Kryolipolýza - impozantní výsledky

Kryolipolýza je inovativní technologie vyvinutá k redukci podkožního tuku ochlazováním tukových buněk, která se letos přiblížila o další krok k uvedení na trh v USA, a to získáním souhlasu federálního úřadu USA pro potraviny a léky (FDA).

img

Technologie ochlazování vede ke krystalizaci lipidů v tukových buňkách. Tukové buňky poté dostanou signál, který spouští jejich odumření.

Velmi stručně

- Zeltiq je přístroj pro aplikaci vakua, který se přikládá na kůži po dobu až jedné hodiny, kde způsobuje ochlazení tukových buněk
- Počáteční studie na prasečích modelech prokázaly snížení podkožního tuku bez zjevného poškození překrývající kůže

Kryolipolýza je inovativní technologie vyvinutá k redukci podkožního tuku ochlazováním tukových buněk, která se letos přiblížila o další krok k uvedení na trh v USA, a to získáním souhlasu federálního úřadu USA pro potraviny a léky (Food and Drug Administration/FDA) pro uvedený přístroj v některých indikacích, včetně dočasné redukce celulitidy, a k ochlazování kůže při laserovém a dermatologickém ošetření.

Systém Zeltiq (Zeltiq Aesthetics) sestává z přístroje pro aplikaci vakua, který se přikládá na kůži po dobu až jedné hodiny, kde způsobuje ochlazení tukových buněk – ale nikoli jejich zamražení. Ochlazení spouští apoptózu, při níž tukové buňky odumírají pomalou, postupnou smrtí, a ta vede k redukci tuku, která se projeví viditelně přibližně za dva až tři měsíce.

„Celý proces si můžeme jednoduše ilustrovat přirovnáním ke kostce másla: pokud ji vložíme do prostředí o teplotě 37 °C, která přibližně odpovídá teplotě našeho těla, je máslo v tekutém skupenství, ale v prostředí o teplotě 7 °C máslo znovu tuhne,“ vysvětluje dr. Sydney Coleman, plastický chirurg z New Yorku, který působil jako jeden z 12 hlavních zkoušejících v multicentrické studii zabývající se touto technologií.

Technologie ochlazování vede ke krystalizaci lipidů v tukových buňkách. Tukové buňky poté dostanou signál, který spouští jejich odumření, bílé krvinky pak tyto odumřelé buňky odstraní ven ze systému, vysvětluje dr. Coleman. Tkáň obklopující tukové buňky je před tímto procesem chráněna, protože neodpovídá na ochlazení. 

Předběžné studie

zoom

Přístroj Zeltiq

První studie kryolipolýzy byly provedeny na prasečích modelech a prokázaly významnou redukci podkožního tuku bez zjevného poškození kůže a okolních struktur. Při tříměsíčním hodnocení po léčbě bylo zjištěno, že hladiny cholesterolu a triglyceridů zůstaly na normální úrovni.

Nedávné klinické nálezy byly prezentovány formou posteru při výročním zasedání Americké společnosti pro dermatologickou chirurgii (American Society for Dermatologic Surgery) v říjnu 2009; v rámci experimentu tři nezávislí hodnotitelé z řad lékařů posuzovali fotografie 50 jednotlivců, kteří prodělali redukci tuku v oblasti boků, a byli schopni správně rozlišit výchozí fotografie od fotografií pořízených šest měsíců po výkonu v 89 % hodnocených případů.

Úřad FDA v současné době posuzuje další výsledky zahrnující léčbu v oblasti břicha, a dr. Coleman uvádí, že výsledky v této oblasti jsou dokonce ještě lepší než výsledky v oblasti boků.

„Zdá se, že přístroj Zeltiq je účinnější v oblasti břicha než v oblasti boků, ale řešitelé mezitím optimalizovali přístroj a upravili parametry během hodnocení, aby získali silnější faktor chladové intenzity, který by mohl vysvětlit pozorovaný rozdíl,“ uvedl dr. Coleman.

