Svaly bez posilovny? Jdete to!

Líbí se vám vypracované tělo, ale chození do posilovny vás nebaví? Celkové zdraví a fyzickou zdatnost nemusíte budovat jenom v posilovně. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si udržet svaly a sílu i bez pravidelné návštěvy fitness centra.

Zdraví vždy na prvním místě

zoom

Dělejte sport, který vás baví

Ke zdravému a štíhlému tělu, rozvoji fyzické zdatnosti a kondice nemusíte trávit každý den v posilovně. Ostatně přirozený pohyb venku či v přírodě je z hlediska zdraví prospěšnější než zvedání velkých vah v uzavřené místnosti. Možností, jak se hýbat, je přitom nespočet. Od běhání, rychlé chůze, cyklistiky, kolečkových bruslí až po posilování s vlastní váhou, ať už na venkovních workoutových hřištích, v lese nebo v případě nevlídného počasí třeba doma v obýváku. Nejdůležitější ze všeho je najít si sport, který vás bude dlouhodobě bavit a budete se během něj i po něm cítit fyzicky i psychicky dobře, což se nevylučuje ani při silovém cvičení v posilovně. O tom se však tentokrát bavit nebudeme.

Budujte svaly pomocí vlastní váhy

zoom Zvětšit

Využívejte ke cvičení workoutová hřiště

K budování a udržení svalové hmoty mimo prostory fitness centra je nejlepší alternativou cvičení s vlastní váhou. Při cvičení s vlastní váhou cvičte série blízko celkovému selhání, například po 20 až 30 opakováních. Nebojte se toho a dejte si pořádně do těla! Pokud si pouze s workoutovým hřištěm nevystačíte, vezměte si s sebou pomůcky. Ani zdaleka přitom nemusí jít o pomůcky určené ke cvičení. Improvizujte. Cvičení tak bude ještě větší zábava. Jako pomůcku můžete použít naplněný batoh. S batohem na zádech můžete dělat shyby, kliky i dřepy.

Běhejte a získejte stehna snů

Pokud toužíte po silných a krásně tvarovaných stehnech, začněte intenzivně běhat. Pořádná stehna získáte sprintováním. Sprintujte nejen po rovince, ale i do kopců. Bude to bolet, ale taky to bude stát za to! Chcete-li svaly na nohou vyrýsovat, dejte přednost dlouhým běhům. K hezky tvarovaným svalnatým lýtkům vám pro změnu pomůže jízda na kole. Musíte do toho ale pořádně šlápnout. Kochání se krajinou si nechejte na den, kdy se budete potřebovat jen lehce protáhnout.

Vytvarujte postavu pomocí plavání

zoom Zvětšit

Při plavání se posiluje celé tělo

Cvičení v posilovně, díky kterému si můžete krásně vytvarovat postavu, dokáže nahradit plavání. Při plavání se posiluje celé tělo a je to vlastně velmi specifický druh sportu. Změní se při něm pozice těla, fyzika a člověk je donucený používat jiné svaly než běžně, navíc zcela odlišným způsobem. A vzhledem k tomu, že voda na člověka klade při pohybu odpor, ale zároveň tělo nadnáší, klouby nejsou vystaveny nárazům a otřesům, jako je tomu u většiny sportů na suchu. Plavání je tedy skvělým doplňkem k tvarování postavy a zároveň člověka ušetří zbytečné zátěže. Kromě toho kondičním plaváním můžete podpořit růst svalů, zejména při dodržování správné stravy. Při kondičním plavání používáme břišní svaly a dolní části zad, ramenní svaly a svaly ramenního pletence, svaly předloktí, svaly horní části zad a v neposlední řadě hýždě a svaly zadní strany stehen. Aktivují se i svaly, které jsou důležité pro správné držení těla.

Skákejte a zvýšíte svou sílu i rychlost

zoom Zvětšit

Zlepšete svou výbušnou sílu

Naprosto bezkonkurenčním cvičením, které je denním chlebem například fotbalistů, je tzv. skákačka (odborně plyometrie). Tato tréninková metoda zlepšuje vztah mezi maximální a výbušnou silou. Plyometrický trénink má pozitivní vliv na rychlost, a protože při něm dochází k aktivizaci většího množství svalových vláken, může díky tomu růst i svalová hmota. Výhodou tohoto typu cvičení je mimo jiné pestrost a možnost cvičit s i bez pomůcek. Zařadit můžete například výskoky na lavici či bednu, plyometrické kliky, různé kombinace skoků do stran, výskoky ze dřepu s výhozem medicinbalu a další. Využít můžete nejen speciální plyometrické bedýnky nebo žebříky. Vystačíte si i s obyčejným švihadlem, stabilní lavičkou nebo  můžete využít venkovní schody. Fantazii se meze nekladou.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.