Obezita není trendy. Je to nemoc!

Obezita není cool, trendy, normální a už vůbec není zdravá. Není ani estetický problém. Je to nemoc a může vám zničit život. Jak poznat, že jste obézní? A co s tím dělat?

Jaký je rozdíl mezi oplácaností a obezitou?

zoom

Sebeláska, nebo ničení sebe sama?

Hranice mezi tím, jestli máte nadváhu nebo jste obézní, může být velmi tenká. Nadváha je totiž považována za předstupeň obezity. Obecně se obezita definuje jako stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka uložená v tukové tkáni stoupla nad obvyklou úroveň. Nadměrná tloušťka vás navíc ohrožuje na životě, proto není na místě neustále zlehčování či dokonce velebení nadváhy, jako to můžeme stále častěji vídat v reklamách či slyšet v seminářích na téma sebeláska. Můžete se mít samozřejmě rádi, i když nosíte XXL velikost, ale pokud trpíte nadváhou nebo dokonce obezitou, hrozí vám množství chronických onemocnění, nejčastěji diabetes II. typu, kardiovaskulární nemoci a rakovina.

Proč tloustnete? Jíte hodně nebo nezdravě

Nejčastější příčinou nadváhy a obezity je konzumace nezdravých, vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Další častou příčinou je nedostatek pohybu, nesmyslné držení diet, nedostatek spánku nebo zdravá výživa, která ale není vhodná pro váš konstituční typ. V neposlední řadě může být důvodem přibírání na váze užívání některých léků, nadměrný stres, genetická predispozice, nemoc nebo libovolná kombinace uvedených faktorů. 

Nadváha i obezita se dají porazit

zoom Zvětšit

Jezte potraviny v jejich přirozené podobě

Pro dosažení štíhlosti není potřeba, abyste neustále počítali kalorie, trávili hodiny v posilovně nebo běhali maratony. Klíčem je dlouhodobě pracovat na svém zdraví pomocí stravy a životního stylu. Pouze dlouhodobé zdravé stravování, které vám bude dávat smysl, a sport, který vás bude bavit a naplňovat, znamená zdravé tělo i hmotnost. Máme pro vás pár rad, jak začít:

  • Zapomeňte na všechny "zázračné" diety. Žádný elixír na hubnutí neexistuje!
  • Nemusíte se trápit neustálým počítáním kalorii, nadměrným sportování, jíst pouze saláty, vynechávat jídla nebo jíst naposledy v pět večer.
  • Začněte tím, že z jídelníčku vyloučíte nebo aspoň omezíte nezdravé, nepřirozeně koncentrované a průmyslově upravované potraviny. Omezte také alkohol.
  • Vždy dejte přednost potravinám v co nejpřirozenější podobě. 
  • Nebojte se soli, ale solte s mírou. Raději upřednostněte čerstvé koření a bylinky.
  • Zpočátku může být skvělým pomocníkem deník. Zapisujte si, co jste přes den snědli, jakou jste měli pohybovou aktivitu a jaké jsou vaše dosažené úspěchy. Zaznamenat můžete i své nezdary.
  • Zdravá strava jde ruku v ruce s dostatkem pohybu, spánku a pobytu na čerstvém vzduchu. Co se týká pohybu, najděte si takový, který vás bude dlouhodobě bavit.
  • V případě obezity se neváhejte obrátit na odborníky, jako jsou diabetolog, nutriční specialista, gastroenterolog, případně i psycholog.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?