Nejrozšířenější mýty ve světě fitness

Z oblasti fitness a zdravého životního stylu vycházejí každý den nové články, jsou zveřejňovány nové studie, fitness rady a tipy. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ale jedna studie či dobře míněná rada nepopírala tu druhou.

Mýtus 1 – Den začíná snídaní

Klidně svůj den začněte snídaní, zvláště když si život bez vloček s banánem, arašídovým máslem a javorovým sirupem nedokážete (nebo nechcete) představit, ale ve skutečnosti snídaně není nejdůležitějším jídlem dne. Jestliže se ráno nenasnídáte, neznamená to, že budete automaticky bez energie, hladoví, zpomalíte si tím metabolismus a začnou se vám rozpadat svaly. Ztráta svalů nebo hmotnosti je primárně efektem celkového kalorického deficitu či nízkého příjmu bílkovin, není způsobena tím, že vynecháte snídani. Udělejte si ráno přesně takové, jaké vašemu tělu vyhovuje.

Mýtus 2 – Žloutky jsou tabu

Není nad to posnídat zlatožlutou omeletku ze tří domácích vajec se šunkou od kosti, se špenátem a sýrem! Zapomeňte na to, že žloutky jsou nezdravé a negativně ovlivňují cholesterol a srdce. Tělo vyprodukuje samo od sebe 1–2 gramy cholesterolu denně, což je podstatně více než v celém vejci. Žloutky obsahují nemalé množství živin, antioxidantů a vitamínů. Mimo to vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin a tuků. Pokud potřebujete tukem a kaloriemi šetřit, udělejte si omeletu  ze tří bílků a jednoho žloutku, ale nenechte se ošálit tím, že jsou žloutky ve světě fitness tabu.

Mýtus 3 – Po páté večer zapomeňte na sacharidy

Kdybych se tímto pravidlem řídila, každý den bych trpěla hlady. Problém přibírání není v tom, jestli si dáte večeři včetně přílohy v pět nebo třeba v deset večer. Přibírání do tuku závisí především na tom, kolik toho sníte během celého dne a pak samozřejmě na dalších okolnostech (nedostatečný pohyb, špatný výběr potravin, stres, přejídání se aj.). Tělo si neukládá více tuku ve večerních hodinách. Naopak je důležité tělo před spánkem vyživit – zvláště pokud intenzivně cvičíte a zařazujete silový trénink – aby mělo z čeho čerpat a o půlnoci vás neprobudilo kručení v břiše.

Mýtus 4 – Ovoce jezte jen dopoledne

I když nám rodiče od malička vtloukali do hlavy, ať jíme ovoce, protože je zdravé, přesto se ho mnoho z nás v dospělosti straní nebo dokonce bojí. Proč? Protože obsahuje cukr, ze kterého se přibírá, což přeci nechceme. Na druhou stranu obsahuje ovoce také vlákninu, která zpomaluje absorpci cukru do krevního oběhu. Navíc cukr, který přijmeme z ovoce, je pro nás prospěšnější než z cukrovinek z obchodu. Jestliže usilujeme o ztrátu hmotnosti, musíme si hlídat kalorický příjem a výdej, což ale neznamená, že nesmíme jíst ovoce nebo ho můžeme jíst jen do oběda.

Mýtus 5 – Nezapomeňte jíst co tři hodiny

Ve světě fitness se traduje, že by člověk měl jíst minimálně 6krát denně ideálně co 2–3 hodiny. V opačném případě si zpomalí metabolismus a začne ztrácet svaly. Jenže ne každý má čas a chuť jíst co 2 hodiny, někomu stačí, když si dá denně 3 porce jídla. Je to špatně? Není. Stejně tak není nic špatného na tom, pokud člověk konzumuje 6 jídel přesně rozdělených do časových oken v rozmezí 2 hodin. Nejdůležitější roli hraje tak či tak kvalita přijímaných potravin, množství kalorií za den včetně správného poměru bílkovin, sacharidů a tuku. A samozřejmě výdej!

