Speciál o ženské nevěře

Podle nedávného průzkumu přiznalo nevěru přibližně 42 % českých vdaných žen, přičemž u třetiny z nich šlo o dlouhodobější vztahy. Co přesně u milenců hledáme, v čem se ženská nevěra odlišuje od té mužské a jak ji zvládnout?

Ženy si obvykle nehledají milence cíleně, i když výjimka potvrzuje pravidlo, ale narazí na něj zcela náhodně – na večírku, při pracovním jednání, v obchodním centru. Při nevinné konverzaci přeskočí na obou stranách jiskra, a i když je žena se svým současným partnerem šťastná nebo přinejmenším spokojená, začne jí vrtat hlavou, jaké by to bylo s tím druhým.

Dobrodružství s vedlejšími účinky

Nový vztah představuje vzrušení, zvláště když se jedná o zakázané ovoce. Bez ohledu na to, jestli žena je či není vdaná, bez ohledu na věk či jestli je to extrovertka nebo zasněná introvertka, jí nový objev dokáže nabít pozitivní energií, žena hubne, cítí se sexy jako nikdy předtím a nedokáže si představit, že by to mělo někdy skončit, i když musí vynaložit velké úsilí na to, aby milenecký vztah utajila a netrápily ji výčitky svědomí vůči oficiálnímu partnerovi. 

zoom

42 % českých vdaných žen přiznalo nevěru

Ovšem nejen pocit vzrušení a příjemné vedlejší účinky spojené s navázáním nové známosti jsou důvodem k ženské nevěře. Podle průzkumů obsazuje první místo „potvrzení toho, že je žena žádoucí“, což platí mimochodem i o mužích. V těsném závěsu je „dobrodružství“ (29 %), dále „sexuální uspokojení“ (26 %), které je spjato s dokazováním si, že je žena stále dostatečně svůdná. Připadá vám to sobecké? Možná vás uklidní, že téměř 80 % žen dá nakonec přednost stálému partnerovi před milencem.

Česko je partnersky neposedný národ

Nicméně řídit se čísly a věřit nejrůznějším průzkumům je ošidné, protože je všeobecně známo, že ženy jsou v počtu svých sexuálních partnerů a přiznávání nevěr rezervovanější, kdežto muži s oblibou nadsazují. Pravdou však zůstává, že Česko patří k partnersky neposedným národům, za což může benevolentní vztah k nevěrám obecně i poměrně nezanedbatelný vliv náboženství. Na druhou stranu nevěr podle psychologů  v populaci nepřibývá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V dnešní moderní době spíše vyplave více nevěr na povrch, za což mohou z velké části chytré telefony, počítače a další technické vychytávky. Stačí chvilka nepozornosti a zprávy či fotografie se vám synchronizují do všech vašich zařízení včetně těch, které vám zrovna leží doma, a ke kterým má partner snadný přístup. Nebo se jen překliknete, pošlete kompromitující zprávu na špatné číslo a hned máte co vysvětlovat. Zatloukání vám pak pravděpodobně nepomůže, mnohem účinnější je všechno rychle mazat nebo si jednoduše neužívat bokem.

Není nevěra jako nevěra

Nevěra by se dala rozdělit na celkem tři typy, budeme-li vycházet z intenzity emoční vazby a doby trvání mimomanželského/partnerského vztahu. Prvním z nich je krátkodobý či dokonce jednorázový úlet, u kterého zcela chybí citová vazba i plány do budoucna. Druhým typem je dobrodružný milenecký vztah, který trvá několik týdnů až měsíců a je spojený s intenzivnějšími emoce, zpravidla však opět bez plánů na společnou budoucnost. Třetím typem je regulérní mimomanželský vztah, ve kterém se objevují nejen intenzivní emoce, ale také plány (často reálné) na společnou budoucnost.

zoom Zvětšit

Závidíte kamarádce milence?

Psychologové rozlišují nevěru také podle motivace. Nejčastěji se setkávají s kompenzační nevěrou, kdy žena nebo muž hledají v mileneckém vztahu to, co jim schází doma. Ženy obvykle postrádají sdílení času, emocí, komunikačních témat, u mužů jde o absenci uznání ze strany manželky. Dalším typem jsou alpinistické nevěry, jejichž hlavním motivem je vzrušující pocit nebezpečí. Emancipační nevěry bývají cestou, jak se zbavit přílišné závislosti. Revanšistické nevěry bývají odplatou za partnerovu nevěru. Za zmínku stojí třeba i prestižní nevěra, prostřednictví které se žena snaží vyrovnat svému manželovi nebo čilejším kamarádkám, které se chlubí mileneckými vztahy.

