Styly nejen módní: Preppy

Subkultura označovaná jako ?preppy? pochází z USA. Preppy vyjadřuje především životní styl a s ním související způsob oblékání, chování či dokonce volbu školy.  "Prep" je někdo, kdo o svůj vzhled dbá natolik, aby vypadal dobře, ale ne až příliš dokonale. Je konzervativní, ale uvolněný. Preppy znamená eleganci, čisté a jednoduché linie i ležérnost.

img

?Prep? je někdo, kdo o svůj vzhled dbá natolik, aby vypadal dobře, ale ne až příliš dokonale.


Preppy (či též preppie nebo prep) pochází z anglického slova preparatory (= přípravný). Pojem je odvozen od označení amerických soukromých středních škol připravujících své žáky, příslušníky vyšších středních vrstev, na univerzitní studium (private university-preparatory schools). Zájem o preppy styl rozvířila kniha Official Preppy Handbook (rok 1980).

Co znamená být preppy

Prep (nemá českou alternativu a proto mu tak budu říkat) je především člověk s dobrým vychováním. Vyzná se v etiketě, je zdvořilý, není snob. Je-li to muž, je gentleman, je-li to žena, je dámou. Svým způsobem je každý prep trochu starosvětský. Preps jsou společenští, ale přitom distingovaní. Rádi se baví na party, aniž by k zábavě potřebovali množství alkoholu či dokonce drog. Pořádají pikniky s přáteli. Sportují - mezi oblíbené aktivity patří golf, kriket, jachting či pólo.

Barvy, vzory, materiál

Nosí nadčasové, klasické oblečení, často od světoznámých tradičních značek (jako je Burberry, Ralph Lauren či GANT). Důležitý je materiál, polyester je tabu, přednost má 100 % bavlna, hedvábí, kašmír, kvalitní vlna. K preppy stylu patří i specifické barvy: oblíbená je námořnická kombinace červené, modré a bílé, zemité odstíny jako je hořčicová či cihlová, zelená v odstínech khaki i svěží zeleně, a trocha pastelových odstínů růžové, bleděmodré či žluté. K preppy stylu patří proužky, vzor skotských tartanů, květinové motivy, agryle (kosočtvercový vzor oblíbený u pánských svetrů či vest) a drobný kostičkový vzor.

Preppy móda

V preppy šatníku zřejmě málokdy chybí ležérní sako/blejzr (ideálně v modré barvě, tvídové či manšestrové), pletený svetr s výstřihem do V, pletená vesta, kalhoty ?chinos?. Dámské šaty jednoduchých střihů mají často krátké rukávky, délku ke kolenům či lehce nad a jemný vzorek. Vzhledem k tomu, že preps hodlují výše uvedeným sportům (nebo by si to alespoň přáli), lze v jejich šatníku najít ?kriketové? svetry či polo trička.

Doplňky

Preppy styl je specifický také doplňky. U žen jsou oblíbené čelenky a stuhy do vlasů. Typické pro prepppy jsou jednoduché perlové náhrdelníky - šňůry perel. Muži i ženy nosí jednoduché mokasíny či boty určené na lodě, typickým znakem je absence ponožek. V ženském botníku najdete i barevné balerínky, boty na platformě či na podpatku, vždy ale budou hladké a střízlivé. Boty i kabelky by měly být z kůže, veluru, nubuku nebo z plátna v oblíbených preppy vzorech a barvách.

Preppy ve všech směrech

Životní styl preps se projevuje nejen v módě, ale i v oblasti péče o tělo. Dbají na hygienu, důležité jsou upravené nehty (ženy preferují francouzskou manikůru), zdravé vlasy a čistá pleť. Muži chodí hladce oholeni. Dámský make-up má působit co nejpřirozeněji: žádné barevné stíny ani mohutně orámované oči, žádné nánosy make-upu. Ideální je pouze lehce zvýraznit oči řasenkou, použít jemnou tvářenku a lesk na rty a místo make-upu tváře jen přepudrovat. 


Fotogalerie

 

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!