Mindfulness a další zbraně proti pandemii, neštěstí a stresu

Máme kapacitu a výbavu zvládat stres, který nám běžný život přináší, přesto můžeme mít občas pocit, že se nám hroutí svět. Navíc za současné situace je stres ještě umocněn a zoufalství začínají propadat i ti, kteří byli vždycky nad věcí. Jak stresu čelit a nezbláznit se z toho, co se kolem nás se děje?

Stres vytváříme my sami, nikoliv věci zvenku

Někteří z nás se vypořádávají se stresem hůř než jiní, není ale pravda, že například mladší ročníky dokážou zvládat stres lépe. Všichni jsme si rovni. Stojíme na stejné startovní čáře. Lišíme se hlavně v tom, jaké jsme si vypěstovali návyky mysli aneb jak si vykládáme svět. Míra stresu totiž není objektivní. To znamená, že se neshoduje se skutečností. Stres je závislý především na tom, jak se subjektivně cítíme. Naše uvažování o světě je za stres zodpovědné mnohem víc, než to, co se reálně děje. Míru stresu ovlivňujeme my sami, nikoliv lidé, věci nebo okolnosti, které přicházejí zvenku. Jde zkrátka o to, jak svět hodnotíme a interpretujeme.

Co dokáže udělat stres se zdravým člověkem?

zoom Zvětšit

Míru stresu ovlivňujeme my sami

Pokud je jinak zdravý člověk dlouhodobě ve stresu, není mu z toho prostě dobře. Když člověku není dlouhodobě dobře má to dopad na celou řadu tělesných systémů. Stres zvyšuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak, což může vést až k srdeční příhodě. Během stresu tělo uvolňuje energetické zásoby, a to tím, že v první řadě odbourává zásobní polysacharid glykogen, fungující jako rychlý zdroj energie, z něhož se do krve uvolňuje glukóza. Později dochází i k využití tukových zásob. Z dlouhodobého hlediska hrozí cukrovka, ale následků je ještě mnohem více ? například zhoršené trávení, chronická bolest, problémy s pletí. Nadměrný stres stojí za poruchami spánku, bolestmi hlavy a zad, způsobuje sexuální problémy a dokonce může zapříčinit zubní kaz, zejména pokud máte ve zvyku skřípat během dne a v noci zuby. Tento zvyk může způsobit poškození skloviny.  Kromě fyziologických potíží způsobených stresem stojí za zmínku i ty psychické, jako jsou rodinné problémy, rozvodovost, škodlivý vliv na děti, problémy v práci, zanedbávání povinností, syndrom vyhoření nebo pokles aktivity,

Jak pracovat se stresem? Nepotlačujte emoce

Pokud se dostanete do stresu, zkuste si uvědomit, co stres způsobilo. Vzpomeňte si ale, co je napsáno v úvodu článku ? ?míru stresu ovlivňujeme my sami?. Nesnažte se hledat viníky zvenčí. Spíše si zodpovězte otázku, kterou věc v životě jste vyhodnotili jako zátěž? Důležité je přitom slovo ?vyhodnotit.? Jakmile se naučíte pohlížet na stres tímto způsobem, obrátí se vám život naruby, a to v tom dobrém slova smyslu. Stres je jen iluze. Nad mnohými věcmi se stresujeme úplně zbytečně, protože i když třeba nestihneme termín odevzdání nějaké své práce nezhubneme tolik, kolik jsme si v určitém časovém období určili, nepojedeme letos na dovolenou, oslavíme své narozeniny o půl roku později, nezúčastníme se v tomto roce běžeckých závodů, na které jsme se připravovali, budeme muset odložit svatbu, otevření svého podniku a další, s největší pravděpodobností se nic tak závažného nestane. Ano, můžeme z toho být smutní, zklamaní a může se objevit i strach (například z budoucnosti, existenčních problémů apod.), ale i tady v mnoha případech platí, že stres ničemu nepomůže. Zkuste svůj strach akceptovat se všemi jeho projevy a počkat, až to odezní. Věřte, že nakonec budete překvapeni z toho, jak se věci vyřeší.

