Praktické tipy: Jak vyčistit vzduch v domácnosti?

Uvnitř budov trávíme nejspíš největší část celého dne, ať už se jedná o pobyt v kanceláři, nákupních centrech nebo doma. Jak se postarat o to, abyste se aspoň doma mohli nadýchat čerstvého vzduchu? Máme praktické tipy, které vám pomohou vnést svěží vzduch do místnosti i v případě, že žijete v zahlceném městě.

img

unsplash.com

Pobyt na čerstvém vzduchu je zdraví prospěšný, o tom žádná. Dýchání znečištěného vzduchu vede k únavě, nesoustředěnosti, bolestem hlavy, a dokonce i k nevolnostem. Jenže ne vždy je čas se jít nadýchat do přírody. Naštěstí zdravý vzduchu můžete mít i doma. V článku si řekneme praktické tipy, se kterými můžete začít hned teď, nastavíte si s námi základní návyky, vyhodíte přebytečné lapače prachu a také vám poradíme, jak vybrat čističku vzduchu.

Větrejte ideálně několikrát denně

Otevřít okna dokořán je ten nejsnazší způsob, jak vyměnit vydýchaný vzduch za čerstvý. Efektivnější než mít vyklopené okno delší dobu, je větrat krátce, ale intenzivně, ideálně okolo 10 minut. To platí zejména na podzim a v zimě, kdy společně s vydýchaným vzduchem utíká ven i teplo. Intenzitu a četnost větrání přizpůsobte velikosti bytu i počtu osob v něm. Čím více lidí domácnost obývá, tím je potřeba větrat častěji. Nezapomínejte větrat také při vaření, po koupeli nebo po úklidu.

TIP: Před větráním zavřete topení, ať zbytečně neplatíte navíc.

Uklízejte a utírejte prach

Prach, který se víří po místnosti rozhodně není příjemné ani zdravé vdechovat. Proto je potřeba pravidelně vysávat podlahy a následně je vytřít. Pouhé zametání nestačí, největších nečistot se sice zbavíte, částečky prachu ale akorát rozvíříte po bytě. Ani tak se nezbavíte usazování prachu, proto je důležité ho pravidelně utírat. Nejlépe uděláte, když ho jemně setřete vlhkým hadříkem, který zamezí zbytečnému rozvíření.

Aby se vám takový úklid lépe prováděl, zbavte se zbytečných lapačů prachu, které se vám za roky nashromáždily a vlastně vám už ani nedělají radost. Stejně tak je dobré to nepřehánět s množstvím dekorativního textilu. I ten je samozřejmě vhodné pravidelně prát a zbavit ho usazeného prachu.

Pořiďte si prospěšné rostliny

Pokud chcete mít doma příjemně, doporučujeme pořízení pokojových rostlin. Spousta z nich dokáže totiž nejen dobře vypadat, ale také se postará o vychytání škodlivých látek ze vzduchu. Potvrzují to dokonce i výzkumy NASA.

Pokud máte vlhčí a tmavší byt, bude se u vás dařit kapradí jako je například ledviník, dobře vám bude prosperovat i břečťan, lopatkovec nebo šplhavice, které se také (byť nesprávně) říká pothos. Málo náročné na světlo je pak i tchynin jazyk nebo zamiokulkas, u nich to ale nepřehánějte se zálivkou. Do světlejších bytů se hodí zelenec, aloe vera, chryzantéma nebo dracéna.

Zvlhčujte nebo vysoušejte

Zatímco starší domy a přízemní byty bojují s vysokou vlhkostí a s ní spojenými plísněmi, klasické panelákové byty mají problém většinou opačný, tedy vzduch v nich je zbytečně suchý. Pomocí vlhkoměru zjistíte, jak na tom jste. Ideální vlhkost je v rozmezí 45 až 60 %. Pokud máte výrazně vyšší, zvažte pořízení odvlhčovače, v případě nižší pak naopak zvlhčovače. Do zvlhčovačů jde mnohdy i nakapat aromatický olejíček, který vzduch příjemně osvěží.

Pořiďte si čističku vzduchu

Pokud bydlíte v prašném prostředí, případně v domácnosti máte alergika nebo astmatika, je potřeba silnější kalibr. A tím jsou čističky vzduchu. Ty ze vzduchu dokážou odstranit prach, roztoče, pyl i jiné alergeny. Dokonce odstraní i bakterie, viry nebo cigaretový kouř. Pokud je čistička vybavená ionizátorem, vrací se vzduch do místnosti obohacený o záporné ionty a vytváří u vás doma takřka přímořské klima.

TIP: Vybírejte vždy podle velikosti místnosti, kterou chcete čistit, pokud nebude výkon stačit, byly by to jen vyhozené peníze.

Čistý a čerstvý vzduch v domácnosti prospěje vaší pozornosti, bude se vám lépe spát a možná zjistíte, že vlastně už ani nebýváte tak často unavení. Že jste dneska ještě pořádně nevětrali? Běžte to napravit! 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.