Ryze české superpotraviny. Levnější a navíc...

Je konzumace superpotravin nutností nebo pouze trend, který nemá význam? Jak vypadají běžně dostupné superpotraviny a má smysl stavět na nich jídelníček?

Co jsou to vlastně superpotraviny?

zoom

Přesná definice pro superfoods neexistuje

Tento termín nemá žádnou ustálenou definici, zjednodušeně se dá však říct, že jako superpotravina neboli superfood se označuje potravina či její výtažek, který obsahuje mimořádně vysoké množství živin podporující naše zdraví. Stejně tak by se ale superpotraviny daly definovat jako fenomén dnešní doby. Typické pro tento druh potravin je velice často také to, že se jedná o dovozové a drahé speciality, které jsou mnohem více reklamním tahem než výživovou potřebou. Kromě toho mnozí z nás neumějí řadu těchto exotických „superpotravin“ do jídelníčku vhodně zařadit. Nabízí se tak otázka, zda-li má smysl stavět na nich jídelníček a podporovat tím trend dovážení (nejen) superpotravin, zvlášť když máme v Česku adekvátní náhrady jako například černý rybíz.

Zajímavost: Do kategorie „superpotravin“ můžeme ve své podstatě zařadit jakoukoliv potravinu, která má vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, bílkovin, koenzymů či zdravých tuků a olejů.

České superpotraviny jsou bližší naší chuti i tělu

Lokální superpotraviny jsou nejen bližší našim chutím a tělu, ale obvykle jsou i levnější  a ekologičtější, protože se nemusejí dovážet přes celou zeměkouli. Podle odborníků je u nich navíc daleko nižší pravděpodobnost alergií. Po které české „superfood“ v obchodě sáhnout?

Bobulovité plody

zoom Zvětšit

Rybíz obsahuje velké množství vitamínu C

Z ovoce jsou pro naše tělo vysoce prospěšné bobulovité plody, jako je černý rybíz. Bobulovité ovoce mívá nejméně cukru a obsahuje nejvyšší množství takzvaných fytochemikálií, které mají blahodárné účinky, mimo jiné například podporují pružnost mikrokapilár.

Zajímavost: Pro vysoký obsah antioxidantů a vysoký obsah vitamínu C můžeme mezi superpotraviny zařadit také borůvky, maliny, ostružiny, angrešt, brusinky nebo třeba rakytník, který má rovněž vysoký obsah vitamínu C.

Jablka

I když by jablka jen málokdo zařadil mezi superpotraviny, ve skutečnosti jsou pro naše tělo obrovským přínosem. Kromě toho jsou snadno dostupná. Jablka obsahují vlákninu zvanou pektin a vitamíny. Vhodné je střídat různé odrůdy jablek, protože například červená jablíčka obsahují více antioxidantů flavonoidů. Jablka konzumujte ideálně se slupkou, protože právě ta obsahuje nejvíce vlákniny a je v ní téměř čtvrtina celkového obsahu vitamínu C a skoro polovina vitamínu A.

Zajímavost: Zdravé jsou i jadérka v jablku. Obsahují amygdalin, kterému se připisují protirakovinné účinky. Amygdalin se nachází  také v jádrech meruněk, broskví, švestek, červených třešní a dokonce i v hořkých mandlích, ve lněném semínku, ostružinách, malinách či luštěninách.

Lněné a konopné semínko

zoom Zvětšit

Lněné semínko jako cenný zdroj vlákniny

Lněné semínko je neprávem utlačováno oblíbeným chia semínkem, přitom může být jeho plnohodnotnou lokální náhradou. Lněné semínko na sebe stejně jako chia váže vodu a obsahuje velké množství rozpustné vlákniny. Kromě toho obsahuje vzácné omega 3 mastné kyseliny. Přínosné pro naše zdraví je také konopné semínko, které je skvělým zdrojem bílkovin a zásobárnou esenciálních látek.

Zajímavost: Výbornou potravinou jsou čerstvé klíčky, které jsou doslova vitamínovou bombou. Díky klíčení se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů, aminokyselin a dalších látek. Naklíčit můžete luštěniny, semínka zeleniny, obilovin i olejnatých semen. Výhodou klíčení je i to, že se díky němu tyto potraviny stávají pro lidský organismus stravitelnější.

Česnek a cibule

Česnek a cibule jsou v české kuchyni často používanými ingrediencemi, ale řadit je mezi superpotraviny? Vzhledem k tomu, že obě tyto plodiny v sobě ukrývají mnoho minerálních látek a antioxidantů účinných proti volným radikálům, patří česnek i cibule rozhodně mezi zdraví prospěšné potraviny. Ostatně česnek i cibule se používají v domácím léčitelství při nachlazení, onemocnění dýchacích cest, zahlenění a astmatu. Podobné ozdravné účinky má i medvědí česnek, který je podobně jako třeba zázvor přírodní antibiotikum.

Kvašená zelenina

zoom Zvětšit

Fermentace doplní do těla probio kultury

Kvašená neboli fermentovaná zelenina má tisíciletou tradici a své místo mezi superpotravinami si zcela jistě zaslouží. Například takové kvašené zelí obsahuje vysoké množství vitamínu C, je zdrojem vápníku, fosforu, síry a hořčíku a zvyšuje obranyschopnost organismu. Fermentace obecně navíc doplní do těla probiotické kultury. Kvašením nemusíte vyrábět pouze tradiční kysané zelí, vyzkoušet můžete i zeleninové pickles nebo populární kimchi.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy si možná nejvíce pojíte s pečením cukroví. Mnohem prospěšnější je však jejich konzumace v neupraveném stavu. Tradiční české ořechy obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, kvalitní a zdraví prospěšné tuky, vitamíny, minerální látky a jsou zdrojem stopových prvků, jako jsou hořčík, selen a zinek. Mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, a psychickou pohodu. Slouží jako prevence nervového vyčerpání.

Co si z toho vzít?

I když jsme u konce, výčet českých „superpotravin“ tímto nekončí. Jako superfoods můžeme dále označit růžičkovou kapustu, křen, obiloviny (ovesné, pohankové vločky a další), různé bylinky (rozmarýn, mateřídouška, řeřicha, kopřiva a další), červenou řepu, mrkev, slunečnicová semínka, dýni a další spoustu našich lokálních potravin. Ať už se však jedná o české nebo exotické „superpotraviny“, bylo by naivní si myslet, že občasným zařazením některé z těchto potravin budeme rázem zdraví, štíhlí či budeme vydávat super sportovní výkony. Pro naše zdraví je rozhodující, abychom měli každý den vyvážený jídelníček, k tomu přiměřený pohyb a kromě tělesné schránky se starali také o svou duševní pohodu. Vše totiž souvisí se vším!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?