Mýtus 6 – Dělejte kardio výhradně nalačno

V sedm musíte být v práci, hodinu vám trvá cesta, rádi byste se doma v klidu nasnídali... To znamená, že si budete muset nastavit budíček alespoň na čtvrtou ráno, že? Pokud jste ranní ptáče nebo máte benevolentní pracovní dobu a vyhovuje vám kardio nalačno, dělejte ho. Ale jestli by to pro vás znamenalo utrpení nejtěžšího kalibru, nenechte se zmanipulovat tím, že jedině kardiem nalačno dosáhnete vytoužených výsledků. Poslouchejte své tělo, experimentujte, ale zároveň mějte na mysli, že důležité je kardio dělat – na čase zase až tolik nezáleží.

Redaktorský tip: Miluji běh. Běhám skoro každý den a z vlastní zkušenosti jsem vysledovala, že se mi mnohem lépe běží ráno – ještě před snídaní. Zvláště v létě, kdy je ráno příjemná teplota a svěží vzduch. Přibližně hodinu před během si dám pouze vodu s chia semínky a čerstvou mátou, obvykle do sebe kopnu i ristretto nebo espresso. Jaký to má vliv na pálení tuku netuším. Běhám, protože mě to baví a hezkou postavu beru pouze jako bonus. Nedělejte kardio jen z nutnosti.

Mýtus 7 – Lokální hubnutí je sázka na jistotu

Nevěřte tomu, že když se zaměříte na konkrétní partii (nejčastěji břišní svaly), tak se vám podaří spálit z této partie přebytečný tuk. Určitě už jste někdy narazili na „dobře“ míněnou radu ve stylu, že 200 sklapovaček denně vám zaručí krásné bříško. Nezaručí. Pokud intenzivně procvičujete daný sval a myslíte si, že zaměřením na něj podnítíte tuto část k efektivnímu spalování tuků, ztrácíte drahocenný čas. Při budování břišních svalů (sixpack, pekáč buchet, ABS) hraje nejdůležitější roli procentuální zastoupení tělesného tuku a mimo jiné i genetická predispozice.

Mýtus 8 – Vyrýsujete vysokým počtem opakování

zoom

Není pravda, že vyrýsované svaly získáte velkým množstvím opakování s malými váhami. Tento typ tréninku vás akorát obere o čas a sílu. Budování svalů je vyvolané jejich neustálým přetěžováním, tedy využíváním prvků postupného zvyšování zátěže. Jakmile začnete  snižovat zátěž, začnete přicházet o sílu, čímž dojde ke snížení intenzity tréninků a časem začnete ztrácet i svalovou hmotu. Tímto způsobem se rozhodně nevysekáte. Pro zachování svalů a jejich „vysekání“ je nutné zaměřit se na tvrdé tréninky, využívat široké spektrum opakování a dbát na kvalitní stravu.

Pozn.: Při rýsování je nutné být v kalorickém deficitu, případně přidat další aktivitu v podobě kardia. Vzhledem k tomu, že se člověk v „rýsovačce“ omezuje v jídle, dochází u něj i k úbytku síly a částečně i ztrátě svalové hmoty. Z logiky věci vyplývá, že záměrné snižování zátěže a zvyšování počtu opakování je zcela zbytečné a nežádoucí. Vnímejte své tělo a přizpůsobte se mu. Za zmínku stojí také to, že jako žena se nemusíte bát těžších vah. Kulturistka se z vás nestane.

Mýtus 9 – K budování svalů musíte jíst maso

Svalnatou postavu a neskutečnou sílu můžete mít i při rostlinném stravování. Pokud se stravujete bez masa a zároveň se věnujete  posilování, stačí se zaměřit na kvalitní rostlinné bílkoviny pro růst svalů, kterých je spousta. V ČR jsou běžně k dostání (zdravá výživa, supermarkety) produkty pro vegany, které obsahují kvalitní bílkoviny, navíc s minimálním podílem tuku (např. Robi maso, sojové maso, klaso, seitan, tofu, tempeh, cerie, ďobačky, dále pak lustěniny a řada dalších potravin). Rostlinné stravování vás nepřipraví o svaly, naopak může významně zlepšit váš zdravotní stav.



