Radikální změna jídelníčku nikam nevede

Léto je za dveřmi a vy přemýšlíte, jak co nejrychleji zhubnout ještě nějaké to kilo? Pokud všechny vaše předešlé i dosavadní snahy ztroskotaly, děláte něco špatně. Zkuste se tentokrát řídit radami odborníků ze světa fitness a zdravé výživy a zapomeňte na super rychlé diety.

Nejprve ze všeho se hoďte do klidu

Každé hubnutí začíná v hlavě, proto si utřiďte myšlenky a sama sobě upřímně zodpovězte otázku, jestli opravdu toužíte zhubnout? Být štíhlá a zdravá musíte chtít zejména kvůli sobě, protože jedině tak se dokážete vzdát některých věcí, na kterých jste byla až doteď závislá – například na slazených nápojích a balíčku chipsů denně. Kromě toho byste se měla snažit vyřešit problémy, které vás v současnosti provázejí a eliminovat stres. Zatočte s negativními myšlenkami!

Změňte styl stravování, ale neříkejte tomu dieta

zoom

Na dietu zapomeňte, změňte životní styl

Spousta lidí vnímá slovo dieta negativně, ačkoliv tomu tak vůbec není, což potvrzuje i nutriční specialistka ze Světa zdraví Monika Bartolomějová: „Slovo dieta evokuje trápení, protože mnozí si dietu spojují s hladověním nebo třeba nemocniční stravou. Ve skutečnosti jde především o to změnit stravovací návyky, jíst správně a udělat takové změny, které budete schopni dodržovat celoživotně.“ Nikdo přeci nechce každý den hladovět, nebo jíst celý život pouze pár základních potravin, jelikož právě ty se perfektně hodí do diety. Být štíhlá můžete být i tehdy, když si doma uděláte dezert nebo oblíbené hranolky.

Než začnete, změřte se – váhu nechte pod postelí

Před samotnou změnou režimu se důkladně změřte obyčejným krejčovským metrem, který vám toho řekne podstatně více než samotná váha. Na váhu se pro zajímavost čas od času postavte, ale spíše se zaměřte na úbytek centimetrů než kilogramů, zvlášť pokud přidáte pohyb. „Jakmile začnete cvičit, budete nejen hubnout tuk, ale i nabírat svaly. Mezi tukem a svalem je značný rozdíl, což ale běžná váha nepozná a pro laika může být demotivační, že místo aby kila ztrácel, tak přibývají,“ vysvětluj trenérka Katka Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Měření je vhodné podstoupit u výživového poradce nebo ve fitness centru, kde je k dispozici profesionální váha s měřením tuků a svalů.

Základem je reálný cíl a odborná pomoc

zoom Zvětšit

Neusilujte o tělo závodnice bikini fitness

Mít vysoké ambice a cíle je chvályhodné, ale v případě hubnutí zůstaňte při zemi. Nechtějte zhubnout během jednoho měsíce 20 kilo tuku. Při zdravém hubnutí je to nereálné, při extrémní dietě se nakonec stejně dostaví nechtěný jojo efekt. Stanovte si menší cíle a krok za krokem se k nim přibližujte. Jakmile dosáhnete jednoho cíle, pokračujte k dalšímu. V ideálním případě se do hubnutí nepouštějte sama, ale nechte si poradit od odborníků. „Nemusíte utrácet všechny svoje peníze za drahé doplňky stravy a podobné nesmysly. Úspěšně zhubnout můžete i díky základním, relativně levným a především snadno dostupným potravinám, akorát je třeba se umět orientovat v tom, co je zdravé a dietní a co už naopak do jídelníčku štíhlého člověka nepatří,“ říká nutriční specialistka Monika.

Nevyhazujte svou oblíbenou čokoládu do koše

Říkáte si, že není nic jednoduššího než se doma zbavit všeho, co by vás mohlo svádět k hřešení? Zní to logicky, ale věřte, že pokud vyhodíte všechno, co jste měla dosud ráda, dříve či později stejně poběžíte do obchodu, abyste si svou oblíbenou pochoutku koupila. Při změně stravovacích návyků postupujte pomalu. Nemusíte všechno „nezdravé“ vyřadit najednou, ale pokuste se tyto potraviny omezovat, snižovat jejich množství nebo je nahradit zdravější variantou – například mléčnou čokoládu nahraďte kvalitní vysokoprocentní čokoládou a dejte si jednu či dvě kostičky maximálně dvakrát za týden. A pokud si kousíček dáte, nic si nevyčítejte.

Hladovění a extrémy jsou zakázány!

