Lipografting

Nadělila vám příroda v určitých partiích větší objem, zatímco v jiných se vám ho nedostává? Nejen tento problém dokáže vyřešit lipografting – metoda tzv. autotransplantace tuku, při které je odebráno potřebné množství tukových buněk z dárcovské oblasti a následně aplikováno do podkoží v místě defektu.

img

Pomocí lipograftingu lze tvarovat hýždě.

Zajímavost z historie

Údajně první přenos tuku uskutečnil německý lékař Franz Neuber již roku 1893. Tuk z horní části paže tehdy použil pro rekonstrukci obličeje pacienta, který měl tvář zohavenou v důsledku zánětu lícní kosti.

Sen se stal skutečností?

Podstata metody lipograftingu, totiž odsátí a současné využití nadbytečného tuku, jistě už prolétla hlavou nejedné ženy. Díky moderním medicínským postupům má právě tento způsob transferu tuku potenciál stát se jedničkou mezi neinvazivními metodami omlazení. Tukové buňky jsou velmi křehké. Jako takové vyžadují speciální podmínky pro manipulaci, aby se procento přeživších zvýšilo na maximum. Pokud tyto podmínky nemají, dojde k jejich odumření, tedy ke ztrátě výplňového materiálu. Tak tomu bylo u předchůdce lipograftingu, metody zvané lipofilling. Pokrok přišel ve všech fázích – v odběru tukových buněk, zpracování i v následné aplikaci. Tuk je odebírán za nízkého podtlaku tenkými kanylami. Odebraný tuk je poté očištěn sedimentací, či centrifugací. Takto upravené tukové buňky lékař vpraví do žádané oblasti pomocí velmi tenkých kanyl s tupým hrotem. Základem úspěchu je rozmístit co nejmenšího shluk tukových buněk ve vícero vrstvách. Tím je zajištěno jejich prokrvení a s ním i jejich životaschopnost.

Spektrum využití je široké

zoom Zvětšit

Lipografting se osvědčil také pro redukci tmavých kruhů pod očima

Lipografting je účinnou zbraní proti stárnutí pokožky. Vrací objem pokleslým partiím, čímž dochází k redukci vrásek. Omládnout nám díky němu mohou i ruce, které obvykle prozradí náš věk dříve, než povadlý obličej. Výborný je pro vyrovnání nejrůznějších deformit, ať už vrozených, nebo vzniklých důsledkem úrazu. Zvolit si jej můžeme také pro zmírnění škod napáchaných nepovedeným zákrokem plastické chirurgie (nerovnosti po liposukci, „přehnaný“ facelift). Vlastním tukem je možné zvětšit rty, poprsí, či vyřešit problém vpáčených bradavek. Jedna zajímavá možnost je zde i pro pány. Některá pracoviště totiž nabízejí zvětšení obvodu penisu. Alternativ je opravdu mnoho.

Záleží jen na zkušenosti operatéra

zoom

Tkáň je odebírána z místa nahromadění.

Velmi důležitá je jemná, precizní práce, jejímž základem je zkušenost každého operatéra. Ve své podstatě je tato metoda uměleckou činností, při které lékař doslova modeluje a přetváří obličej. Pacient si může na konzultaci přinést fotografie z mládí za účelem zhodnocení svého individuálního procesu stárnutí. Operatér tedy pracuje tak, aby výsledkem byl co nejpřirozenější vzhled. Přesto se může stát, že je do dané oblasti vpraveno větší množství tukových buněk, než je zapotřebí, a ta pak působí otekle. Takový problém lze snadno vyřešit následným drobným odsátím přebytku.

Může lipografting nahradit klasický facelifting?

Jelikož transplantované tukové buňky podléhají procesu stárnutí stejně jako ostatní tkáň, zcela nahradit klasický facelift lipografting zřejmě nemůže. Určitě ale může nutnost jeho provedení oddálit. V druhé fázi je pak vhodné lipograftingem účinek faceliftingu zvýšit. Dodaný tuk totiž „vytaženým“ oblastem vdechne jemnější a tedy přirozenější vzhled.

Jak dlouho zákrok potrvá?

zoom

Příprava pro lipografting

Samozřejmě záleží na rozsahu zákroku. Obyčejně je to však okolo dvou hodin. Podávána bývají pouze lokální anestetika v kombinaci s lehkými sedativy. Pacient je tedy schopen po zákroku odejít hned domů. Bezprostředně poté je pochopitelně doporučován klidový režim.

Rekonvalescence není náročná

Jeden až dva týdny vás potrápí mírné otoky a pohmožděniny v dárcovské oblasti. Komplikace a nepohodlí v oblasti aplikace pociťují pacienti málokdy. V zásadě se tedy jedná o bezpečnou, rychlou a cenově přijatelnou metodu, jak omládnout o pár let a zakrýt vady na kráse.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!