Nehubněte podle Bikini fitness

Léto se blíží a s ním i touha vypadat co nejlépe v plavkách. Vystává však otázka, jak stihnout plavkovou sezónu a nepřijít k újmě na zdraví nesmyslným hladověním nebo držením dietního režimu například podle IFBB Bikini fitness?

Co je IFBB a Bikini fitness?

IFBB je zkratka pro International Federation of Body Building, která byla založena bratry Benem a Joem Weiderovými již v roce 1946, uznání za oficiální sport se však kulturistika dočkala až v roce 1998. V současné době nese mezinárodní asociace název International Federation of Bodybuilding and Fitness, ale původní zkratku IFBB používá stále.

zoom

Hezký zadeček je pro bikinu prioritou

Kategorie Bikini fitness byla uvedena poprvé v roce 2009 NPC a v roce 2010 IFBB. Jedná se o novou trendovou kategorii, která je určena pro sportovně založené dívky a ženy. Důraz v této kategorii se klade především na tělesné proporce a symetrii závodnice. Celkově by měla závodnice působit zdravým tělesným dojmem a přirozeným projevem svalů, který je na měkčím základu svalového tonusu. Hlavní roli zde hraje ženská krása – feminita.

Profi závodnice versus „rychlokvašky“

Pro „běžnou“ populaci i závodnice Bikini fitness platí, že vyladit tělo do plavek – těch na plovárnu nebo závodní prkna – vyžaduje čas. Pokud jste pro svou formu během celého roku nic neudělala, nemůžete očekávat, že se výsledky dostaví během pár dní. Přebytečná kila jste jistě nenabrala během měsíce, pak po nich tedy nemůžete chtít, aby během měsíce zmizely. Stejně tak svaly  nenarostou za týden. Chce to trpělivost a čas! Uveďme si to na příkladu závodnic Bikini fitness.

zoom Zvětšit

Michelle Lewin vypadá dobře celoročně

Profi závodnice se připravují na soutěžní sezónu průběžně celý rok, poctivě cvičí a zároveň dopřávají tělu odpočinek, mají správně nastavený jídelníček a i mimo soutěžní sezónu se z větší části stravují zdravě. Sice nejsou celoročně vyrýsované, ale jejich váhová odchylka bývá 4–5 kg, při vyšší výšce max. 8 kg. Kdežto „rychlokvašky“ a neúspěšné závodnice byste v „offseason“ možná ani nepoznala. Většina z nich vypadá, jako by činku neviděla ani z dálky, neustále řeší nastavení jídelníčku (neustále se hledají a nacházejí, neustále přibírají a to až do obřích rozměrů) a na soutěž se připravují především striktní dietou – hladověním.

Hladovění není řešení

Jestliže chcete něco změnit dlouhodobě, musíte změnit svůj životní styl. Každý logicky uvažující člověk ví, že například nízkosacharidová dieta – na které funguje před závody spousta závodnic a některé z nich jdou do extrému a drží sacharidy na nule nepřiměřeně dlouho – která vás bude nutit doslova přežít den o jednostranné nebo výrazně poddimenzované stravě, dříve či později skončí u pocitů, kdy budete schopna vyluxovat celou ledničku na jeden dech.

Nakonec skončíte zase na úplném začátku nebo si ještě od původního stavu pohoršíte, protože tělo vystresované nedostatkem jídla si na vás dá pozor a raději začne automaticky ukládat vše do zásob (těch nejméně příjemných – tukových), kdybyste ho chtěla zase mučit hladověním.

Sacharidové vlny – svatý grál v hubnutí?

Sacharidové vlny jsou jednou z nejčastějších inspirací k hubnutí běžné populace podle Bikini fitness. Naneštěstí běžná populace a bohužel i řada závodnic Bikini fitness nemá ponětí o tom, jak správně tuto dietu držet a jestli je pro ně vůbec vhodná. Předně sacharidové vlny nepředstavují model, kdy si dáte jeden den na snídani 100 gramů vloček s arašídovým máslem a kostičkou hořké čokolády a druhý den si dáte čokoládové kostičky dvě a takhle ve „vlnění“ směle pokračujete. Sacharidové vlny jsou postaveny především na konzumaci libového kuřecího masa připraveného na vodě s minimem soli, konzumaci bílků, listové zeleniny apod.

zoom Zvětšit

Chystáte se vlnit s množstvím čokolády?

Připadá vám výše popsaný typ stravování dlouhodobě udržitelný a vhodný pro normálního člověka? Nikoliv. Ani profesionální závodnice Bikini fitness nedrží sacharidové vlny dlouhodobě. Příprava v podobě striktní diety, těžkých tréninků je pro ně stresující a vyčerpávající. Spousta z nich – i když to třeba nepřizná – má během přípravy hlad, nedostatek energie, psychické problémy a je vyřazena z běžného společenského života. Z toho lze snadno usuzovat, že dieta tohoto typu není nejlepším řešením, i když v určité obměně je možné sacharidové vlny zařadit jako součást redukčního jídelníčku i pro běžného člověka, ale mělo by to být pod dohledem zkušeného trenéra.

