Snídat, nebo nesnídat? Ne vždy je snídaně nejdůležitějším jídlem dne

O důležitosti snídaně se stále vedou vášnivé diskuze. Jedni tvrdí, že snídaně je základ, druzí ji za nejdůležitější jídlo dne nepovažují.  Dá se s určitostí říct, který z těchto přístupů je prospěšnější pro naše zdraví nebo účinnější při hubnutí?

Nemáte ráno hlad? Nesnídejte

zoom Zvětšit

Někomu po ránu stačí jen káva nebo čaj

I když se po dlouhá léta tradovalo přesvědčení, kterého se stále ještě mnozí drží, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, protože dokáže nastartovat metabolismus a snižuje množství snědeného jídla v pozdějších hodinách, postupně se přišlo na to, že to tak úplně není pravda. Navíc otázka snídaně je velmi individuální záležitost. Někomu jednoduše nevyhovuje jíst ihned po probuzení či nemusí mít hlad ani několik hodin poté. Důvodem může být třeba i to, že tělo stále ještě čerpá z vydatné večeře. To je v pořádku, avšak pokud se vyžíváte ve večerním hodování, měli byste mít přehled o svém kalorickém příjmu.

Zajímavost: Podle několika provedených studií není pravda, že díky snídaně toho sníme během dne méně. Spíše je tomu přesně naopak. Milovníci snídaní zpravidla celkově přijímali více kalorií za den. Naopak vynechání či posunutí snídaně může vést ke snížení příjmu kalorií, rychlejšímu hubnutí a dokonce i ke zlepšení metabolismu, což vyvrací informaci o tom, že jedině snídaní svůj metabolismus úspěšně nastartujeme.

Snídaně má své benefity, ale není alfa omegou

zoom Zvětšit

Pro někoho je snídaně příjemným rituálem

Z mého pohledu je hlavním benefitem snídaně to, že uspokojím svůj hlad a zároveň je pro mě snídaně oblíbeným ranním rituálem. Tady se však opět vracíme k tomu, že snídaně je značně individuální, protože někdo zkrátka nemá po ránu chuť snídat, případně nemá prostor si ranní jídlo vychutnat. Než se tedy do jídla nutit nebo ho do sebe v rychlosti naházet, je lepší posnídat později nebo snídani vynechat. Obecně se však nedoporučuje vynechávat snídani těm, kteří jsou po ránu hladoví a posouvání jídla pouze zvyšuje hlad a následně i riziko přejídání se. Stejně tak by měly snídat děti, protože mají menší kapacitu žaludku a potřebují jíst častěji, přičemž s přibývajícím věkem se intervaly mezi jídly mohou začít prodlužovat. Vynechání snídaně není vhodné ani pro nemocné, kteří ze zdravotních důvodů potřebují jídlo rozložit do více malých porcí v průběhu dne.

Zajímavost: Snídaně není z pohledu zdraví, metabolismu či štíhlosti nejdůležitějším jídlem dne. Klíčová je vždy kvalita potravin a celkový příjem a výdej během dne. Avšak pro někoho může být snídaně důležitá z hlediska psychické pohody, která se podílí i na hubnutí či nabírání svalů.

Poskládejte si snídani na míru

zoom

Univerzální jídelníček neexistuje

Pokud patříte mezi ty, kteří si ráno bez snídaně nedokážou představit, nejspíš se zabýváte otázkou, jak si snídani správně poskládat. Existují obecná doporučení, podle kterých by měly být v každém jídle zastoupeny bílkoviny, které mají sytící schopnost a navíc nakrmí svaly. Kromě bílkovin by pak mělo jídlo obsahovat sacharidy a tuky, přičemž jejich množství se odvíjí podle vašich preferencí nebo například podle toho, jak máte načasované sportovní aktivity. Sacharidy jsou obvykle hnacím motorem, rychle dodají energií. Větší množství tuků může naopak způsobit ?zaplácanost?, protože se déle tráví. Člověk se po nich může cítit těžký, proto se jejich příjem před tréninkem příliš nedoporučuje. Na druhou stranu i sacharidy mohou mít na někoho uspávací účinek.

Zajímavost: Neexistuje žádné univerzální doporučení, ať už se to týká nutnosti snídat či jestli zvolit na snídani více sacharidů nebo tuků. Je potřeba naučit se poslouchat své tělo a umět si jídlo správně načasovat s ohledem na to, co nás během dne čeká. V každém případě je jisté to, že pokud se budete řídit nějakými obecnými doporučeními, se kterými se neztotožníte, po nějaké době vás to přestane bavit. Každý jsme totiž jiný, proto musíme sami se sebou experimentovat.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.