Podzimní splín aneb jak na něj

Podzim v Česku se obvykle nese v dešťových přeháňkách. Dělá se mlha. Dny se zkracují, sluníčka ubývá a rtuť na teploměru postupně klesá. S podzimem zároveň přichází horší nálada, jde na nás splín a jsme ve větším stresu. Jak si s tím poradit?

Bylo by bláhové svádět veškerý náš stres a špatnou náladu na podzim. Vždyť i toto roční období má něco do sebe a jde v něm najít pozitiva. Ve skutečnosti je to celé o našem přístupu. Moderní doba mnohé z nás tlačí k tomu, abychom stále přijímali nové výzvy a brali na sebe další povinnosti. Jenže tímto způsobem o své duševní i fyzické zdraví brzy přijdeme. Je čas zvolnit tempo.

Změňte svůj život k lepšímu

zoom Zvětšit

Věnujte se občas jen sama sobě

Aby byl váš život lepší, veselejší a měla jste méně starostí, stačí, když se zaměříte na malé změny. Jakmile budete mít pocit, že na vás vše padá, zastavte se a jděte na procházku. Nezáleží přitom na tom, jestli jste zrovna v práci nebo se věnujete domácím úkolům svých dětí. Vždy se najde někdo, kdo vás na chvíli zastane, a ona na vydechnutí stačí opravdu krátká chvíle.

Věřte, že svět se nepřestane točit, pokud si pro sebe uděláte každý den aspoň třicet minut. Nemusíte v nich dělat vůbec nic. Budete v nich jen sama pro sebe, takže si můžete číst, poslouchat hudbu nebo jen přemýšlet. A pokud budete přemýšlet, zkuste se uvolnit a nechat své myšlenky volně plynout. Představte si, že jste někde, kde se cítíte dobře a nic vás tam netrápí.

Nejste tlakový hrnec

Stres vzniká z toho, že v sobě spoustu věcí zadržujeme. Jestliže se dlouhodobě „tlakujete“, je logické, že jednou ve vás vše bouchne. Udělejte tomu přítrž. Máte pocit, že v práci nestíháte? Promluvte si o tom se šéfem. Požádejte ho o volnější režim. Nemusí vám být nastaven natrvalo, obvykle stačí jeden týden, ale občas zkrátka potřebujete zvolit. Správný šéf to pochopí a akceptuje.

Stejně tak se přestaňte tolik snažit doma. Starost o domácnost a děti není výhradně ženská záležitost. Promluvte si se svým partnerem, nastolte nová pravidla. Doma by měli pomáhat všichni její členové. Dopřejte si více času pro sebe a věnujte ho činnostem, které máte ráda. Třeba si jděte zacvičit nebo si na půlhodinky zaběhejte. Běh je balzámem pro tělo i duši.

Zkuste před spaním jógu

V boji proti stresu je třeba vytasit s těžkým kalibrem, proto se nebojte zkoušet nové věci. Třeba jógu před spaním, byť jste dosud tento druh cvičení nikdy nezkoušela. Spánek je pro tělo i mysl nezbytný, napomáhá odstranit stres nahromaděný během celého dne. Podle odborníků se při méně než šesti či sedmi hodinách spánku vystavujeme riziku zdravotních problémů a různým nemocem. Podle mého názoru je doba věnovaná spánku u každého člověka nastavena individuálně, ale souhlasím s odborníky, že musí být pro tělo dostačující. Jenže co když máte problém usnout a tím se o hodiny spánku ochuzujete?

zoom Zvětšit

Zkuste před spaním jógu

Pokud máte problémy s usínáním a udržením spánku, zkuste před spaním jógu. Lehněte si, nohy opřete o zeď tak, abyste vytvořila písmeno ve tvaru L. Touto polohou ulevíte svým nohám, podpoříte činnost vnitřních orgánů a zvrátíte vliv gravitace. Jakmile zaujmete tuto polohu, soustřeďte svou pozornost na dýchání.

Jak na metodu dýchání při józe

Dýchejte přes bránici s důrazem na prodloužení výdechu. Při nádechu počítejte do čtyř, při výdechu do šesti. Pokud se budete cítit pohodlně, prodlužte počítání na šest při nádechu a osm při výdechu. Proč si máte dávat práci s počítáním? Protože toto schéma pomalého dýchání napodobuje schéma našeho dýchání během spánku a pomůže nám se na klidný spánek připravit.

K lepšímu usínání pomáhají i drobné předspánkové rituály jako meditace nebo uvolňující koupel. Dopřejte si těsně před tím, než půjdete do postele voňavou koupel s aromaterapeutickými olejíčky (Ryor Hydrofilní olej pro koupel a sprchu) či voňavou koupelovou pěnou (Radox Koupelová pěna s uvolňující směsí s levandulí a leknínem). Jakmile vyjdete z vany plné teplé vody, dojde k poklesu teploty, což opět napodobuje změnu teploty těla během spánku.



Komentáře

Anina  Doubravová
Díky za tipy, co se splínem. Ještě jsem našla pár podrobnějších stránkách Kuponovik, tam je na blogu článek Podzimni splin? Pojdme ho zahnat! - taky podle těch rad pojedu, ať se z té zimy a tmy úplně nezblázním!!
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.