Nezahrávejte si se svým metabolismem

zoom Zvětšit

Vlnit ale budete spíše s brokolicí

Sacharidové vlny patří k jedné z nejúčinnějších metod, jak se zbavit přebytečného tuku v závodní přípravě, proto se k nim spousta závodnic nejen v kategorii Bikini fitness uchyluje. Znovu však zdůrazňuji, že závodnice se zdravým rozumem je používají pouze jednorázově při přípravě na soutěž, ale rozhodně ne po celý rok! Pokud máte za vzor některou ze závodnic Bikini fitness, nenechte se zmanipulovat jejími názory, zvláště pokud se prezentuje celoročně dokonale vyrýsovaná (v takovém případě má pravděpodobně jen velkou zásobu fotek z přípravy na soutěž) nebo naopak řeší velké váhové výkyvy a co chvilku se chlubí na svém instagramu refeedem nebo tzv. cheat day, o kterém si ještě něco řekneme za chvilku.

Abychom uzavřeli kapitolu sacharidových vln, tak ty se dají vydržet nárazově, ale rozhodně ne dlouhodobě. Přechod k „normální stravě“ musí být plynulý a kontrolovaný, jinak se dostaví starý známý jojo efekt, zpomalení metabolismu a člověk si místo chtěného zhubnutí pár kil zadělá na dlouhodobý problém. Ze všeho nejdříve je důležité metabolismus nastartovat, nikoliv zpomalit.

Pověstné „přežírací“ dny – chápete je správně?

zoom Zvětšit

Spousta lidí refeed nepotřebuje

Refeed, cheat day nebo třeba přežírací den je úmyslné období konzumace vysokého množství sacharidů, které se využívá v době, kdy je člověk už nějaký ten čas v kalorickém deficitu, případně potřebujeme tělo nakopnout k dalším procesům hubnutí tuku, protože stagnuje. Zjednodušeně – refeed je určen pro lidi na dietě, ale co je důležité podotknout, většina lidí tradiční refeed nepotřebuje, obézní lidé a lidé s velkou nadváhou už vůbec ne. Refeed je určen pro štíhlého člověka, resp. čím více je člověk vysekaný, tím je refeed vhodnější, protože díky němu může posunout limity v rámci hubnutí a dokonce i zlepšit své tréninkové výkony. 

Co z toho tedy vyplývá? Vyplývá z toho, že pokud se snažíte zhubnout a držíte týden dietu, neměla byste na refeed ani pomyslet. Stejně tak byste si refeed neměla představovat jako konzumaci nezdravého jídla od pátečního večera do nedělní noci. Za zvážení stojí také to, co přesně se rozhodnete jíst. Navýšení sacharidů neznamená sníst ty největší kalorické bomby a ještě ze sebe dělat hrdinu na sociálních sítích, kam holky i kluci dietáři a rádoby Bikini fitness umísťují s oblibou fotky ze svých cheat days, samozřejmě i s příhodným #hastagem. Jestliže máte refeed postavený na tomto základu, nebuďte překvapená, pokud tímto nekontrolovatelným přežíráním naděláte více škody než užitku a svůj pokrok spíše zastavíte než posunete kupředu. Na druhou stranu, pokud refeed uchopíte správně a půjdete na to s rozumem, refeed v dietě prospěje vaší psychice i tělu, a nemusíte mít strach, že během jednoho dne, kdy si dopřeje více než obvykle a hodíte do sebe třeba i nějakou tu zmrzlinu nebo čokoládu, ztloustnete.

zoom Zvětšit

Co pro vás znamená refeed?

Dobrá rada na závěr

Rozdávat rady na všechny strany umí každý, ale spousta z těch rádců si neví rady sama se sebou. Jestliže chcete trvale zhubnout nebo nabrat svaly, cítit se ve svém těle dobře, zaměřte se na pozvolné změny. Zařaďte do svého jídelníčku kvalitní bílkoviny, ze sacharidů vybírejte především ty komplexní a nebojte se ani tuků, ovšem zařazujte především ty zdravé, pro lidské tělo prospěšné, jako jsou například ryby, avokádo nebo oříšky. Nezapomínejte na pohyb, poslouchejte své tělo a hlavně využívejte svůj selský rozum! Nesnažte se vypadat jako Bikini fitness v den závodu. Za jejich vypracovanými a na kost vysekanými těly se ukrývá nejedno tajemství. Závodnice prošly předsoutěžní a soutěžní přípravou, která zahrnuje například sacharidovou superkompenzaci a odvodnění, což pro běžného člověka není absolutně zdravé ani nutné.




A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.