Ženy a muži komunikují jinak

Špatná komunikace rozbíjí vztahy, a to bez ohledu na pohlaví. V případě komunikace mezi ženou a mužem však často nastávají problémy především kvůli tomu, že každý z nich komunikuje jinak. Jsme jinak nastaveni, ne vždy si rozumíme, proto je třeba se komunikaci učit. A nemanipulovat!

Během období zamilovanosti si rozumíme perfektně

zoom Zvětšit

V počátku vztahu vypadá vše růžově

I když by někdo mohl namítat, že způsob komunikace není závislý na pohlaví, mnohé průzkumy i mnozí psychologové a terapeuti potvrzují, že genderové odlišnosti v komunikaci skutečně existují. Zajímavý je ovšem fakt, že v počátku vztahu, v období největší zamilovanosti, jsou tyto rozdíly obvykle takřka nepatrné. Dokud jsou dva lidé zamilovaní, rozumějí si téměř beze slov, nejdůležitější je pro ně milostná komunikace, kterou ale postupem času převálcuje realita. Proto je důležité na komunikaci pracovat.

Neočekávejte, že vám druhý apriorně porozumí

Muži jsou obvykle zaměřeni na rychlé řešení problému. Klíčové je ale to, aby měl problém svůj název. Jedině tak muž problém registruje a začne se jím zabývat. Naneštěstí ženy velmi často pouze naznačují, dávají muži pouze jakési signály, které on ale téměř či dokonce vůbec nevnímá. S mužem je potřeba mluvit na rovinu. Žena, která očekává, že muži samo od sebe dojde, co se stalo, kde je problém, bude zklamaná. Pouhé signály zkrátka nefungují. Muž chce dostat jasné informace, co má změnit, aby s ním byla jeho žena spokojená. To ale neznamená, že máme muže začít kritizovat. Kritiku totiž bere každý (nejen muž) jako útok a reakcí je pak ofenzivní obhajoba. Chceme-li ve vztahu něco změnit, měli bychom o tom mluvit bez emocí, jasně, věcně. Na rozebírání problémů ze všech úhlů pohledu je lepší kamarádka. Dvě ženy si v postěžování na cokoliv rozumějí, kdežto muži to obvykle nechápou a jsou z toho okamžitě otráveni.

Mluviti stříbro, mlčeti zlato – ne vždy to platí

zoom Zvětšit

Mlčení nikam nevede

V životě jsou situace, kdy je opravdu lepší nic neříkat. Pokud jde však o zásadní problémy a vy o nich dlouhodobě mlčíte, začne se tvořit dusivé napětí, ze kterého nic dobrého nevzejde. Nedovolte, aby se ve vás v tichosti kupily problémy. Někdy je lepší, když dojde na italskou domácnost a tím se pročistí vzduch, než aby se neřešilo vůbec nic. Nicméně i když budou vzduchem lítat talíře, měli byste umět dát tomu včas stopku. Jakmile si začnete slovně ubližovat, zaženete druhého do kouta či s ním začnete manipulovat, ukončete to. Verbální či dokonce fyzická agresivita je pro vztah nežádoucí, kontraproduktivní až destruktivní.

Promlouváte si spolu, nebo se hádáte?

Je velký rozdíl, jestli problémy ve vztahu řešíte tím, že si spolu v klidu a věcně promluvíte, nebo se hádáte. I při klidném mluvení je někdy těžké zůstat racionální, ale je to pravděpodobnější než při hádce. Hádka je totiž téměř vždy o emocích, které nejsou při řešení problémů dobrým rádcem. Člověk ovládaný emocemi často neváží slova, která mohou být i velmi zraňující. Pozor si dejte i na práskání dveřmi. Pokud se začne schylovat k hádce na základě rozjitřených emocí, je dobré komunikaci ukončit. To ale neznamená, že od druhého utečete. Nesnažte se zamést problémy pod koberec. Dříve či později se znovu objeví. Domluvte se společně na tom, že se k problému vrátíte později, až budete oba dva klidnější a rozum bude převládat nad emocemi.

Netolerujte žádnou formu manipulace

zoom Zvětšit

Manipulace má mnoho podob

Nedovolte nikomu, aby s vámi manipuloval, protože i když se manipulátor odkazuje na to, že to dělá z lásky či pro vaše dobro, ve skutečnosti to manipulativní osobnost dělá vždy jen pro svůj prospěch a na úkor druhých. Co se týká toho, kdo manipuluje více, jestli žena nebo muž, tak manipulujeme všichni. Metodou ženské manipulace je nejčastěji citové vydírání s cílem vyvolat soucit a nutnost pomáhat, nebo se přímo tomu druhému obětovat. Některé ženy s mužem manipulují pro změnu tak, že jej urážejí a upozorňují na jeho neschopnost a nedostatečnost. Muži používají při manipulaci s oblibou lichotky, stejně tak i výčitky, nátlak nebo za ženy rozhodují. Typů manipulátorů je hodně – od drsňáka přes milujícího člověka až k tomu, který to s vámi přece myslí dobře, ale chovat se k vám bude mile jen tehdy, pokud budete hrát přesně podle jeho pravidel. Manipulátor chce dosáhnout toho, co potřebuje, a to za každou cenu. Manipulace v mezilidských vztazích je velmi nebezpečná. Nepřistupujte na ni!

Suma sumárum – nastavte si vlastní pravidla

Pokuste se společně se svým partnerem najít komunikační model, který vám bude nejvíce vyhovovat. Psychologové například doporučují vyčlenit si jednou týdně 20–30 minut na řešení problémů. V klidu si o nich promluvit. Podle odborníků je to určitá forma prevence. Zároveň to ale neberte tak, že zrovna tento model je pro váš vztah ten jediný správný. Pokud například víte, že je váš partner velmi temperamentní a jen obtížně vydrží půlhodiny diskutovat o problému v klidu, netlačte na pilu. Raději se předem domluvte, kdy a jak to včas ukončíte, nebo jestli není účinnější vzájemný křik, avšak i ten by měl probíhat za určitých pravidel. Lidé (nejen) v partnerském či manželském vztahu by se k sobě měli chovat za všech okolností slušně, s úctou a láskou.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.