Pokud se rozhodnete hubnout svépomoci, používejte k tomu selský rozum. Na českém ani zahraničním trhu není produkt, díky kterému snadno, rychle a trvale zhubnete. Zapomeňte i na rady kamarádek, které úspěšně zhubly 3 a více kilo za týden, protože hladověly. Sníst malou misku zeleninové polévky nebo jedno jablko denně je extrém, který vám více uškodí, než pomůže. Ano, nejspíš zhubnete, ale poškodíte si zdraví, a jakmile trápení na chvilku přerušíte, okamžitě začnete nabírat. „Vyhladovělý organismus si dělá zásoby, protože se bojí, že zase dlouho nic nedostane a bude muset pro energii sahat do zásob,“ upřesňuje nutriční specialistka Monika. Snadno pak přiberete i ze vzduchu, jak se obrazně říká.

Jezte pravidelně, dostatečně a hýbejte se

Jíst pravidelně, vybírat si zdravé varianty potravin a zařadit pohyb – všechno tohle víte, jenže jsou to příliš obecné rady a vy zkrátka netušíte, kde začít? Jestliže jste se až doteď stravovala způsobem, kvůli kterému jste nakonec musela obměnit celý svůj šatník a do plavek si radši ani netroufáte, pak je skutečně nejlepším řešením obrátit se na odborníka. Neexperimentujte se svým tělem a především zdravím. „Při radikální změně životního stylu je skutečně nejlepším řešením investovat do odborníků, kteří jsou zodpovědní jak za správný průběh hubnutí, tak za jídelníček,“ potvrzuje nutriční specialistka Monika. A platí to i o sportu. „Při změně životního stylu je asistence odborníka důležitá z toho důvodu, že každý z nás má jiné složení těla, poměr svalů, tuků a vody. Odborník dokáže vyhodnotit konkrétní situaci, navrhnout nejen jídelníček, ale i vhodný trénink, který pro danou postavu skutečně funguje,“ doplňuje fitness trenérka Katka. V každém případě však platí, že pouze kombinací správné stravy a pohybu dosáhnete hezky tvarovaného a zároveň zdravého těla. Strava a pohyb si jdou zkrátka ruku v ruce.



Komentáře

VeronikaEma
Reaguji na LSmolova: Nemyslím si, že oslava něco zničí. Naopak. Slyšela jsi někdy o cheat day? Pomůže zase nastartovat organismus, kterej je zvyklej už na nějakou stravu. Pokud tyhle dny nejsou obden, tak je to naopak super záležitost.
Zoukalka
nejlepší je podle mě si zařídit jídelníček u nějakého odborníka ten ví co je pro vás dobré a co vám třeba chybí co potřebujete doplnit
Tchuminka
Reaguji na kanica007: O tzv. cheat day si můžete přečíst např. v tomto článku: https://www.omlazeni.cz/clanky/nehubnete-podle-bik ini-fitness.html Pokud se vám nechce číst celý, kopíruji odstavec, který by vás mohl zajímat: "Refeed, cheat day nebo třeba přežírací den je úmyslné období konzumace vysokého množství sacharidů, které se využívá v době, kdy je člověk už nějaký ten čas v kalorickém deficitu, případně potřebujeme tělo nakopnout k dalším procesům hubnutí tuku, protože stagnuje. Zjednodušeně – refeed je určen pro lidi na dietě, ale co je důležité podotknout, většina lidí tradiční refeed nepotřebuje, obézní lidé a lidé s velkou nadváhou už vůbec ne. Refeed je určen pro štíhlého člověka, resp. čím více je člověk vysekaný, tím je refeed vhodnější, protože díky němu může posunout limity v rámci hubnutí a dokonce i zlepšit své tréninkové výkony.

Co z toho tedy vyplývá? Vyplývá z toho, že pokud se snažíte zhubnout a držíte týden dietu, neměla byste na refeed ani pomyslet. Stejně tak byste si refeed neměla představovat jako konzumaci nezdravého jídla od pátečního večera do nedělní noci. Za zvážení stojí také to, co přesně se rozhodnete jíst. Navýšení sacharidů neznamená sníst ty největší kalorické bomby a ještě ze sebe dělat hrdinu na sociálních sítích, kam holky i kluci dietáři a rádoby Bikini fitness umísťují s oblibou fotky ze svých cheat days, samozřejmě i s příhodným #hastagem. Jestliže máte refeed postavený na tomto základu, nebuďte překvapená, pokud tímto nekontrolovatelným přežíráním naděláte více škody než užitku a svůj pokrok spíše zastavíte než posunete kupředu. Na druhou stranu, pokud refeed uchopíte správně a půjdete na to s rozumem, refeed v dietě prospěje vaší psychice i tělu, a nemusíte mít strach, že během jednoho dne, kdy si dopřeje více než obvykle a hodíte do sebe třeba i nějakou tu zmrzlinu nebo čokoládu, ztloustnete."
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.