asymetrie, někdy ne úplně ideální tvar po operaci může být normální, přechodný a většinou do 3-6 měsíců se vše upraví a výsledek je ideální. Definitivní tvar, velikost a vyzrání jizev očekávejte po 6-12 měsících.

Jak jsem již uvedl v úvodu, jsou výše zmíněné rady mým doporučením, některé informace jsou zásadní a budou se shodovat s radami vašich lékařů, jiné jsou jen mým názorem a zkušeností. Přeji všem ženám, které uvažují o zvětšení prsů, hodně štěstí, klidné nervy a dobrou volbu lékaře a pracoviště. Ženám, které jsou již po operaci, trpělivost a nekomplikované hojení. :-)

Libor Kment
www.kmentlibor.cz




Komentáře

Jitka Raclavská
Dobrý den ,jsem po augmentaci prsou pod žlázu,nyní začínám 6. týden po OP,chtěla jsem se zeptat,kdy je možné nosit podprsenku 2.fáze od Lipoelastic? Děkuji Jitka Raclavská
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.