Běhání je víc než jen sexy

Ženy mívají z běhu smíšené pocity. Pro spoustu z nich je to upocený sport, u kterého mají navíc problém s dýcháním. Pravdou však je, že jakmile začnete běhat, stane se z toho závislost a probudí se ve vás soutěživý duch.

Nejtěžší ze všeho bývá chuť vyběhnout. Jakmile svou nechuť, lenost či strach překonáte, poběžíte jako o závod. Skvělou motivací k běhu může být nákup nového vybavení – např. kvalitních tenisek – a stanovení nějakého cíle. Tím může být snaha běžet rychleji, doběhnout dál nebo běžet bez přestávky. Pár dní vám to bude trvat, ale brzy se začnete zlepšovat a najednou pro vás bude pět kilometrů bez zastávky hračka. A k tomu všemu se dostaví nepopsatelný, omamný a osvobozující pocit, díky kterému se z běhu stane závislost.

Proč běhat?

zoom

Na běhu se stanete rychle závislá

Pro některé je běhání módní záležitostí a příležitost předvést svůj nejnovější outfit, spousta žen běhá, aby zhubla a vytvarovala své křivky, ovšem důvodem může být také to, že běh prakticky nic nestojí. Nejvyšší investicí jsou běžecké boty. Mimo to běh pomáhá v boji proti osamělosti, stačí se přidružit k nějakému organizovanému tréninku, nebo naopak umožňuje být chvíli sám se sebou a svými myšlenkami. Stačí si nasadit sluchátka a běžet. Další výhodou běhání je to, že můžete běhat kdykoliv a kdekoliv. Běh je po chůzi tím nejkomplexnějším pohybem, jaký si můžeme dopřát a často na něj stačí půlhodinka času.

Začínejte zlehka

Jestliže jste úplný nováček nebo začínáte běhat po dlouhé pauze, nenuťte se do extrémních výkonů. Když nezvládnete běh, zvolte rychlejší chůzi, příště to bude lepší. Na druhou stranu nešiďte sama sebe, a pokud jste fyzicky zdatná, kombinujte rychlou chůzi s během nebo běžte pomalejším tempem a kratší úsek. Při běhu spálíte mnohem více kalorií než při chůzi, dopřejete tělu rovnoměrnou zátěž a úplně nové impulzy i své psychice. Běžte a poznáte ten nepopsatelný pocit, kdy máte najednou úplně čistou hlavu – bez problémů, bez stresu z práce. Nebo se vám naopak rozsvítí a při běhu vyřešíte zdánlivě nevyřešitelný problém, napadnou vás geniální nápady! Nevěříte? Musíte běžet.

Nepodceňujte techniku běhu

zoom Zvětšit

Naučte se běhat správně

Většina běžců se naučila běhat sama. Jenže nadšení nestačí. Aby byl běh maximálně přínosný, je důležitá jeho správná technika. Tu se naučíte pouze pod odborným dozorem. Pokud nechcete mít v budoucnu problémy se zády, kyčlemi a podobně, investujte svůj čas a peníze do tréninků pro běžce. Během těchto tréninků si osvojíte cenné znalosti, které vám oblíbenou aktivitu nejen usnadní a zpříjemní, ale hlavně se postarají o to, abyste běhala správně, bez špatných návyků a vyhlídkou na předčasné problémy s klouby. Důležitá je také úvodní rozcvička a závěrečný strečink, který spousta běžců podceňuje.

Jak rychle běžet?

Volba trasy či její délky nás obvykle netrápí tolik, jako otázka jak rychle běžet? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, stejně jako je tomu i v jiných sportech, každý musí přijít sám na to, co mu nejvíce vyhovuje a jak to na něj působí. Obecně se doporučuje při ranním běhu volit lehčí a pomalejší tempo, zatímco odpoledne si můžete dát více do těla a zvolit intervalový trénink (různě měnit tempo). Důvody jsou prosté. Ráno, kdy jste po noci hladová, je třicetiminutový běh v lehkém tempu a nalačno účinným spalovačem, protože tělo okamžitě sahá do uložených zásob. Při odpoledním intervalovém tréninku se posiluje srdce, fyzička a zvyšuje se vytrvalost.

Jak často běhat?

zoom Zvětšit

Nenechte se ničím zastavit

Běhejte tak často, jak jen můžete. Lance Armstrong říkal: „Bolest je jen dočasná, když to ale vzdáte, je to navždy.“ Podle trenérů by se mělo běhat přibližně třikrát až čtyřikrát týdně, aby mělo tělo prostor pro regeneraci. Avšak stejně jako při rychlosti běhu i tady platí, že vaše tělo si samo řekne, co zvládne a co už je příliš. Někteří běhají klidně každý den, za každého počasí, zkrátka ať se děje, co se děje. Milovníci běhu jsou schopni běhat každý den deset kilometrů i více a cítit se přitom stále skvěle. Nejdůležitější je poslouchat své tělo.

Měřte si svůj výkon

Abyste mohla sledovat své pokroky a byla správně motivovaná, využívejte při běhu umělou inteligenci. Prostřednictvím nejrůznějších aplikací si můžete měřit svůj výkon, mapovat trať a trénovat. Můžete sáhnout po čipu od značky Nike, který dokáže komunikovat i s iPodem. Jestliže se nechcete omezovat ve výběru bot, protože aplikace funguje i bez čipu, zvolte Nike+ Running s GPS, kterou si stáhnete do svého chytrého telefonu. Dalšími alternativami jsou např. Adidas, Garmin, Sports Tracker, RunKeeper, Runtastic. Vyznavači chytrých hodinek ocení Nike+ SportWatch s GPS. Pokud vám nevadí vyšší investice, pořiďte si Apple Watch, které poskytují uživatelům unikátní způsob ovládání Nike+ Running z jejich displeje. Díky Apple Watch budete mít přístup k vzdálenosti, trvání běhu a tempu, navíc budete vidět, když vám přátelé pošlou pozdrav a s Bluetooth-enabled sluchátky můžete bezdrátově poslouchat hudbu během běhu.

Kdy začít běhat?

zoom Zvětšit

Běžte jako o život. Běžte za svým cílem

Pokud chcete začít běhat, začněte teď hned! Nehledejte výmluvy, nečekejte na lepší klimatické podmínky, neodkládejte to na zítřek. I když se nejlépe běhá na jaře či na podzim, každé roční období má něco do sebe. Během horkého léta můžete vyběhnout již brzy zrána, a tím si prodloužit den. Stojí to za to. A díky funkčního oblečení určeného na běh, se můžete na běžeckou dráhu vydat i v zimě. Ve funkčním a líbivém outfitu vás bude běhání bavit ještě více a budete se při něm cítit příjemně, v pohodě a sexy.

Náš tip: Běháte jako o život? Ukažte, co ve vás je a přihlaste se na některý z mnoha závodů či maratonů pořádaných během roku po celé ČR. Není nutné, abyste vyhrála první místo. Mnohem důležitější je pocit, že jste to zvládla a posunula se ve svém cíli zase o krok dál.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.