Food styling u vás doma, aneb aby jídlo krásně vypadalo

Říká se, že láska prochází žaludkem, ale není to jen chuť, co je důležité. Lahodný pokrm by měl také ladit očím. U čeho začít a jak servírovat jídlo elegantně a snadno i doma? Máme pro vás několik jednoduchých tipů, díky kterým budete v tomto oboru brzy mistry.

Dokonalá čistota 

Pro servírování je nejen důležité samotné jídlo, ale také na čem jej podáváme. Talíře by měly být v první řadě dokonale čisté, to samé platí i o příborech. Buď máte to štěstí, že máte doma kvalitní myčku, která vše dokonale umyje, nebo si můžete pomoci smícháním bílého octa s vodou a následným otřením suchou utěrkou. Myčky od osvědčeného výrobce jsou dnes flexibilní natolik, že i při větším množství hostů se nebudete muset obávat nedostatku jídelních setů. Myčky s funkcí SmartFlex totiž mají nastavitelné koše a odkapávače tak, že najednou pojmou až 16 setů nádobí a dokáží je umýt v super rychlém programu SpeedWash. 

img

Zdroj: cz.gorenje.com

Na barvě záleží 

Bílá barva je nejuniverzálnější nejen v interiéru, ale také na vašem stole. Barvy pokrmů na bílém talíři krásně vyniknou. Působí čistě a neodvádí zbytečnou pozornost od jídla. Zároveň mohou barevné talíře podléhat trendům a nic nepůsobí hůře než dokonale čerstvý pokrm z talíře, který ve vás vzbuzuje nepříjemné pocity. 

TIP: Zkuste pro začátek jednodušší recept tzv. z jednoho hrnce. Například shakshuka (čti šakšuka) se ne nadarmo stala hitem Instagramu. Je jednoduchá, dokonale chutná a skvěle vypadá. 

Zdobení s mírou 

Před servírováním a food stylingem se vyplatí mít již plán. Kolik čeho použijete, jak budete dozdobovat hlavní chod? Použijete zeleninu, ovoce, další bylinky nebo barevné omáčky? Ani na talíři by se neměla odehrávat válka barev. Obecně platí zlaté pravidlo, čím méně, tím lépe. 

img

Zdroj: cz.gorenje.com

Na výšku či na šířku? 

Většina talířů má tvarovaný okraj, který tvoří pomyslnou hranici, kam by mělo jídlo zasahovat. Nechejte na talíři dostatek prostoru, aby strávník mohl rozehrát harmonii chuti dle svého uvážení. Naopak při vrstvení na výšku, je dovoleno vše. Pokrmy pak působí elegantněji a kulinářsky doslova na výši. 

Nakonec poslední tip se týká počtu. Lichá čísla vypadají lépe a tvoří harmonický celek. I co se týče počtu jednotlivých kousků na talíři. I takové detaily mohou hrát ve vašem food stylingu významnou roli.     



Komentáře

GaryCollins
Také bych rád doma uvařil různé styly kuchyně a udělal radost mé rodině. Líbí se mi váš článek o vaření v Home Do dělat více příspěvků. Budu sdílet váš příspěvek na svém Facebooku a žádám všechny, kteří sledují tento příspěvek, aby ho sdíleli. Pokud máte nějaké problémy, zkontrolujte Facebook belépés
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.