Nejlepší vitamíny a minerály pro vlasy

Zdravé a krásné vlasy jsou přáním většiny žen. Dobrou zprávou je, že ke zlepšení jejich kvality a rychlejšímu růstu obvykle stačí jen vhodná strava plná vitamínů a minerálů.

img

Cesta ke krásným vlasům vede přes stravu

Biotin

Biotin nebo také vitamín H patří mezi hlavní vitamíny pro krásné vlasy, podporuje růst vlasů a pomáhá zabránit jejich vysušení a lámavosti. Funguje také jako prevence proti plešatosti, udržuje barvu vlasů a podporuje růst nových vlasů u lidí, kteří trpí vypadáváním vlasů. Biotin získáme z vaječného žloutku, mléka, kvasnic, špenátu nebo jater.

Vitamín B5 

zoom Zvětšit

Biotin se skrývá ve žloutku, vitamín B5 v celozrnném pečivu.

Dalším vitamínem, který stejně jako Biotin patří do B-komplexu, je vitamín B5 neboli kyselina panthotenová. Tento vitamín zabraňuje šupinatění kůže, zlepšuje stav vlasů a podporuje jejich růst. Nedostatek kyseliny panthotenové je poměrně vzácný jev, jelikož se nachází v běžných potravinách, jako jsou maso, luštěniny, celozrnné pečivo a zelenina.



Vitamín B9

Tento vitamín z řady B – vitamínů je známý spíše pod názvem kyselina listová. Jeho zvýšený příjem je doporučován především během těhotenství. Navíc kyselina listová zabraňuje zvýšenému vypadávání a šedivění vlasů a zlepšuje jejich pevnost. Najdete ji především v listové zelenině, v játrech a kvasnicích.

Vitamin A 

zoom Zvětšit

Ke krásným vlasům pomůže i konzumace brokolice a sýra.

Vitamín A je antioxidant, který pomáhá vytvářet správné množství mazu v pokožce hlavy, a tak udržuje vlasy hydratované. Jeho nedostatek naopak vede k lámavým vlasům a šupinaté pokožce. Jeho přirozeným potravinových zdrojem jsou mrkve, brokolice, mléko, sýr, vejce, meruňky a broskve. 



Vitamín C

“Céčko” je antioxidant, který pomáhá udržovat vlasy zdravé a je důležitý pro jejich růst. Při jeho nedostatku hrozí vypadávání vlasů, předčasné šediny a suché a lámavé vlasy. Hlavními zdroji vitamínu C jsou citrusové plody, jahody, kiwi, ananas, paprika nebo brambory.

Vitamín E

zoom Zvětšit

Céčko je v jahodách, éčko v ořeších.

Vitamín E je účinný antioxidant, který zvyšuje prokrvení pokožky a pomáhá tak zabránit ztrátě vlasů. Je také zodpovědný za silné vlasy a podporuje jejich rychlejší růst. Dostatečný příjem vitamínu E si zajistíte konzumací tmavě zelené zeleniny, celozrnných produktů, oleje z pšeničných klíčků, semínek a ořechů.

Minerály

Draslík a hořčík

Oba tyto minerály podporují zdravý růst vlasů. Draslík je obsažen v čerstvé zelenině a ovoci, v mléčných výrobcích a mase. Hořčík najdete v celých zrnech, ořeších, luštěninách a tmavé listové zelenině.

Jód a křemík

Jód pomáhá oživovat suché vlasy. Získat ho můžete především z ryb, darů moře, jodizované soli, masa a mléka. Konzumací potravin obsahujících křemík, například mořských plodů, rýže a sojových bobů, můžete zabránit vypadávání vlasů. 

zoom Zvětšit

Vlasy potřebují i dostatek minerálů.

Mangan a síra

Pokud potřebujete podpořit rychlejší růst vlasů, zaměřte se na potraviny obsahující větší množství manganu, jako jsou borůvky, špenát, ořechy či obilniny. K lepší struktuře vlasů vám zase dopomohou potraviny s obsahem síry - jako vejce, maso, mléčné produkty, cibule a česnek.

Zinek a železo

Nedostatek zinku se projeví suchými vlasy a zvýšeným maštěním pokožky. Abyste tomu předešly, dbejte na dostatečný přísun potravin obsahujících zinek, jako jsou sýry, ořechy, maso a plody moře. Vypadávání vlasů může být následek chudokrevnosti, které lze předejít dostatečným přísunem železa. Tento důležitý minerál naleznete v listové zelenině, sušeném ovoci, pivovarských kvasnicích a mase.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.