V cizím městě jako doma

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

img

Zkuste být jako místní

Abyste objevili vše, co města nabízejí, zkuste se dát do řeči s místními. Při nákupu si popovídejte s prodavačem, zkuste v kavárně navázat rozhovor s lidmi u sousedního stolu, nebo se třeba zeptejte řidiče autobusu. Místní obyvatelé jsou těmi nejlepšími průvodci, jaké si můžete přát. Poradí vám, které méně známé památky a autentické restaurace stojí za to navštívit a kterým místům se vyhnout, abyste se neztratili v davech turistů.

Plánujte strategicky

Pokud budete mít dopředu naplánované, co chcete vidět, vyhnete se bezcílnému bloumání a dlouhým přesunům z místa na místo. Začněte tím, že si místa, která chcete navštívit, zakreslíte do mapy. Můžete použít papírovou mapu, nebo si k plánování výletu pořídit některou z nepřeberného množství mobilních aplikací. 

Sejděte z vyšlapané cesty

Pokud chcete nové město opravdu poznat, nechoďte po nejznámějších atrakcích. Zkuste se ztratit v úzkých uličkách a objevovat malebné čtvrti v nichž není turistický ruch. Vydejte se na cestu labyrintem uliček a hledejte podniky, které navštěvují místní. Naučte se několik frází v místním jazyce a zkuste opravdu poznat komunitu domorodců. Ti, kteří se občas odváží zabloudit, bývají často mile překvapeni tím, co najdou.

Cestujte chytře

Abyste toho stihli navštívit co nejvíc, zjistěte, jak se co nejefektivněji dopravovat z místa na místo. Systém městské hromadné dopravy jsou většinou skvěle propracované, může se ale stát, že se ocitnete v místech, kde autobus jezdí podle počasí a najít správnou zastávku je nadlidský úkol. V takovýchto případech vám doporučujeme najít si půjčovnu kol a objevovat město ze sedla. Oblíbeným způsobem městské dopravy jsou v poslední době také koloběžky. V případě, že ve vaší destinaci funguje některá ze služeb poskytujících elektrokoloběžky, máte vyhráno. Stačí si nainstalovat aplikaci a můžete vyrazit. Elektrická koloběžka vám umožní snadno a rychle dojet kamkoliv budete potřebovat. Můžete na ní jet v kalhotách i v sukni a po příjezdu na místo určení ji jednoduše necháte stát na ulici.

Plány nemusí být neměnné

Pečlivé plánování je užitečné, nechejte si ale také prostor pro náhodná setkání. Nebojte se dělat změny a přizpůsobovat své plány tomu, co vám cvrnkne do nosu. Neostýchejte se přijmout pozvání na domácí jídlo nebo na večírek. Vyzkoušejte, co vám místní nabídnou. Ve víru poznávání se nezapomeňte zastavit, zamyslet se a odpočinout si. Ta nejkrásnější místa jsou často mimo přelidněné turistické atrakce. Užívejte si klidné zahrady, pobřežní promenády a útulné kavárny a poznejte nové místo ze všech stran.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.