Bolest břicha a nadýmání? To není normální!

Helicobacter pylori je důvodem zažívacích potíží u poloviny populace. Víte, jak se chránit?

Bolí vás občas žaludek? Trpíte nadýmáním nebo jinými zažívacími potížemi? Pokud ano a pokud tyto problémy přecházíte a v podstatě je považujete za normální, chováte se úplně stejně jako většina žen. A stejně jako u nich je i ve vašem případě velmi pravděpodobné, že příčinou potíží je infekce helicobacter pylori

Helicobacter pylori (někdy také helikobakter) je bakterie kolonizující žaludeční a dvanáctníkovou sliznici. Žije v povrchové vrstvě sliznice, kde se adaptuje na kyselé, pro bakterie velmi nepříznivé prostředí. Nositelé Nobelovy ceny „za objev Helicobacter pylori a její role při zánětu žaludku a žaludečním vředu“ John Warren a Barry Marshall popsali v roce 1982 nejen samotnou bakterii, ale i důsledky infekce, dosud připisované jiným původcům: žaludeční bolesti a křeče, pálení v oblasti žaludku, nadýmání a špatné trávení a konečně i zvracení a nechutenství. 

Jste helicobacterem infikovaná? 

Podle aktuálních statistik je 50% šance, že helikobakterem trpíte i vy. Pokud to tak je, patříte pravděpodobně i mezi 90 % ze všech infikovaných, kteří si infekce nejsou vědomi a kteří své potíže zdůvodňují jinak nebo je prostě považují za normální. A jak už bylo řečeno, bolest břicha, nadýmání a další potíže normální nejsou, a i mírné příznaky bez zjevné příčiny je vhodné konzultovat s lékařem a předejít jejich rozvoji. 

Infekce helicobacter pylori probíhá orálně, přenosem z člověka slinami nebo fekáliemi, a to i nepřímo prostřednictvím předmětů, s nimiž byla nakažená osoba v kontaktu. Pokud není nakažen někdo z rodiny, budete při hledání zdroje infekce asi neúspěšná. Mohla jste se nakazit před lety a až dnes pozorujete příznaky. 

Vyšetřete se doma! 

Pro ověření, zda jste helikobakterem infikovaná, můžete použít rychlou, levnou a zároveň i spolehlivou metodu – vyšetření diagnostickou testovací sadou Helicobacter pylori test. Je to jednorázový test, jehož výsledek se dozvíte do 10 minut jasným zobrazením: negativní nebo pozitivní. Pro potvrzení infekce a vyloučení jiných příčin vždy raději kontaktujte odborného lékaře. Velmi pravděpodobně vám doporučí gastroskopické vyšetření s kontrolou žaludeční sliznice.

Ochrana žaludku před helicobacterem 

Antibiotická trojkombinace, kterou po pozitivní diagnóze pravděpodobně nasadí váš lékař, bývá velmi účinná. Mnoha pacientům ale vadí agresivní povaha této léčby, takže někteří lékaři sami nebo i na žádost pacienta volí při léčbě šetrný přírodní přípravek - chioskou mastichu. 

Masticha je v podstatě čistá pryskyřice z řečíku lentišku, která se vyznačuje velkou antibakteriální účinností. Žvýkání surových krystalů samo o sobě vede k uvolňování látek, které helicobacter pylori zabíjejí, ale pro vyšší účinnost se čistý mastichový prášek bez přísad dodává ve formě kapslí. Účinná látka se tak dopraví přímo do žaludku, místa žádoucího působení. 

V českých lékárnách a obchodech se zdravou výživou jsou dostupné mastichové kapsle Masticlife Strong&Pure, které obsahují mastichu bez přísad. 

Pokud máte zájem o podrobnější informaci o fenoménu řečíkové pryskyřice a jejích účinků, nenechte si ujít český překlad publikace, která mapuje nedávno provedené výzkumy a studie mastichy a je volně ke stažení. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.