Závislosti moderní doby: Máte některou z nich?

Svět se mění, stejně tak závislosti. Ke klasickým závislostem, jako jsou ty na alkoholu, cigaretách, hazardu či návykových látkách, se v posledních letech přidávají další nebezpečné směry, kterých se nedokážeme dobrovolně vzdát a často jsme jimi doslova posedlí. Jak vypadají „moderní“ závislosti?

Žijeme příliš rychle a neumíme si určit priority

zoom Zvětšit

Nestíháte? Naučte se pracovat s časem

Zásadním problémem současného světa, pomineme-li koronavirus, je jeho extrémní zrychlení a neschopnost mnohých lidí soustředit se a určit si své priority. Máme problém pracovat s časem a rozhodnout se, co je pro nás opravdu důležité. Proto se často stává, že nakonec děláme více věcí najednou, což nás stresuje. Od stresu si pak snažíme ulevit například tím, že se vydáme na procházku do přírody. Jenže se může stát, že v lese není signál. „Tady vzniká paradox, že v rámci psychohygieny vyrazíme do lesa, ale tam jsme vystresovaní z toho, že nemůžeme být na telefonu a odpovídat na pracovní hovory a e-maily,“ říká Simona Zábržová, zakladatelka soukromé online péče o duševní zdraví Soulmio. A máme tady první ze závislostí moderní doby – workoholismus! Nejde však o žádnou novinku či výsadu Čechů.

Workoholismus není synonymem úspěchu

zoom Zvětšit

Workoholik o sobě často pochybuje

Workoholismus bývá nejen v naší kultuře často vnímán jako dobrá závislost, protože si jej lidé často spojují s pracovitostí. Ve skutečnosti však závislost na práci způsobuje postupné omezování jiných zájmů na úkor práce a neschopnost seberegulace ve vztahu k práci. Mimo to sklony k workoholismu mají velice často lidé se sklony k impulzivnímu chování nebo lidé s narcistickými a závislými rysy. O zdravé závislosti tak nemůže být vlastně řeč. Někomu se může zdát, že workoholik si své pracovní tempo zvolil sám a že je v samém důsledku vlastně hodně výkonný. Opak je však pravdou. „Workoholik má často pocit, že svou práci nestíhá, nezvládá, není schopen si ji dostatečně rozvrhnout ani načasovat. Má pocit, že v práci musí být pořád, aby mu něco neuniklo. Takoví lidé o sobě hodně pochybují a potřebují si velkým množstvím práce ukojit své vnitřní pochybnosti.  Důsledkem toho bývá, že bohužel velmi často vyhoří. Následně mívají dlouhodobé emoční, fyzické i psychosomatické potíže,“ vysvětluje Simona Zábržová a dodává, že prevencí workoholismu je uvědomění si vlastní sebehodnoty ve vztahu k práci, práce s time managementem a jasné stanovení hranice pro práci, rodinu, přátele a koníčky.

Nakupování jako nástroj ke zvýšení ega

zoom

Nakupujete často nepotřebné věci?

Vzrůstající závislostí této doby je zdánlivě neškodné nakupování, zejména pak nakupování na internetu. To, že rádi nakupujete online samozřejmě neznamená, že jste automaticky závislí. Závislost obvykle začíná až ve chvíli, kdy začnete (nejen) v e-shopech trávit příliš mnoho času a začnete tam nakupovat věci, které ve skutečnosti nepotřebujete. Proč se to děje? Podle psychologů existují různé důvody. Toužíme uspokojit sami sebe, ale stejně tak může jít o potřebu nezklamat prodávajícího či v jeho očích neklesnout. Shopaholik si často říká, že nemůže z obchodu odejít bez toho, aby tam utratil peníze. Nakupování tak vlastně určitým způsobem zvyšuje ego. Zvláštní kapitolou je pak oniomanie, u které je v popředí nejen silná touha něco koupit. V tomto případě je už samotná příprava pro závislé lidi vzrušující – například oblékání se na nákup. Znamením toho, že se jedná o závislost v pravém slova smyslu, je pak pocit viny a v těch nejhorších případech podvodné získávání finančních prostředků na nákupy, když už vlastní finance dojdou. „Specialitou posledních několika let je nákup přes internet, který v nás dokáže vyvolat jednak silný emoční prožitek a následně pak snadnou dostupnost, ale i šanci zboží po procitnutí nakupujícího vrátit,“ dodává Simona Zábržová.