Měření výsledků

zoom

Muž ve věku 45 let demonstruje svůj podkožní tuk před (vlevo) a tři měsíce po jedné léčebné kúře pomocí přístroje Zeltiq. Všimněte si, že na fotografii „po zákroku“ pacient vyhmatává viditelně méně podkožního tuku. (Fotografie: dr. Syd Coleman)

„Předpokladem pro udělení souhlasu od úřadu FDA pro indikaci všech typů neinvazivní redukce tukové tkáně je schopnost správně a konzistentně měřit dosažené výsledky,“ vysvětluje dr. Coleman.

„Existuje mnoho rozporů v otázce, jak měřit redukci tukové tkáně, a myslím, že právě v této oblasti má FDA určité problémy s hodnocením účinnosti,“ dodává dr. Coleman. „Pouhé měření obvodu pasu není spolehlivé, protože může záviset na takových věcech, jako je volnost měřicí pásky kolem pasu, nebo zda daná osoba vtahuje břicho či nikoli.“

Další možnosti měření, jako je například ultrazvuk, mají také své specifické problémy, a některé z nejzákladnějších indikátorů – fotografie „před zákrokem“ a „po zákroku“ a spokojenost pacientů – nemusejí splňovat kritéria FDA.

„Myslím, že nejlepším způsobem k měření výsledků v tomto případě je spokojenost pacientů a použití fotografií, úřad FDA však potřebuje něco více,“ tvrdí dr. Coleman.

Velmi účinná metoda - v určitém rozsahu

zoom

Dr. Sydney Coleman

Dr. Coleman je přesvědčen, na základě vlastních pozorování fotografií „před výkonem“ a „po výkonu“ a spokojenosti pacientů, že popisovaná technologie skutečně funguje – v určitém rozsahu.

 „Výsledky nikdy nebudou stejné jako při liposukci, ale technologie je zcela jistě účinná a zdá se, že funguje v každém případě. Otázkou je, do jaké míry,“ říká dr. Coleman.

Jedním z klíčů k úspěšné léčbě bude výběr pacientů, a dr. Coleman připomíná, že pacienti s výraznou nadváhou pravděpodobně nezaznamenají žádnou změnu. „Metoda bude nejlepší pro ty jedince, kteří nemají velké množství tukové tkáně, ale tuk se na nich hromadí například do ložiska na jinak štíhlém pase, a chtějí toto hromadění odstranit.“

Pokud jde o ostatní části těla, dr. Coleman uvádí, že zkoušel přístroj na stehnech a pažích, ale neúspěšně – patrně vzhledem ke stávajícímu tvaru aplikátoru.

Dr. Brian Zelickson, dermatolog z Minneapolisu, který se rovněž podílel na studiích přístroje Zeltiq a léčil pomocí tohoto přístroje přibližně 50 pacientů, souhlasí s tím, že výsledky nedosahují stejné kvality jako při liposukci; nicméně i tak jsou impozantní, zejména s přihlédnutím k tomu, že se jedná o techniku neinvazivní a relativně bezbolestnou. Jak však dodává, klíčem je správný výběr pacientů.

„Výsledky jsou velmi konzistentní a při správné volbě pacientů, která nepředstavuje nic složitého, bylo zaznamenáno zlepšení u většiny pacientů,“ popisuje dr. Zelickson.

„Pro jedince, kteří jsou relativně štíhlí, ale mají několik míst s hromaděním tuku, kterých se nemohou zbavit, představuje vynikající alternativu k invazivním procedurám.“ Vzhledem k tomu, že uvedeným procesem se ničí tukové buňky, očekává se, že výsledky budou dlouhodobé. „Buňky jsou pryč, jakmile tedy pacient dosáhne stabilní hmotnosti, měly by výsledky přetrvávat,“ říká dr. Zelickson. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.