Jaké potraviny zařadit do jídelníčku pro zdravé a krásné vlasy?

Nedostatek některých látek ve stravě patří mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů a dalších problémů s nimi. Jaké potraviny mohou mít vliv na krásné vlasy?

Luštěniny

Elixírem pro krásné vlasy jsou luštěniny (například čočka a fazole), které patří mezi skvělý zdroj železa a obsahují také nemalé množství biotinu a zinku, které jsou nezbytné pro optimální zdraví vlasů a kůže. Zinek mimo jiné zpevňuje a působí preventivně proti předčasnému vypadávání vlasů.

Zajímavost: Železo je součástí řady enzymů, které hrají  důležitou roli při růstu vlasů. Při jeho nedostatku může dojít ke snížené kvalitě a vypadávání vlasů, ale i ke snížení kvality kůže a celkově k vyčerpanosti organismu a únavě. Deficit železa ve stravě je přitom velmi častý.

Žluté, oranžové a červené rostliny

zoom Zvětšit

Beta karoten dodává vlasům lesk

Mrkev, rajčata, paprika nebo meruňky patří mezi potraviny, které obsahují vitamín A (provitamín beta karoten), který vlasům dodává lesk, výživu, podporuje jejich růst a reguluje tvorbu kožního mazu. Dále hydratuje pokožku a stará se o její pružnost a pevnost.

Zajímavost: Beta karoten se nachází nejen ve žlutých, oranžových a červených rostlinách. Mnoho karotenu je i ve špenátu a petrželi.

Špenát

Špenát je označovaný jako vitamín krásy, protože obsahuje spoustu živin a vitamínů jako například růstový vitamín A, dále bohatou směs vitamínů skupiny B, kyselinu listovou či biotin a vitamín C, které jsou důležité pro zdravou pokožku hlavy a vlasů. Udržují vlasy hydratované, a tím zabraňují jejich lámání.

Zajímavost: Zelená listová zelenina (špenát, různé druhy salátů, zelí, kapusta a další) obsahují vitamín B5 (kyselinu pantothenovou), která podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich lámání a předčasnému šedivění.

Avokádo

zoom Zvětšit

Avokádo je výborný antioxidant

Avokádo je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E, který podporuje růst vlasů, má příznivý vliv na hydrataci pokožky a chrání ji před oxidačním poškozením způsobeným sluncem a životním prostředím. Vitamín E zároveň zpomaluje stárnutí buněk, díky čemuž brání předčasnému šedivění a padání vlasů. Účinky vitamínu E potvrzuje i zakladatelka a specialistka na kudrnaté vlasy Renáta Stiborová z e-shopu Curlymyself.com. "Vitamín E či dokonce přímo výtažky z avokáda (Persea Gratissima) se přidávají do celé řady kvalitních vlasových produktů," tvrdí Renáta Stiborová.

Zajímavost: Kromě avokáda obsahují vitamín E také mandle, semena a ořechy, pšeničné klíčky, špenát a celozrnná mouka.

Vlašské ořechy

Zdraví prospěšné jsou takřka všechny druhy oříšků. Z hlediska zdraví vlasů a vlasové pokožky je však vhodné konzumovat zejména vlašské ořechy, které mají více omega-3 a omega-6 mastných kyselin než většina ostatních ořechů. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny zlepšují stav vlasové pokožky a jsou i skvělou prevencí proti tvorbě lupů.

Zajímavost: Vlašské ořechy obsahují také zinek, který zabraňuje padání vlasů a působí protizánětlivě, dále vitamín E, vitamín C, selen a kvalitní rostlinné bílkoviny.

Lněný olej a lněné semínko

zoom Zvětšit

Lněné semínko umí redukovat lupy

Lněný olej dodává tělu nenasycené mastné kyseliny a vlasům ztracený lesk. Používá se nejen vnitřně, ale i přímo na vlasy či pokožku. Podporuje růst a kvalitu vlasů, ale umí i minimalizovat lupy, šupinatost pokožky a v některých případech si poradí s příznaky akné, růžovkou nebo ekzémem. "Lněné semínko má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, díky čemuž obnovuje pevnost a pružnost vlasů a snižuje jejich poškození. Podobně jako některé vitamíny nebo například biotin bývá součástí vlasové kosmetiky, ať už se jedná o luxusní masky na vlasy, šampony nebo gely na přírodní bázi," doplňuje vlasová guru Renáta Stiborová.

Zajímavost: Z lněného semínka si můžete vyrobit i přírodní gel na vlasy, který je velmi oblíbený u majitelek kudrnatých vlasů či obecně u lidí, kteří upřednostňují tzv. no poo metodu mytí (bez šamponu a zároveň bez všech chemických složek).

Jak vyrobit gel z lněného semínka

Přibližně dvě až tři lžíce lněných semínek namočte nejlépe přes noc ve vodě (100 až 200 ml), pak je sceďte a přírodní gel je na světě. Množství semínek a vody určuje konzistenci gelu.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.