Komentáře

Admin
Moc pěkný článek
jetsetlady
K té devítce, blbý je že mají často příliš mnoho sacharidů což je negativum vzhledem k tomu že sacharidy se drží pod drobnohledem. Naopak tuk v přiměřeném množství který je i kvalitní je vítaný. Ale celkově super článek, věřím že spoustě dietářek prospěje.
Tchuminka
Reaguji na jetsetlady: Vysoký obsah sacharidů se nachází zejména v pečivu, sušenkách, koláčích, krekrech a dalších sladkostech, což ostatně platí nejen pro veganské potraviny. Veganský jídelníček by měla tvořit především různě barevná zelenina (obzvláště zelená, červená a oranžová) následovaná luštěninami, ovocem a oříšky, skvělé jsou i různá semínka (chia, lněné, slunečnice). Chybět by neměly ani naklíčené obiloviny, případně pak celozrnné a kváskové pečivo (pečivo ale jen v omezeném množství, pokud si to bez něj nedokážete představit). Nemyslím si, že sacharidy jsou problém (bez ohledu na typ stravováni, tedy vegan, vegetarián, masožravec...). Problém je to, jak lidé k jídlu a rovněž k pohybu přistupují, viz vaše zmínka o tom, že se sacharidy drží pod drobnohledem. Drží se pod drobnohledem bohužel až do té míry, že to u mnohých vede k psychickým problémům, depresím a nakonec i jojo efektu a celoživotním problémům s váhou. V nejhorších případech i k anorexii a bulimii.
Tchuminka
Reaguji na jetsetlady: Dala jste tím zajímavý podnět na článek ve stylu Nebojte se scaharodů
Tchuminka
*sacharidů
Tchuminka
Hubák
Hezký článek.
jetsetlady
Reaguji na Tchuminka:
Mluvím z pozice někoho kdo se začal věnovat vrcholově fitness - asi jsem to měla napsat. A takhle, sacharidy ano, ale když máte sacharidy nízko - 50g na den - tak to na veganské stravě dokážete jen horko těžko.
Tchuminka
Reaguji na jetsetlady: Přesně tohle je ten problém, o kterém se zmiňuji - stahování sacharidů na 50 g i méně/den bez ohledu na to, jestli to člověk dělá závodně nebo ne. Přístupy jsou různé, o tom, že sport v jakékoliv vrcholové formě není "zdravý", není třeba polemizovat. Bohužel řada děvčat (i chlapců) si neuvědomuje následky, nedokáže od sebe oddělit cvičení a zdravý životní styl pro radost, pro dobrou věc a vrcholový sport (fitness, běh, plavání, cokoliv). Co se týče rostlinného stravování, tak i tam si dá se sacharidy "hrát". Ve světě je celá řada profi vegan kulturistků, bikini fitness atd., takže se spíše nabízí otázka, zda-li opravdu nejde při veganském stravování (nesmyslně) stáhnout sacharidy nebo lidé na rostlinné stravě našli rovnováhu a lepší způsob, než si pohrávat s extrémně nízkými sacharidy? Lidé, kteří se přiklánějí k rostlinné stravé, si obvykle na svém zdraví zakládají, samozřejmě není vegan jako vegan. Co si budeme povídat. Tím váš názor a zkušenosti nesnižuji, snažím se pouze o rovnocennou diskuzi, snad bude nejen pro nás dvě prospěšná. Hezký večer
Tchuminka
Reaguji na kanica007: Děkuji a přeji vám, abyste co nejdříve překonala samu sebe, nazula tenisky a vyběhla. Stojí to za to.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.