Výplňové implantáty vykouzlí i nový nos

Účinnou zbraní proti vráskám jsou už téměř 40 let výplňové implantáty v podobě kolagenu, kyseliny hyaluronové nebo jiných substancí. Odborníci z oboru plastické a estetické chirurgie vidí v kožních výplních velký potenciál nejen při vyplňování vrásek. Jaké jsou dnes možnosti změny vizáže pomocí injekčních výplní?

img

Na trhu je dnes mnoho typů kožních výplní.

zoom


Kolébkou plastické a estetické chirurgie je Brazílie a právě tam začali experti využívat výhod kožních výplní při tvarování a modelování obličeje. Lidé nespokojení se svým profilem dnes už mohou podstoupit nechirurgickou modelaci nosu, která zahrnuje injekční vpravení kosmetické výplně do klíčových oblastí okolo nosu a vyhnout se tak skalpelu. Metoda je však vhodná jen pro pacienty, kteří jsou nespokojeni s nosem kvůli tvaru, nikoli kvůli jeho velikosti.

Nevýhody rhinoplastiky 

Tradiční rhinoplastika je o dost dražší a obvykle je po zákroku zapotřebí šestitýdenní rekonvalescence. Rhinoplastika se i dnes řadí k nejsložitějším plastickým operacím vůbec a mezi nepříjemné vedlejší účinky patří nadměrné krvácení, tvorba jizev nebo ztenčení chrupavky v nose. Otok a krevní výrony se pod sádrovou dlahou obvykle vstřebávají 10 až 14 dnů. Tři měsíce se pak nedoporučuje žádná sportovní aktivita a samotná stabilizace tkání nosu trvá přibližně rok, i když je to velmi individuální. 

Není tedy divu, že se metoda brazilských expertů rychle ujala i v Evropě, a téměř ihned se začala používat při přemodelování nosu při sportovních úrazech. 

Nechirurgická modelace nosu 

Kosmetické výplně používané při těchto zákrocích obsahují kombinaci kyseliny hyaluronové a vody. 

Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v tělesné pojivové tkání a svým složením připomíná gel. Pod kůží se spojí s vodou a kolagenem a vytvoří houbovitou vrstvu mezi buňkami. Když je syntetická forma kyseliny vstříknuta injekcí pod kůži, je přijata vlastní tělesnou tkání a přidá žádanou kyprost do specifických oblastí. Substance však není zcela identická s vlastní tělesnou tkání, takže se během doby 12-18 měsíců postupně vstřebá. Pak je zapotřebí druhé procedury, aby se nos zase vytvaroval.

Zákroky s injekčními výplňovými implantáty se provádějí ambulantně většinou v místní anestezii krémem nebo znecitlivující injekcí. Otok, který se obvykle vyskytuje, trvá většinou dva dny, občas se může objevit modřina. V současné době lékaři i pacienti preferují gely z čisté kyseliny hyaluronové. 

zoom


Co je kyselina hyaluronová 

Kyselina hyaluronová je přírodní látka, která je součástí kožní tkáně. Dokáže vázat velké množství vody, zajišťuje výměnu látek v pokožce, váže volné radikály a transportuje živiny. Podporuje tvorbu nových kolagenových a elastických vláken. Stárnutím klesá objem této kyseliny v těle, pokožka má problém s udržováním vlhkosti, což se projevuje ztrátou hladkosti a objevují se první vrásky.

Nová metoda má i své odpůrce 

Tato neinvazivní metoda má také své odpůrce, mezi které patří i Nigel Mercer, prezident Britské asociace esteticko-plastické chirurgie, který má připomínky k bezpečnosti této techniky: 

„Kosmetické produkty, jako jsou výplně, se nemusí podrobovat stejným důsledným klinickým testům, které jsou legálně nezbytné před lékařským zákrokem. Bál bych se dávat si tyto výplně do kůže, jelikož stále nevíme, jaká bude dlouhodobá reakce. Nemohou nahradit chirurgickou modelaci nosu, která je permanentní.“ 

Na trhu je dnes mnoho typů kožních výplní, pojďme si některé z nich představit.

Restylane

Velmi oblíbený preparát na bázi kyseliny hyaluronové pomáhá při vyhlazování vrásek, vylepšuje kontury rtů a obličeje, zjemňuje jizvy a vyplňuje rty. Má dočasný účinek 6–12 měsíců. Zákrok trvá asi 30 minut, kdy se Restylane v podobě krystalově čirého gelu aplikuje tenkou jehlou pod kůži. Výsledek je viditelný ihned, pokožka může být po zákroku mírně nateklá. Restylane je tělem plně vstřebáván a neovlivňuje výraz obličeje ani neomezuje pohyb obličejových svalů. Jedná se o neživočišný produkt, takže není zapotřebí kožních testů a riziko alergických reakcí je minimální. 

