K duševnímu zdraví se můžete i projíst

Jak čelit stresu a udržet si pozitivní mysl? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých tipů, díky kterým se dostanete do lepší psychické pohody. V případě, že však dlouhodobě řešíte negativní a úzkostné myšlenky, obraťte se na odborníka.

Tip 1: Zbavte se negativních lidí

zoom Zvětšit

Obklopte se lidmi s pozitivní myslí

Zbavte se těch, kteří vám v životě nic dobrého nepřinášejí a obklopte se lidmi s pozitivním myšlením. V praxi nereálné? V některých situacích se škarohlídů a negativních lidí jen stěží zbavíte, svůj volný čas a "soukromý" prostor však můžete sdílet výhradně s těmi, kteří myslí pozitivně, rozesmějí vás a pomohou vám povznést se nad vaše problémy.

Speciální tip: Ke spokojenému životu si cestu primárně prošlapáváme každý sám, to ale neznamená, že nám s tím nemůžou ostatní pomoct. Jakmile si uvědomíte, jací lidé a jaké činnosti vás dělají šťastnými, bude cesta k vlastní spokojenosti mnohem snažší.

Tip 2: Uchovejte si pozitivní mysl

Lezou vám tipy a rady o tom, že si máte udržovat pozitivně nastavenou mysl na nervy? Zní to jako klišé, ale pokud se vám podaří na každé "špatné" situaci najít i něco pozitivního, přestane vás ohromná spousta věcí štvát. Mimo to si uvědomíte, že každý problém je většinou jen dočasný. Pokuste se proto na problémy dívat z různých úhlů.

Tip 3: Zkuste méně přemýšlet

zoom Zvětšit

Naučte se odpočívat fyzicky i psychicky

Ne nadarmo se říká, že moc přemýšlení může věci ještě více zamotat. Člověk se poměrně často uchyluje k tomu, že když nastane nějaký problém nebo by teoreticky mohl nastat, začne si představovat ty nejhorší scénáře, začne hledat různá východiska a neustále si to v hlavě přehrává. STOP! Nezatěžujte svou mysl "co by kdyby". Nechte ji odpočívat.

Speciální tip: Jakmile se přistihnete přitom, že o něčem nadměrně přemýšlíte a dělá vám to zle, zaměstnejte svou mysl. Někomu pomáhá sport, někdo se ponoří do knihy, jinému pomáhají dechová cvičení. Hluboké a vědomé dýchání napomáhá lepšímu propojení mysli s tělem, odtrhne vás od špatných myšlenek a ukotví v přítomném okamžiku.

Tip 4: Radujte se z maličkostí

Další časté klišé, které se na vás valí ze všech stran, ale na vás tohle prostě nezabírá? Nebo máte dokonce pocit, že se v životě nemáte z čeho radovat? Ve skutečnosti je kolem nás obrovská spousta malých i velkých věcí a okamžiků, ze kterých se můžeme těšit. Akorát jsme je přestali vnímat. Místo toho vnímáme jen všudypřítomný chaos. Spěcháme, koukáme do mobilů, myslíme na to, co ještě musíme udělat. Přitom i "obyčejná" procházka v parku může být důvodem k radosti. Ne každý se může jít procházet, ne každý má možnost sledovat zapadající slunce, ne každý usíná s někým v náručí...

Tip 5: Nezapomínejte na pohyb a jídlo

zoom

Jídlo a duševní zdraví spolu úzce souvisí

O tom, že se během fyzické aktivity v našem mozku uvolňují endorfiny a díky nim člověk může při sportu zažít euforii, pocit uspokojení a navíc se také vytěsňují naše starosti, se mluví celkem často. Málokdo však ví, že duševní zdraví velmi úzce souvisí se skladbou jídelníčku. Střeva člověka jsou propojena s mozkem, díky čemuž potraviny mohou do značné míry ovlivnit emocionální rozpoložení i mentální bdělost.

Speciální tip: Zdravé tělo i duši začněte budovat pravidelným sportem. Jaký druh pohybu zvolíte je na vás. Podstatné je, aby vás to bavilo a dělalo vám to radost. Co se týká jídelníčku, začněte jíst ve větší míře ovoce a zeleninu, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám. Pro tělo jsou nejprospěšnější kvalitní a čerstvé potraviny.

Tip 6: Investujte do zážitků, nikoliv věcí

K duševní pohodě mohou čas od času přispět i nové kousky do interiéru nebo šatníku, nestavte však na hmotných věcech své štěstí. Pokud chcete něco hromadit, vsaďte na zážitky. Z dlouhodobého hlediska vám zážitky umožní oprostit se od aktuálních problémů mnohem lépe než nová kabelka, drahé špeřky či nové auto. Zážitky mají obrovskou hodnotu. Objevte ji.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.