Jak se vyrovnat s nevěrou?

Patříte mezi část lidí, která tvrdí, že by nevěru nepřekousla nebo se odvoláváte na toleranci a svobodomyslnost? Dokážete nevěrnému partnerovi odpustit? Ať je to tak či onak, v praxi se s nevěrou partnera vyrovnávají těžce i volnomyšlenkáři.

Nevěra je neustále v hledáčku různých odborníků, nechybí nové a nové průzkumy. Podle posledního průzkumu uskutečněného sexuology Petrem Weissem a Jaroslavem Zvěřinou je nevěrných minimálně 34 % vdaných žen a 55 % ženatých mužů. Skutečná čísla mohou být přitom podstatně vyšší, jelikož ne každý se k nevěře dobrovolně přizná. Co z tohoto průzkumu vyplývá? Především vysoká pravděpodobnost, že se s problémem nevěry budeme muset všichni alespoň jednou vyrovnat. 

zoom Zvětšit

Překonání nevěry není snadné

Otázkou zůstává, jestli i po odhalení nevěry dokážeme ve vztahu pokračovat. Některé ženy nedokážou překonat ani pouhé líbání či vášnivý tanec svého muže s jinou ženou, jiné se smíří i s opakovanými nevěrami či paralelními vztahy. Záleží na tom, čemu přisuzujeme v manželství či dlouhodobém vztahu důležitost. Mnohdy nemají podváděné ženy příliš na výběr, například nemají dostatečný nebo žádný příjem, musí se starat o děti a nemají nikoho, kdo by jim nabídl pomocnou ruku.

Jednorázový úlet versus vedlejší vztah

Pro překonání nevěry bývá důležitá její podoba. Jednorázový úlet stojí za to překonat, kdežto nevěra v podobě dlouhodobého vedlejšího vztahu nebo opakovaná nevěra je mnohem zapeklitější. Udržování dlouhodobého vedlejšího vztahu či opakované nevěry značí, že ve vztahu není něco v pořádku nebo se partner nedokáže spokojit s jednou ženou. A platí to i obráceně, i když ve společnosti je stále zakořeněno, že nevěrní jsou spíše muži.

Jestliže máte co do činění s partnerem, který podvádí opakovaně, pak jste tuto jeho vlastnost mohla vypozorovat už na začátku vztahu. Odpůrci monogamie obvykle své sexuální návyky nemění, i když si najdou partnerku, se kterou začnou žít. Čím dříve si toho všimnete, tím lépe pro vás. Ovšem pozor! Nepleťte si nevěru s nevinným chozením na kávu s kamarádkami, které znal už před vámi, jinak se z vás stane žárlivá stíhačka. 

Prvotní šok z nevěry

Zjištění, že vám byl partner nevěrný, bývá šokující. Co v té chvíli dělat? Univerzální rada ani návod na překonání bolesti z nevěry neexistuje, ale rozhodně byste se neměla nutit do něčeho, co vám přijde nepřirozené. Svěřila jste se kamarádce a ta vám navrhla luxusní wellness, kde na všechno rychle zapomenete? Pokud nemáte na promenádování mezi nahými cizími lidmi ani pomyšlení, zapomeňte na to, i když podobná očistná kůra vaší kamarádce pomohla. Stejně tak se držte dál od sladkého, nepřecpávejte se. 

zoom

Ženy dokážou něveru vytušit

Účinným řešením bývá sport, procházky a stýkání se s přáteli. Během sportu a procházek si pročistíte hlavu, při povídání s přáteli přijdete třeba na to, kde byl ve vašem vztahu problém, a jestli se ještě vyplatí dát mu šanci. Nicméně i dobře míněné rady přijímejte s rozumem sobě vlastním. Nenechte si srazit sebevědomí, zvláště pokud se jednalo o jednorázový úlet, který o vztahu s vašim partnerem absolutně nic nevypovídá.

Zůstat nebo odejít?

Nechte si nějakou dobu na rozmyšlenou a ujasněte si, jestli chcete s partnerem zůstat. Zvažte, zda vám vztah více dává nebo bere, a pokud se rozhodnete jednorázový úlet odpustit, udělejte to se vším všudy. To neznamená, že se s ním musíte ihned po usmíření vyspat, ale neodmítejte společné večere, koukání na film při lahvi vína apod. Rozhodně se nesnažte partnerovi nevěru vrátit a zapomeňte na výčitky.

Nesypejte mu stále popel na hlavu. Nechte ho, aby se i on sám (či ona) vyrovnal se svým průšvihem. Výčitky ve vzteku ani z legrace nejsou na místě, vedly by pouze k dalším hádkám. Harmonický vztah si znovu vybudujete jedině tím, že dokážete překonat i těžké překážky a minulost přestanete řešit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.