4 potraviny, které pozitivně ovlivňují naši psychiku

Může mít jídlo vliv na naši náladu nebo zmírnit stres? Zjistili jsme, jaké potraviny jíst, abyste se cítili dobře po fyzické i psychické stránce.

Luštěniny

Věděli jste, že na psychiku mají pozitivní vliv potraviny obsahující tryptofan? Z tryptofanu si lidské tělo dokáže vytvořit v mozku libovolné množství serotoninu, který je spojovaný nejen s působením v mozku a s vlivem na náladu, ale ovlivňuje i celou řadu dalších procesů v těle. Například se podílí na řízení chuti k jídlu, pohybů střeva nebo vnímání únavy. Mezi potraviny, které jsou bohatým zdrojem tryptofanu, patří například luštěniny.

Kimchi

Důležitou roli při nejrůznějších onemocněních včetně obezity, ale i při psychických nemocech hraje střevní mikrobiom, který tvoří bakterie, kvasinky, houby, viry, plísně a řasy. Abychom svůj mikrobiom udržovali v co nejlepší kondici, měli bychom do svého jídelníčku zařadit probiotické potraviny, neboli potraviny obsahující živé prospěšné bakterie. Ty se nacházejí v kvašené zelenině, kysaném zelí nebo fermentovaných sójových produktech. Výborným zdrojem a zároveň pochoutkou je kimchi - lehce pikantní korejský salát, který zajišťuje rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje trávicí systém a imunitu.

Chřest

Kromě potravin bohatých na probiotika, jsou ve stravě důležitá prebiotika, která představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla rozmnožovat a pečovat tak o zdraví střevní mikroflóry. Přirozeným zdrojem prebiotik je chřest, ale najdete je také v cibuli, česneku, kořenu čekanky, pórku nebo luštěninách.

Ovesné vločky

Abychom se cítili fyzicky i psychicky dobře, vyplatí se jíst potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina je živinou pro mikroflóru tlustého střeva a dokonce se označuje jako jeho "čistička". A jak už jsme psali v článku výše, zdraví našich střev má vliv na to, jak se cítíme. Kde vlákninu najdeme? Oblíbeným zdrojem vlákniny jsou ovesné vločky, najdeme ji v celozrnných obilovinách, různých druzích semenek a oříšků, ovoci, zelenině.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.