Nejčastější chyby žen na cestě za fitness tělem

Stále více lidí se přiklání ke zdravému životnímu stylu, jenže mnozí z nich ve skutečnosti netuší, co tento svět obnáší. Mladé dívky i zralé ženy se zhlédly v soutěžících bikini fitness, což je samo o sobě špatně. Jenže nejen tyto „vzory“ jsou důvodem, proč ženy dělají při hubnutí a cvičení tolik chyb a nemohou dosáhnout svých cílů.

Malý příjem bílkovin – bílkoviny zas a znova

zoom Zvětšit

Existují i rostlinné zdroje bílkovin

O bílkovinách se nepřestává mluvit, ať už se to týká diety, sportu či v souvislosti s veganskou stravou. Pravda, začíná to být trochu únavné, zvlášť když se příjem bílkovin zbytečně přeceňuje a podle některých (zejména tzv. bodybuilders) by měl „mnohonásobně“ překračovat denní potřebnou dávku. Často se objevuje názor, že je nutné přijmout 1,8–2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy a k budování svalů jsou nezbytné živočišné bílkoviny. Ve skutečnosti nám na den stačí pouze 0,8–1,2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy, bílkoviny se dají čerpat i z čistě rostlinných zdrojů a výsledky se stejně dostaví. Problém je spíše v tom, že některé ženy nedodržují ani níže předepsanou minimální dávku bílkovin. Orientují se převážně na zeleninu, čas od času si dají nějakou rybu či malé množství masa, což k budování krásného a zdravého těla nestačí. Bílkoviny jsou důležité a odvíjí se od nich výsledky.

Špatně nastavený trénink – strach z činek

zoom Zvětšit

Nebojte se silového tréninku s činkami

I když se o tom neustále mluví a píše, ženy mají stejně tendenci sklouzávat neustále k jakémusi hopsání. Nechápejte to špatně. Osobně nemám nic proti EFEKTIVNÍM workoutovým cvikům, jenže velká část žen se k efektivnímu cvičení takřka vůbec nepřibližuje. Stejně jako se spousta žen nepřibližuje k jednoručkám. Chyba! Správně nastavený silový trénink je pro budování fitness těla přesně tím pravým. Proto se nebojte činek. Začněte základním tréninkem celého těla, které procvičíte třikrát týdně. Později si sestavte trénink zaměřený na jednotlivé partie, tréninky si zapisujte, přidávejte váhu a cvičte poctivě – každou svalovou partii dvakrát týdně, nohy a zadek můžete zařadit i častěji. Zaměřte se na základní cviky, zkuste na chvíli zapomenout na krkolomné cviky, které předvádí některé „fitnessky“ na YouTube. Raději se poraďte s trenérem. Při jeho výběru však buďte obezřetná. V současné době nabízí služby trenéra či výživového poradce každý druhý.

Osobní váha jako hlavní ukazatel?

Jediná váha, která má v domácnosti smysl, je ta, díky které správně odvážíte ingredience na luxusní čokoládové brownies. (smích) Sice to píšu s nadsázkou, přesto to myslím zcela vážně. Osobní váha není dobrým ukazatelem, motivátorem – vlastně vůbec ničím. Ženám akorát snižuje sebevědomí a rozežírá mozek. Na naší váhu má vliv celá řada faktorů, jako jsou nejen jídlo a množství tekutin, ale také menstruace, spánek, sůl, kortizol, sacharidy a glykogen, krev a v neposlední řadě kompozice postavy (poměr svalů a tuku). Poslední jmenované, tedy kompozice postavy, je tím nejdůležitějším, zvlášť pokud cvičíte. Je vysoce pravděpodobně, že štíhlá žena s vybudovanými svaly (úplně stačí mírný svalový tonus, nebavíme se o kulturistice) bude vážit více než žena, která necvičí. Cvičící žena bude mít vyšší poměr svalů a nižší poměr tuku. A co je ještě důležitější, takto vysportovaná postava, byť o pár kilo svalů těžší, je mnohem hezčí.

zoom Zvětšit

Běhejte z dobrého důvodu

Pozor na kardio mánii!

