Nejlepší letní osvěžení: Vodní meloun

Jaké jsou benefity konzumace melounu z pohledu zdraví, ale i hubnutí? Vzali jsme si meloun po drobnohled.

Minimum kalorií

zoom

Vodní meloun je nízkokalorická potravina s obsahem řady důležitých přírodních látek. Patří mezi ně kyselina listová, vitamíny ze skupiny B, lykopen, vitamín A a C, vláknina, železo, fosfor, selen, jód, zinek, vápník a další.

Maximum vody

Díky vysokému obsahu vody, která tvoří až 91 procent, je vodní meloun jednou z nejoblíbenějších potravin během horkého léta. Osvěží, skvěle chutná a pro nízký obsah kalorií se hodí i do redukčního jídelníčku.

Meloun jako ionťák?

Vodní meloun je bohatý na elektrolyty (sodík a draslík), což z něj dělá přírodní iontový nápoj. Pokud se tedy po sportu či během něj zakousnete do šťavnatého melounu, hydratujete buňky a snadněji udržíte vodní rovnováhu.

Výborný antioxidant

Červený meloun obsahuje lykopen (najdete ho také v rajčatech), který patří mezi významné antioxidanty, které chrání organismu před vlivem volných radikálů. Podle odborníci lykopen pomáhají snižovat i riziko vzniku onkologických onemocnění.

Náš tip: Melounové gazpacho

Vyzkoušejte studenou polévku z rajčat a melounu. Je to chuťová bomba a dokonalé osvěžení!

Ingredience:

  • dužina z vodního melounu (cca 1 hrnek)
  • 1 až 2 rajčata
  • 1/3 červené cibule
  • necelá polovina okurky
  • 1/2 středně velké červené papriky
  • česnek dle chuti
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 1 malý svazek koriandru
  • 5 kostek ledu
  • olivový olej
  • šťáva z citrónu
  • sůl a pepř

Postup: Všechny hlavní ingredience včetně ledu rozmixujte pomocí výkonného mixéru. Rozmixovanou směs dle chuti osolte a opepřete. Přidejte citrónovou šťávu. Pak zalijte několika kapkami olivového oleje a znovu promixujte. Hotovou polévku podávejte chlazenou s kousky zeleniny nebo semínek. Můžete zakopnout trochou olivového oleje a podávat s pečivem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!