Artecoll

V Americe je známý také jako Artefill. Jde o roztok, který slibuje dlouhodobé ošetření vrásek díky svému unikátnímu složení. Obsahuje polymetakrylátové mikročástice získávané z hovězího kolagenu, který je podobný lidské kůži, takže se přirozeně nevstřebává. Zajišťuje tak dlouhodobý, i když také jen přechodný účinek. Vpichuje se pod kůži, nikoli do kůže, takže je vhodný ke korekci hlubokých vrásek. Injekce jsou vpravovány obvykle při místním znecitlivění. 

zoom


BOTOX

Celosvětově velmi populární metoda k dočasné redukci mimických vrásek. Principem botulotoxinu není vyplnění vrásky jako u výplňových injekcí, ale zamezení pohybu mimických svalů obličeje. Svaly znehybněné touto látkou přestávají pracovat a nemohou se tedy vytvářet mimické vrásky. Při této proceduře je využíván purifikovaný toxin vytvářený bakterií Clostridium botulinum, který rovněž způsobuje vážnou potravinou otravu (botulismus). Při kosmetickém zákroku se však používá jen velmi malé množství, nehrozí tedy žádná podobná reakce. V medicíně se BOTOX využívá již od roku 1982, v estetické chirurgii pak asi 15 let. Zákrok obvykle trvá jen deset minut, účinek vydrží přibližně 3 až 6 měsíců, pro udržení efektu je proto vhodné proces opakovat. 

Kolagen

Kolagen se používá jako výplňový materiál vrásek již od roku 1976. Je to přirozená bílkovina v lidském těle, která podporuje klouby, kosti, vazy a kůži. Kolagen se většinou získává z krav, takže existuje určité riziko alergické reakce. Nezbytný je proto kožní test snášenlivosti, který se obvykle provádí 28 dní před vlastním zákrokem. Kolagen se vstřikuje těsně pod povrch kůže, pro lepší pohodlí lze použít lokálních anestetik. Výsledky jsou u jemných vrásek viditelné okamžitě, u hlubších do dvou týdnů. Občas se objeví otok nebo modřina. Kolagen se postupně v těle rozkládá a vstřebává během 3-5 měsíců, efekt kolagenových injekcí proto není trvalý. 

Ve světě už jsou k dispozici také kolagenové injekce z lidského kolagenu pod názvem Cosmoplast a Cosmoderm, při kterých odpadá riziko alergických reakcí na kolagen získávaný z hovězího dobytka. 

Fascian

Výplňový implantát s dlouhodobým efektem, u kterého některé studie prokázaly, že dokáže stimulovat produkci přirozeného kolagenu v těle. Je vyroben z fascie (vazivový obal svalů) tvořené kolagenem a přirozeně se vyskytuje v lidském těle. Injekčně se vpravuje pod kůži, a protože je hustší nežli normální kolagen, je absorbován pomaleji a výsledky jsou tak trvalejší. 

Mikroliposukce

Pod tímto názvem se skrývá vstřikování vlastního tuku a jedná se o jednu z nejbezpečnějších metod ošetření vrásek, protože je použit pacientův vlastní tuk. Lékař kanylou odsaje malé množství tuku ze stehen nebo zadečku, který je pak přefiltrován a vyčištěn a poté vstříknut do obličeje. Procedura může poskytnout velmi dlouhodobý účinek, záleží na pohybu místa vstřiku. Například v oblasti úst se doba životnosti tukových buněk výrazně zkracuje. Aplikaci vlastního tuku je tedy vhodné opakovat. Při tomto zákroku však nehrozí riziko alergické reakce, dochází obvykle jen k otoku a zarudnutí. Většina tuku se během pár měsíců vstřebá, ale zhruba třetina zůstane v těle i několik let.

Hylaform

Injekční kožní výplň vyrobená z kyseliny hyaluronové derivované z ptačích tkání, která je velmi podobná přirozené kyselině hyaluronové v těle. Hylaform funguje na podobném principu jako Restylane, podporuje hydrataci pleti a vyhlazuje vrásky. Vpravuje se do pleti stejně jako kolagen, obvykle není nutný kožní test a může se tedy provést okamžitě. Účinek trvá přibližně půl roku.

Juvedérm

Kyselina hyaluronová je obvykle dobře přijímána. Nicméně někteří pacienti mají alergické reakce na produkty získávané z hovězího dobytka nebo z ptačích tkání. Juvedérm je vyroben z biosyntetické neživočišné kyseliny hyaluronové, takže je bez alergenů, které by mohly u citlivých pacientů vyvolat nežádoucí účinky. Zároveň poskytuje stejné výhody jako kyselina hyaluronová na živočišné bázi.

Radiesse

Kožní výplň ve formě gelu, který obsahuje částečky calcia hydroxyapatitu (CaHa). CaHa se přirozeně vyskytuje v lidské tkáni (zuby a nehty). Poskytuje okamžitý účinek a dlouhotrvající efekt (někdy i dva roky), i když je po čase z těla zcela vyloučen. Používá se nejen na vyplnění vrásek, ale i k obnovení objemu obličeje, zvětšení objemu lícních kostí nebo třeba při úpravě tvaru nosu. Radiesse se injekčně v místním znecitlivění vpravuje do kůže, poté ho lékař rozmasíruje do požadovaného tvaru.

Zyderm a Zyplast

Dvě nejvíce otestované kožní výplně se v estetické chirurgii používají už od roku 1981. Obsahují kolagen derivovaný z čistého hovězího kolagenu. Tyto kolagenové implantáty se injekčně aplikují do kůže, kde aktivují tvorbu vlastního kolagenu. Výsledkem je vyplnění vrásek, obě látky se také úspěšně používají při zvětšování rtů. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!