Další častou chybou mnohých žen, které se snaží zhubnout, je přemíra kardia a podmíra jídla. Co se týče jídla, tak k hubnutí je důležité správné nastavení všech živin – bílkoviny, sacharidy, tuky a doporučuji se zaměřit i na vlákninu. Množství a důležitost bílkovin je už za námi. S množstvím sacharidů při hubnutí nebo naopak nabírání svalů je třeba si trochu pohrát, důležité je ovšem zachovat kvalitu, tedy čerpat ze zdraví prospěšných zdrojů, a především je z jídelníčku úplně nevylučovat. Co se týče tuků, tak se zaměřte na zdravé tuky, jako jsou oříšky, avokádo, různé druhy olejů a semínka. Kardio klidně dělejte, ale pouze pokud vás baví a vždy poslouchejte své tělo, nikoliv rádoby odborné rady typu „Dělejte kardio výhradně na lačno“ a podobně. Za mě vám doporučuji běh. Běhám skoro každý den, běhám, protože mě to baví. Běhám, protože běh je součástí mého života.

Nudná skladba jídelníčku – strach z jídla

zoom Zvětšit

Nezakazujte si žádný druh potravin

O nastavení všech důležitých živin najdete zmínku v odstavci výše. Kromě správných poměrů bílkovin, sacharidů a tuku je však nezbytná i pestrost na talíři. Základem je flexibilita a rozmanitost ve stravě. Omezení určitých potravin, vyhazování sacharidů nebo jiných makroživin není ta správná cesta, kterou byste se měla dát, pokud toužíte po zdravém a štíhlém těle a zároveň se chcete cítit spokojená. Zkuste se začít na jídlo dívat tak, že některé potraviny jsou více a některé méně nutričně vyvážené. Obecně platí, že člověk by měl sníst 80–90 % nutričně hodnotných potravin a zbývajících 10–20 % může vyplnit prakticky čímkoliv – třeba oblíbenou zmrzlinou nebo kouskem kvalitní čokolády. Striktní dodržování jídelníčku je určeno pro sportovce, soutěžící v kulturistice nebo nemocné lidi. Ostatní by se neměli stresovat tím, že si dají čas od času mámin jablečný závin nebo si zajdou na pizzu.

Negativní přístup a nedostatek odpočinku

zoom Zvětšit

Co je pro vás opravdové štěstí?

Negativní přístup k jídlu, ke cvičení nebo k tomu, že se zpomalil progres (svalové přírůstky, nižší podíl tuku apod.) je hlavním důvodem, proč věci nejdou tak, jak by si člověk přál. Jenže i když se o tomto tématu často mluví a člověk si uvědomuje, že za jeho neúspěchem se skrývá právě jeho přístup, tak samotné přeprogramování mysli nejde provést ze dne na den. Chce to čas, pevnou vůli a odhodlání, nalezení vlastní sebedůvěry a harmonie, aby člověk přestal myslet negativně. Zvlášť  ženy se neustále stresují tím, že nehubnou, staví se odmítavě k jídlu, s odporem chodí cvičit a k tomu všemu zapomínají na odpočinek, který je společně s pozitivním přístupem klíčem k úspěchu. Nechtějte vidět okamžité výsledky, nenechte se vykolejit tím, když některý den porušíte svůj jídelníček nebo si nestihnete jít zacvičit. Zastavte se. Zklidněte se. Najděte svou vnitřní rovnováhu a nepokládejte za životní štěstí vyrýsované tělo s minimem tuku.

Slevové kupóny na Solid-fitness.cz



Komentáře

Linda Tomsa Kalašová
Reaguji na LSmolova: Doufáme, že pomohou. Linda (redaktorka)
Linda
Reaguji na LSmolova: S bříškem je to obtížné a pokud je tam nějaké převislá kůže navíc, pak samotné cvičení a strava tomu pomohou jen částečně a obvykle je opravdu nutná lékařská pomoc. Záleží, v jaké je to míře. Zbytečně bych se tím ale netrápila, nikdo z nás není dokonalý.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.