Jste závislí na sociálních sítích? Těžko říct

zoom Zvětšit

Závislost můžete získat na všem

Určit hranici mezi závislostí na sociálních sítích a běžným zájmem o informace je velmi obtížné a těžko uchopitelné. Hranice jsou stanovené zejména u hraní počítačových her, jako závislost jsou však označovány i sociální sítě, hraní online her, cybersex či online hazardní hráčství. Závislost lze získat prakticky na všem, protože každý z nás má v sobě potenciál k nějaké závislosti. Problém nastává, když to člověk objeví a zalíbí se mu to. Co se týká konkrétně sociálních sítí, závislost na nich se projevuje neustálým, i nočním, sledováním příspěvků, reakcí druhých na našich profilech, závislostí na palcích od druhých a často dochází k tomu, že závislý člověk velmi negativně prožívá sebemenší zápornou kritiku na svou osobu. Obecně jsou pak sociální sítě a informace z nich pro život člověka důležité. Háček je v tom, že mnozí nedokážou identifikovat ty závadné. Nekritické zhodnocení informací pak nahrává různým manipulátorům. Pomůže abstinence? Podle specialistky v péče o duševní zdraví je úplná abstinence nereálná. Jde spíše o práci s vůlí a disciplínou a stanovením, co mi sociální sítě dávají a naopak berou. Sociální sítě mohou být prospěšné, ale všeho moc škodí.

Rozrůstá se závislost na psychoaktivních lécích

zoom Zvětšit

Berete léky na bolest, úzkost či nespavost?

V posledních desítkách let se závislost i nadužívání psychoaktivních látek velmi rozrůstají. Podle nedávných průzkumů na nich je v Česku závislých zhruba deset procent dospělých, přičemž nejčastěji se jedná o návykové léky na bolest, úzkosti a nespavost. Ne jednu stranu se není čemu divit, neboť žijeme v době, která je pro valnou většinu stresující až depresivní. Na druhou si však pomoc v podobě návykových léků vybírá svou daň. Člověk postupně potřebuje čím dál větší množství účinné látky a v ten okamžik je obvykle schopen udělat mnoho pro to, aby ji získal. Z důvodu silného návykového potenciálu se mají tyto léky používat pouze krátkodobě. Zároveň je důležité si uvědomit, že závislost na těchto látkách je podobná jako u jiných látek obvykle spojovaných se závislostmi, jako jsou třeba heroin nebo alkohol. „K řešení závažných i méně závažných problémů přitom existuje podstatně bezpečnější cesta, a to přes psychoterapii,“ doporučuje Simona Zábržová.

Závislosti jsou přirozenou součástí našich životů

zoom Zvětšit

Závislost na cvičení je jako droga

Vytvořit si závislost či překročit hranici nadužívání je možné prakticky u všeho. Už nějakou dobu můžeme třeba pozorovat nárůst závislostí na zdravém životním stylu, na cvičení a zdravé stravě. Zajímavé ovšem je, že podle psychologů je závislost přirozenou součástí našeho života, která například dítěti pomáhá přežít. Znamená to tedy nakonec, že závislost nemusí být vždy špatná? Záleží, jak ji člověk uchopí. V případě dítěte a jeho závislosti na (dospělém) člověku, který se o něho stará, je tato závislost předpokladem jeho přežití. Pokud se však jedná o závislost, kterou pak člověk nedokáže opustit, i když mu (spíše) škodí, nelze ji považovat za dobrou nebo přínosnou. Máte-li tedy pocit toho, že jste na něčem nebo někom nezdravě závislí, zkuste se zastavit, rozhlédnout se po možnostech a provést změnu. A pokud nevíte, jak na to, nebojte se zvolit průvodce, terapeuta nebo kouče, který vám pomůže.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.