Zkuste mindfulness aneb naučte se žít tady a teď

zoom Zvětšit

Nechte mysl spočinout v její přirozenosti

Mindfulness se stal fenoménem současnosti. Vznikají o něm podcasty, knihy i články na internetu.  To může na některé působit jako marketingový chyták. Mindfullness v pravém slova smyslu však nemá s byznysem nic společného. Jeho posláním je naučit nás, jak pochopit svou mysl. Naše mysl totiž funguje zcestně a na základě posuzování nás nutí cítit se nešťastnými. To vše je ale klam, kterého se můžeme díky metodám mindfulness zbavit. Kromě toho je možné mindfullness využít jako doplněk ke klasické léčbě, ať už se to týká stresu, chronické bolesti, úzkostně depresivního syndromu či celého schizofrenního spektra. Jak jej praktikovat? Najděte si místo, kde vás nebude nikdo rušit, lehněte si, posaďte se nebo zůstaňte stát a nechte svou mysl spočinout v jejím přirozeném stavu uvědomování si, které je nezaujaté a nehodnotící. Snažte se jakoby odstoupit od svých myšlenek, a zároveň vnímejte každý okamžik za okamžikem. Pokud docílíte mindfulness, přestanete řešit minulost i budoucnost. Naučíte se žít tady a teď ? v přítomném okamžiku. V mindfulness stavu se začnete mnohem lépe cítit a začnete chápat své emoce. Uvolníte stres, budete se lépe soustředit, dokážete lépe zvládat nepříjemné situace a budete odolnější vůči zlým (nutkavým) myšlenkám, kte.

Choďte spát s čistou myslí

Pokud je pro vás praktikování mindfulness příliš ezoterické, pokuste se alespoň pracovat s vašim dechem. Kdykoliv pocítíte stres, zastavte se a udělejte jeden nádech a výdech. Nic víc. Zvláštní pozornost pak věnujte svému spánku, respektive času před ním. K celkové pohodě přispívá velkou měrou to, jak se cítíme před tím, než usneme. Usínání je čas, kdy máme tendenci usilovně přemýšlet o tom, co jsme přes den udělali nebo co teprve musíme udělat další den, což představuje jeden z největších zdrojů stresu. Jak s tím bojovat? Zastavte se, uvědomte si přítomný okamžik a hlavně přijměte fakt, že dneska večer už svět zkrátka nezměníte a jděte v klidu spát.

Další tipy, jak bojovat se stresem

zoom Zvětšit

Věnujte se tomu, co máte opravdu rádi

Stres vzniká uvnitř našeho těla, proto se i skrze něj nejlépe vybíjí. Základ tvoří pohyb, sport a sex. Z fyzického uvolnění dále pomáhá protistresové dýchání (pomalý nádech, prudký výdech), zpomalení tempa pohybů a řeči, uvolnění obličeje a těla (masáže, omývání vodou), jednoduchá tělesná cvičení, jógové cviky, procházka na čerstvém vzduchu nebo jiná fyzická aktivita. Kromě fyzického uvolnění pomáhá i to psychické ? mindfulness (přepnutí do přítomného okamžiku), přepnutí mozku (soustředění se na něco jiného než na stresovou situaci), poslech relaxační nebo oblíbené hudby, vizualizace spokojenosti, autosugesce zvládnutí stresu, meditace a v neposlední řadě ventilace v komunikaci (vypovídat se, svěřit se někomu). Za zmínku stojí uvolnění pomocí smíchu. Pomáhá i dobré jídlo a pití ve zdravé formě. A nakonec trávení času s lidmi, které máme rádi, se kterými je nám příjemně. Pokud jste ve stresu, může vám od něj ulevit i krátká interakce s domácími mazlíčky.  Pokud máte pocit, že se na vás všechno valí, svět se zbláznil a vy pociťujete stres, na chvíli vypněte a obklopte se zvířátky.

Zdroj fotografií: modelka Nikol Kalašová (@tristis009)



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.