Mlsejte zdravě a nepřiberete

Chcete se cítit zdravě, zůstat štíhlá a zároveň se nechcete vzdát mlsání? Naučte se zahánět chutě na sladké dobrotami, které jsou nutričně výživné. Připravili jsme pro vás několik tipů, díky kterým nepřijde vaše snaha o zdravý životní styl nazmar.

1. Cottage na sladký způsob

Tvarohový sýr cottage je z hlediska výživy ideální potravina. Obsahuje vápník, lehce stravitelné bílkoviny a bakterie mléčného kvašení, které mají pozitivní vliv na trávení. Díky vyššímu obsahu bílkovin cottage zažene na delší dobu hlad, a protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka, hodí se i pro redukční diety. Jíst se dá nejen na slano, ale i na sladko. Stačí do něj přidat čerstvé ovoce, nasekané oříšky, trochu domácí marmelády nebo ho osladit datlemi, které stačí na chvíli namočit do vody a rozmixovat. Získáte tak navíc spoustu minerálních látek a vlákniny.

2. Koláč s tvarohem a mákem

Na snídani či svačinku si můžete bez výčitek dopřát kousek tvarohovo-makového koláče z mandlové mouky. "Mandlová mouka obsahuje na rozdíl od pšeničné mouky řadu minerálních látek, vitamíny a vlákninu. Kombinace tvarohu a máku je zárukou nejen skvělé chuti, ale i vysokého obsahu bílkovin, které mají při redukci váhy zásadní význam," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu NATURHOUSE.


Ingredience:

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1,5 hrnku mandlové mouky 
  • 1/2 vaničky tvarohu 
  • 1 hrnek polotučného mléka (lze přidat podle hustoty těsta) 
  • sladidlo (např. čekankový nebo datlový sirup, med)
  • 2 lžíce kakaa 
  • 4 bílky
  • citronová šťáva dle chuti


Postup: Všechny ingredience kromě bílků zamíchejte dohromady. Z bílků vyšlehejte sníh, který postupně vmíchejte do vzniklé hmoty. Těsto vlejte do vymazané formy (kokosovým olejem) nebo pekáčku a pečte na 180 °C asi 40 minut, dokud se neudělá krustička. Nakonec zkuste vpichem špejle, jestli se těsto nelepí a je hotovo.

3. Dezert do skleničky bez vloček

K uspokojení chutí na něco dobrého, poslouží jednoduchý dezert z rostlinného mléka obohacený o řecký jogurt či tvaroh s obsahem bílkovin. Jak na něj? Do menšího hrnce nalijte domácí kešu nebo mandlové mléko (množství zvolte dle toho, kolik porcí budete připravovat) a zlehka posypte práškovou želatinou. Takto nechte odstáté cca 5 až 10 minut. Pak vařte na mírném ohni až do rozpuštění želatiny (cca 1 minutu). Poté sundejte z ohně a vmíchejte řecký jogurt nebo tvaroh. Do připravených skleniček dejte na dno čerstvé nebo lyofilizované ovoce (maliny, černý rybíz) a zalijte připravenou směsí. Skleničku uzavřete a dejte odležet do lednice.

Náš tip: Domácí rostlinné mléko připravíte tak, že do výkonného mixéru vložíte hrstku ořechů. Pokud chcete mléko sladší, přidáte malé množství datlí. Dochutit můžete i vanilkovým luskem. Ořechy zalijte vodou a rozmixujte až do mléčné konzistence. Pokud chcete mléko zcela hladké, bez jakýchkoliv kousíčku, přeceďte ho přes plátno či jemný cedník.

4. Kakaový mugcake s ovocem

Mugcake neboli dezert z hrníčku zvládnete během pár minut, skvěle si na něm pochutnáte a navíc do sebe dostanete nutričně hodnotné jídlo. "Kakaový mugcake z ovesných vloček neobsahuje  žádný přidaný cukr, olej a dokonce ani mouku. Hravě zastane roli plnohodnotné snídaně či svačinky," tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. 

Ingredience:

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce jogurtu 
  • 1 lžíce tvarohu 
  • 2 lžíce mandlí 
  • 1 vejce 
  • 4 lžíce mléka
  • 1/2 banánu 
  • 1 lžíce chia semínek 
  • 1 lžička kypřícího prášku 
  • 1 lžička kakaa 
  • na dozdobení: tvaroh a ovoce dle chuti


Postup: Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka, kakao a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko a banán. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby nebo nechejte zapéct v klasické troubě. Podávejte s čerstvým tvarohem a ovocem (lze použít i mražené či lyofilizované). 

Zdroje fotografií: NATURHOUSE, BONAVITA



Komentáře

karolin.vrabec89
Super článek, s přítelem se snažíme omezit sladké a nahradit ho možnými alternativami, určitě vyzkoušíme
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?