Je zdravější sladká, nebo slaná snídaně?

Je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? A je zdravější sladká, či slaná varianta? Univerzální odpovědi na žádné z těchto otázek neexistují, a přesto je to celé docela jednoduché.

Dopřejte si snídani podle své chuti

Naprosto nejjednodušším řešením je snídat podle své chuti. V případě, že chuť na jídlo po ránu nemáte, nemusíte snídat vůbec. Každému chutná a prospívá něco jiného. Přijde vám to až příliš snadné? Tak si to trochu ztížíme, držme se však stále toho, že pro většinu z nás to zas tak složité není.

Kdo by měl snídat?

Snídani by se neměli vyhýbat dospělí, kteří jsou po ránu hladoví a tím, že by konzumaci jídla odsunuli na později, by mohli zvýšit svůj hlad a následně i riziko přejídání se. Snídat se doporučuje i nemocným lidem, kteří potřebují jídlo rozložit do více malých porcí v průběhu dne a v neposlední řadě dětem, které mají obecně menší kapacitu žaludku a obvykle potřebují jíst častěji. A co tedy snídat? Sladké lívance, vejce Benedikt nebo třeba veganský toast s avokádem?

Dobrá zpráva pro milovníky ovesné kaše

zoom

Pokud si jen stěží dokážete představit své ráno bez ovesné kaše, domácí granoly, lívanců nebo ovoce, můžete v tomto výživovém trendu bez obav pokračovat. Důležité je pouze to, abyste to zbytečně nepřeháněli s (přidaným) cukrem. Snažte se mít pod kontrolou svůj denní příjem a výdej. Zároveň upřednostňujte co nejzákladnější potraviny. Místo přeslazených cereálií dejte raději přednost čistým ovesným vločkám, ke kterým přidáte banán, drobné ovoce (maliny, borůvky, ostružiny), oříšky či vysokoprocentní čokoládu.

Slané snídaně mají své kouzlo

Mezi nejoblíbenější slané snídaně patří bezpochyby vejce, ať už jde o vejce Benedikt, klasickou vaječnou omeletu nebo vejce do skla. Mnozí přitom vnímají tento typ snídaní jako zdravější variantu, protože není plná sacharidů. Úskalím však pro změnu může být vysoký obsah soli, příliš mnoho tuku nebo nevhodná tepelná úprava. Dokonce i tzv. zdravé tuky ve formě avokáda (avokádový toast apod.) se mohou stát ve větším množství nežádoucí, nejen co se štíhlé linie týče.

Klíčovou roli hraje množství

Ať už se jedná o sladké lívance, chléb s avokádem, domácí pomazánkou nebo populární vejce Benedikt, vždy platí, že záleží na množství (denní příjem a výdej). V obou případech, tedy ve sladké i slané variantě, by se měl člověk vyhýbat nekvalitním, průmyslově zpracovaným produktům s nízkou výživovou hodnotou. Pokud máte na výběr, snažte se vždy upřednostnit kvalitní a čerstvé suroviny. Pokud postavíte svůj jídelníček na kvalitních potravinách a přidáte pravidelný pohyb, snáze si udržíte štíhlou linii i pevné zdraví.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.