BIO kosmetika – budoucnost nebo pouhý trend?

Obliba bio kosmetiky neustále roste. Lidé se mnohem více zajímají o složení produktů a stejně jako u potravin začínají dávat přednost přírodním ingrediencím před chemickými náhražkami. V čem jsou produkty s označením bio či eko lepší než ty ostatní? Jak poznat skutečnou přírodní kosmetiku a nač si dát pozor?

Čím méně ingrediencí, tím lépe

zoom Zvětšit

Dávejte přednost přirozeným přípravkům

Přírodní a bio kosmetika by neměla obsahovat žádné syntetické vonné, barvicí a konzervační látky, petrochemické deriváty ani silikony. Standardem by mělo být rovněž to, že přírodní či bio produkty nejsou testovány na zvířatech a neobsahují živočišné složky (výjimkou může být včelí vosk a alkoholy ovčí vlny). Při jejich výběru dávejte přednost jednoduchým přirozeným přípravkům, jejichž složení je jasné na první pohled aneb nemusíte si informace o ingrediencích složitě zjišťovat. Dalším doporučením je upřednostňovat produkty z domácí výroby, české firmy a přírodní produkty, které mají snadno ověřitelné bio a fair trade certifikáty.

Zajímavost: Současným trendem je označovat kosmetické a vlasové produkty jako paraben free. Parabeny jsou totiž na horním seznamu ingrediencí, kterým se spotřebitelé vyhýbají, jelikož je považují za vysoce škodlivé. Kosmetický průmysl se proto snaží používání parabenů omezit. Jenže mnozí výrobci označující svůj sortiment jako paraben free a přírodní, ve skutečnosti však používají jiné potencionálně škodlivé či dráždivé syntetické alternativy. Pozor na to!

Přírodní kosmetika není toxická

Věděli jste, že absorbujeme více než šedesát procent všeho, co přijde do kontaktu s naší pokožkou? V případě dětí je to dokonce o čtyřicet až padesát procent více než u dospělých. Při dlouhodobém působení toxinů může docházet k řadě zdravotních problémů, jako jsou kožní alergie, rakovina, neplodnost, vrozené vady, reprodukční problémy nebo kognitivní poruchy. Kvalitní a skutečně přírodní kosmetika neobsahuje žádné toxické látky. Ve složení přírodní kosmetiky byste tak neměli narazit na parabeny, umělé vůně, SLS/SLES (pěnicí činidla), toxické olovo, kadmium, toluen, ftaláty, PEG (polyethylenglykol), formaldehyd, oxybenzon, diethanolamin či triklosan. „Antibakteriální látku triklosan obsahují například některé zubní pasty. Úkolem této látky je ničit škodlivé bakterie, zároveň však triklosan přispívání k řadě zdravotních rizik, jako jsou rezistence vůči bakteriím, hormonální problémy či poruchy zdraví střev,“ varuje MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

Nebezpečí číhá v krémech, pastách i šamponech

zoom Zvětšit

Pozor na silikon ve vlasových přípravcích

Toxické látky jsou obsažené v celé řadě přípravků. V běžných krémech a make-upech se často vyskytuje syntetický silikon, který sice dodává pocit vyhlazené a hebké pokožky, ve skutečnosti se však pleť dusí a pot, který vyplavuje škodlivé látky, se neodpařuje, ale vrací se do ní zpátky. Negativní vliv má silikon i ve vlasových přípravcích. Šampony a stylingové přípravky se silikony dodají vlasům jemnost, lesk a objem, jenže syntetický silikon vlas obalí, naruší jeho ohebnost a vlasy se začnou lámat. Díky silikonům tedy vlas vypadá dobře zvenčí, ale je to jen pozlátko. Kromě toho při používání vlasových přípravků se silikonem, do vlasů hůře pronikají výživné látky a tím pádem není možné, aby se kvalita vlasů jakkoliv zlepšila.

Zajímavost: Škodlivý vliv mají silikony také na pokožku hlavy. Ucpávají póry, vlasy se více mastí a vznikají lupy. V případě zubních past si pro změnu dejte pozor na chlorhexidin, který je sice krátkodobě velice účinný při akutním zánětu, ale při dlouhodobém použití vysušuje sliznici, způsobuje její přecitlivělost a mimo jiné způsobuje šedý odstín zubní skloviny. Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa navíc radí, abychom dávali přednost zubním pastám bez nebezpečných syntetických sladidel. „Vybírejte zubní pasty s přírodními složkami, jako jsou xylitol, manitol či extrakt ze stévie,“ doporučuje specialistka.

8 důvodů, proč dát přednost přírodním přípravkům

Kvalitní přírodní kosmetika obsahuje vitamíny, rostlinné oleje, hydratační či jiné účinné složky na přírodní bázi, díky čemuž je šetrná k pokožce, vlasům, případně ústní dutině.

zoom Zvětšit

Na přírodní bázi může být i ústní voda

  • Přírodní produkty neobsahují syntetické či jakkoliv toxické látky.
  • Všechny produkty, které podléhají kritériím k získání certifikátů, se zavazují k použití jen přírodních látek.  
  • Jejich dlouhodobé používání nemá v porovnání s běžnou kosmetikou negativní dopad na zdraví.
  • Přírodní produkty (tolik) nezatěžují životní prostředí.
  • Čistě přírodní produkty nejsou testovány na zvířatech.
  • Přírodní kosmetika je bezpečná pro vodní ekosystém, jelikož v přírodní kosmetice se nevyskytují toxické chemikálie, které ohrožují vodní živočichy.
  • Z dlouhodobého hlediska je používání přírodní kosmetiky účinnější.
  • Přírodní kosmetika je vhodná téměř pro každého, včetně lidí s problematickou pletí.

Žijte zdravěji a myslete na přírodu

zoom

Češi začínají více dbát o ochranu přírody

Používání přírodních produktů jde ruku v ruce s tzv. zero waste, což je životní styl šetrný k přírodě i peněžence. Zero waste (nulový odpad) představuje koncepci, díky níž můžeme žít s co nejmenším množstvím věcí a omezit tak vlastní produkci odpadu na naprosté minimum, ať už se to týká kosmetiky, oblečení, potravin nebo třeba vody. V Česku začínáme tomuto trendu přicházet stále více na chuť. Začínáme více dbát o ochranu životního prostředí. To potvrzuje i Zuzana Heiník Bělová, která vidí vzrůstající zájem o ekologické varianty kartáčků. „Ty nejkvalitnější z nich jsou dokonce stoprocentně rozložitelné, to znamená včetně štětinek,“ tvrdí specialistka na péči o zuby a ústa a dodává, že v současnosti je možné koupit ekologické alternativy téměř všeho, co člověk potřebuje. Jak jste na tom vy? Dáváte přednost přírodním produktům a snažíte se zároveň omezovat množství odpadu na naší planetě?



Komentáře

VeronikaEma
Určitě budoucnost. Hodně lidí si v pandemii uvědomuje, co do sebe dáváme za hnusy, takže se řeší složení jak jídla, tak kosmetiky. Plus se rozjíždí nákupy zero waste, regionálních potravin, ekologická stopa, takže si myslím, že klasickou chemii bude používat méně a méně lidí, za což jsem osobně nesmírně vděčná.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.