Nejlepší vitamíny a minerály pro nehty

Nezdravé stravování a nedostatek důležitých vitamínů a minerálů se obvykle projeví i na vzhledu nehtů. Pokud jsou vaše nehty křehké, lámavé a pomalu rostou, je načase dodat jim i tělu živiny.

img

To co jíme se projeví i na vzhledu našich nehtů.

Vitamín C

Zdravé nehty potřebují dostatek antioxidantů, a to především vitamínu C. Nedostatek „céčka“ (a kyseliny listové) patří mezi hlavní příčiny vzniku nepříjemných záděrů kolem nehtů a suchých nehtů. Skvělým zdrojem tohoto důležitého antioxidantu jsou citrusové plody, rajčata, brokolice, špenát či kiwi.

Vitamín E 

zoom Zvětšit

Céčko hledejte v citrusech, éčko v arašídech.

Dalším důležitým antioxidantem je vitamín E. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a kromě antioxidačních vlastností podporuje cirkulaci krve, čímž přispívá k růstu nehtů a ke zlepšení jejich povrchu a pevnosti. Tento vitamín získáme z pšeničných klíčků, másla, arašídů, či sóji. 

Vitamín A

Nedostatek antioxidantu vitamínu A může vést k suchosti nehtů a pozastavení jejich růstu. Vitamín A obsahují rybí tuk, mrkev, špenát, meruňky, máslo či vaječný žloutek. Množství vitamínů A v těle snižuje konzumace alkoholu a kofeinu.

Vitamíny skupiny B 

zoom Zvětšit

Nehty potřebuji i vitamíny skupiny B.

Při nedostatku vitamínů skupiny B nebo také B-komplexu mohou být nehty křehké a snadno se lámat. Patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě a každý z nich má vliv na jinou část organismu. Při nedostatku vitamínu B12 nehty křehnou, tmavnou a deformují se. B12 je obsažen v sýru a vejcích. Kyselina listová také patří do skupiny vitamínů B a má významný vliv na zdraví nehtů. Nachází se především v listové zelenině, kvasnicích a játrech. Vitamín B5 neboli kyselina pantothenová má vliv na růst nehtů a vlasů a najdeme jej v mase, obilninách a luštěninách.

Železo

Křehké a bledé nehty s hrbolky mohou být znamením nedostatku železa. Můžete ho doplnit konzumací listové zeleniny, fazolí, ořechů, masa, vajec či hrozinek. Nedostatek železa na sebe upozorní také zvýšenou únavou a bledostí pokožky.

Zinek

zoom Zvětšit

Minerály jako je železo a zinek pomohou ke krásným nehtům.

Bílé tečky na nehtech znamenají spolu s pomalým růstem nehtů a záděrami nedostatečné množství zinku ve stravě. Deficit zinku pomůže vyrovnat konzumace banánů, hořké čokolády, arašídů, zeleniny či fazolí.

Vápník

Vápník je nejhojněji se vyskytují minerál v lidském těle nezbytný pro kosti, zuby, svaly a další tělesné tkáně. Jeho nedostatek se projeví i na vzhledu nehtů. Hlavním zdrojem vápníku v lidské potravě jsou mléčné výrobky, listová zelenina, semínka (zejména mák), ořechy či ovesné vločky.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.