Příležitost dělá zloděje

Zajímá vás, jaký typ žen má větší sklony k nevěře? Podlehnou snadněji vzdělané a úspěšné ženy nebo naopak méně vzdělané ženy bez ambicí? Odpovědi se nedočkáte, protože podle psychologů se nevěry vyskytují napříč vzdělanostním i profesním spektrem. K nevěře mají větší sklony ženy i muži, kteří k ní mají více příležitostí. Ne nadarmo se říká, že příležitost dělá zloděje.

Co se týče rozdílu mezi ženskou a mužskou nevěrou, pak je zásadní rozdíl hlavně v reakcích podváděného partnera ve chvíli, kdy vyplave milostný románek na povrch. Muži bývají mnohem desktruktivnější (neuvážená ultimáta, nedůstojné škemrání, podbízení apod.)

Kde je hranice nevěry?

Hranice nevěry je velmi tenká, každý ji má nastavenou individuálně. V průzkumech uvedlo 58 % žen, že za nevěru považují už pouhé líbání. Podle psychologů lze za nevěru považovat jakékoliv eroticky podbarvené jednání, které je pro partnera či partnerku emočně zraňující, kdyby se o něm dozvěděl(a). V dnešní době zůstává spousta „nevěr“ pouze na virtuální úrovni, kdy si žena nebo muž posílají s jiným člověkem erotické zprávy, obrázky nebo si telefonují. I když při virtuální nevěře k tělesnému kontaktu nedochází, její dopad na partnerství může být stejně destruktivní jako klasická nevěra.

zoom Zvětšit

58 % žen považuje za nevěru pouhé líbání

Na druhou stranu ve výjimečným případech může mít nevěra dokonce ozdravný dopad. Ovšem jaký dopad bude nevěra mít není možné předem určit, proto vám ji žádný lékař nepředepíše. Jednak nedokáže určit míru dávkování, ani spoustu dalších faktorů – osobních i vztahových.

Průvodce pro nevěrnice

Na závěr jsme pro vás připravili krátkého průvodce, který vám může pomoct v případě, že jste neodolala a podvedla svého partnera. Pozor! Není to návod, jak bezostyšně podvádět, ale jak druhému neublížit a žít sama se sebou, i když vás tíží výčitky svědomí.

  • Nepanikařte, pokud jste se zamilovala. Neplánovala jste, že partnera podvedete a už vůbec jste neplánovala, že se do milence zamilujete, ale stalo se? Zachovejte klid. Pokud žijete v dlouhodobém vztahu je celkem normální, že najednou zatoužíte po někom jiném a nový objev vám snadno zamotá hlavu. Mnohem důležitější je si uvědomit, že to je pouze poblouznění, ze kterého dříve či později vystřízlivíte. Zaměřte svou pozornost na něco jiného (sport, studium, cestování, čtení) a na milence se snažte myslet co nejméně.
  • Naučte se se svou chybou mlčky žít. Manžel nebo partner je k vám neuvěřitelně pozorný, nezaslouží si, abyste ho podváděla a ještě mu lhala. Nezaslouží, ale jestli mu svou nevěru odhalíte, ulevíte v dané chvíli jen sama sobě. Pokud máte výčitky a víte, že to byla chyba, kterou už nechcete opakovat, uchovejte si své tajemství sama pro sebe. Budou vás zžírat výčitky, ale za chyby se zkrátka platí a tohle je jen malá daň ve srovnání s tím, co by nastalo, kdybyste se se svým prohřeškem svěřila milovanému partnerovi.
  • Nesvěřujte se ani kamarádkám. Ženy si rády povídají a sdílí své pocity se svými kamarádkami, avšak v případě povídání o milenci buďte na pozoru. Snažte se o svém románku nevykládat ani nejlepší kamarádce. Buďte diskrétní alespoň s ohledem na podváděného partnera, kterému nasazujete parohy a snadno se tak může stát terčem výsměchu okolí. Navíc pokud se kamarádka přátelí i s vašim manželem nebo si pustí pusu na špacír doma, nevěra vyjde velice snadno najevo.
  • Nedělejte neuvážená rozhodnutí. Pokud prožíváte vášnivý milostný románek, sotva se dokážete dívat střízlivýma očima na svůj oficiální vztah. Manžel vám bude připadat nudný a lhostejný. Budete mít pocit, že vám nerozumí a začnete uvažovat o tom, že ho definitivně opustíte, i když vám to vlastně docela dobře klapalo. Zbrzděte! Zamilovaní dělají bláznivé věci, kterých mohou později litovat. Vzpomeňte si, že zamilovanost jste prožívala na začátku vztahu i se svým manželem. Hodláte svého milence za pár let opět vyměnit?


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.