Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

Kyselina listová

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B, které jsou navíc i rozpustné ve vodě. Už podle jejího názvu lze odhadnout, v jakým potravinách se přirozeně nachází. Vyskytuje se především v čerstvé listové zelenině jako špenát, brokolice, chřest, růžičková kapusta, dále zelí, kořenová zelenina a rajčata. Kromě zeleniny jsou jejím významným zdrojem luštěniny, ovesné vločky, sušené datle a fíky, oříšky, lesní plody či například celozrnné pečivo. Kyselina listová má největší význam při podávání v těhotenství, jelikož hraje důležitou roli při krvetvorbě a jako součást vzniku nukleových kyselin. Údajně také ovlivňuje růst buněk imunitního systému.

Něco navíc: Denní příjem kyseliny listové by měl být mezi 600 až 1000 mikrogramy. V době těhotenství je vhodná kombinace doplňků stravy a čerstvé zeleniny
.

Vitamín B12

I tento vitamín patří do skupiny vitamínů B a je rozpustný ve vodě. Mezi jeho nejběžnější zdroje patří játra a ledviny, ryby, vejce, sýry a řasa spirulina. Nejznámějším problémem z nedostatku vitamínu B12 je chudokrevnost, přičemž nejohroženější skupinou nedostatečného příjmu vitamínu B12 jsou vegani. Pokud se stravujete čistě rostlinně, příjem tohoto vitamínu si hlídejte. Ačkoliv je množství vitamínu B12, které potřebujeme, poměrně malé, při jeho nedostatku se mohou projevit duševní poruchy, změny nálad, zhoršená paměť, utlumené reflexy či dokonce problémy s chůzi.

Naopak dostatek vitamínů B12 má příznivý vliv na mentální funkce a emoční zdraví, pozitivně působí na zdraví nervových buněk a přispívají i k normální funkci imunitního systému.

Selen

Selen je účinný antioxidant, který působí proti volným radikálům z okolního prostředí a tím snižuje možnost vzniku rakoviny. Významný je i z hlediska správného fungování imunitního systému. V přirozené podobě ho nejvíce přijmete při konzumaci kvalitních para ořechů, ve kterých může být až 120 mikrogramů selenu. Pozor na nadměrnou konzumaci! Stačí sníst 1 až 2 para ořechy za den. Dobrým zdrojem jsou také ovesné vločky, celozrnné pečivo, brokolice a luštěniny (fazole).

Vitamín A

zoom

Vitamín A se v přírodě vyskytuje ve dvou formách, přičemž známější z nich je retinol (vitamín A1), méně známá forma je 3-dehydroretinol (vitamín A2). V širším slova smyslu se k nim přiřazují tzv. karotenoidy, ze kterých se vitamín A v našem organismu vytváří, a to zejména v tenkém střevě a v játrech. Karotenoidy se jako celek řadí mezi antioxidanty a mají blahodárný vliv na imunitní systém. Důležitý význam má vitamín A pro oči. Určitě si vzpomenete, jak vám rodiče či prarodiče říkali, abyste jedli syrovou mrkvičku, abyste měli zdravé oči. Není to však pouze mrkev, ve které tento vitamín v přirozené podobě najdete.

Vitamín A se nachází také ve špenátu, kapustě, petrželové a kedlubnové nati, melounu, meruňce, zelí, brokolici, kukuřici, dýni, máslu, vaječném žloutku či v rybím tuku a játrech. Karotenoidy jsou pak obsaženy hlavně v zelenině a ovoci.

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) je jedním z nejsilnějších antioxidantů a přispívá k normální funkci imunitního systému. Kromě toho zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k lepší psychické kondici a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Průměrná doporučená denní dávka u zdravého dospělého člověka se pohybuje od 60 do 100 mg. U některých skupin může být potřeba vitamínu C zvýšená (až 250 mg). Vitamín C lze suplementovat i přijímat z potravin, přičemž jeho nejvýznamnějšími zdroji jsou papriky všech barev, dále brokolice, květák, kedlubna, růžičková kapusta, černý rybíz a nakonec populární citrusy.

Zajímavost: Tušili jste, že citrusy jsou s obsahem vitamínu C na docela nízkých příčkách? Žlutá, oranžová a červená paprika obsahuje až 130 mg vitamínu C, kdežto pomeranč pouze okolo 50 mg, mandarinky mají dokonce jen asi 27 mg vitamínu C.

Železo

Železo je pro lidský organismus nezbytné a při jeho dlouhodobém nedostatku může být příčinou poškození imunitního systému. Ve větším množství se železo nachází například v těchto potravinách: játra a ledviny, ovesné vločky a sušené meruňky. Železo obsahují také hrozinky, švestky, žloutky, fazole, zelená listová zelenina, mák, fíky, červené víno, oříšky a semínka (dýně, slunečnice), čočka, ryby, sušené švestky, květák, fazolové lusky, křen, houby, rybíz a maliny, pivovarské kvasnice, banány, brusinky, hrozny, broskve, jahody, meruňky, rybíz, šípky či višně. Důležité je jíst tyto potraviny vůbec či minimálně tepelně upravená.

Pozn.: Článek není náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů navštivte svého ošetřujícího lékaře.



Komentáře

NaranLeOnA
Tak s těmi citrusy a paprikou jste mě dostali, to ostatní tak nějak vím nebo jsem o tom měla povědomí. O zdravou stravu se zajímám a s podzimem jsem vždy užívala různé doplňky stravy jako jsou právě vitamíny a různé bylinky v kapslích, nedávno jsem objevila při dnech Marianne komplexní doplněk Wecare pro posílení imunity, abych toto období plné chřipek a angín přešla bez větší úhony, tak jsem objednala a zkouším.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.