7 důvodů, proč máte břicho jako balón

Nafouklé břicho trápí čas od času každého z nás, a to i při zdravém stravování. Nejsou to však jen nevhodně zvolené potraviny či jejich kombinace, které způsobují nafouklé bříško. Bolest, křeče a pocit nepříjemného tlaku v oblasti břicha můžou mít i další příčiny.

1. Přijímáte velké množství (nezdravých) sacharidů

zoom Zvětšit

Složení stravy má klíčový vliv na zdraví

Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících tvorbu plynů je složení stravy, které ovlivňuje činnost střevních bakterií. Pozor si dejte na nadměrný příjem sacharidů v potravinách. Sacharidy při nevstřebání v tenkém střevě přecházejí do tlustého střeva, kde jsou rozložené bakteriemi, přičemž při tomto procesu se přirozeně tvoří plyny. „Zvýšenou pozornost věnujte zejména nezdravým průmyslově zpracovaným sladkostem, které způsobují nejen problémy s nafouklým břichem,“ varuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Problémové však může být i nadměrné množství zdravých potravin – například brokolice, česnek, cibule, luštěniny a dokonce i ovoce. Problémy s nadýmáním mohou způsobovat také mléčné výrobky, agávový sirup, med a umělá sladidla.

Zajímavost: Umělá sladidla, jako jsou maltitol, sorbitol, xylitol, sacharin, aspartan a další, mají řadu stinných stránek. Kromě toho, že skutečnou chuť na sladké nezaženou, je trávicí trakt obtížně zpracovává a navíc podporují zadržování plynů v tenkém střevě.

2. Navýšili jste prudce vlákninu ve stravě

zoom Zvětšit

Vláknina ve stravě má řadu benefitů

V Česku většina z nás konzumuje tuto významnou složku potravy v nedostatečném množství. Najdou se však i takoví, kteří mají v jídelníčku vlákniny nadbytek nebo z ničeho nic její příjem prudce navýší, což může způsobit zažívací potíže, zácpu nebo průjem. Hrozí také snížení vstřebávání některých minerálů. Máte-li v jídelníčku nedostatek vlákniny a chcete její příjem navýšit, začněte s navyšováním o maximálně 5 gramů za týden a zároveň sledujte vaši toleranci, která je značně individuální. Obecným doporučením pro děti a starší dospělé je dostat se přibližně na 20 až 35 gramů vlákniny za den.

Zajímavost: Věděli jste, že vláknina pomáhá nejen zvyšovat objem stravy, čímž vyvolává pocit sytosti (ideální při snaze zhubnout), ale optimální množství vlákniny ve stravě slouží dokonce jako ochrana před civilizačními chorobami, jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita? Vláknina je i skvělým pomocníkem při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva nebo zánětu střevní výchlipky.

3. Nemáte zdravý střevní mikrobiom

zoom

Mikrobiom neovlivňuje pouze trávení

Mikrobiom je souhrnné označení pro mikrobiální osídlení lidského těla. Jedná se o soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a prvoků. Zdravý mikrobiom je zásadní pro naše zdraví, zdravou hmotnost a může mít vliv i na tom, jestli nás často trápí nafouklé břicho. Mikrobiom však neovlivňuje pouze trávení. Podílí se i na vývoji imunitního systému a zasahuje do mnoha tělních funkcí. Rozmanitost mikrobiomu hraje roli při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních a kardiovaskulárních onemocnění. Jak se dá mikrobiom ovlivnit?Bakteriální složení střeva je jedinečné a závisí na mnoha faktorech, ať je to věk, prostředí, životní styl či léky. Klíčová je však strava, která dokáže přímo ovlivnit složení mikrobiomu a jeho fungování. Dopřávejte si proto čerstvou a pestrou stravu s dostatkem probiotických a prebiotických látek,“ radí Michaela Ryglová.

Zajímavost: Věděli jste, že pravidelná konzumace fermentované zeleniny posiluje střevní mikrobiom? Zařaďte do jídelníčku v přiměřením množství kysané zelí nebo třeba kimchi.

4. Trpíte potravinovou alergií

zoom Zvětšit

K odhalení alergie slouží eliminační dieta

Další příčinou častého nadýmání je potravinová nesnášenlivost či alergie. Řada lidí přitom o své zdravotní nesnázi vůbec neví a rizikové potraviny stále konzumuje. To logicky vede k trávicím nepříjemnostem a z dlouhodobého hlediska mohou být následky i mnohem závažnější. Pokud si tedy nejste jisti tím, jestli nemáte na některou potravinu alergii, zkuste eliminační dietu, během které na pár týdnů vyřadíte nejběžnější potravinové alergeny. Patří sem mléčné výrobky, vejce, obilniny, ale i řada exotických potravin, jako jsou ořechy, mořské plody, sója, ananas či avokádo.  

Zajímavost: Kromě alergií na některé potraviny může způsobit nafouklé břicho spolykaný vzduch při žvýkání žvýkaček nebo bublinky v sycených a slazených nápojích. Zvláštní kapitolou jsou pak různé střevní či autoimunitní nemoci. Například u Crohnovy choroby může zapříčiňovat nadýmání, křeče a bolesti břicha zánět, při kterém dochází ke vzniku zúžených zesílených oblastí střeva.

5. Nezvládáte stres

zoom Zvětšit

Stres způsobuje zhoršení střevního zdraví

Stres, zvlášť dlouhodobý chronický, znamená dlouhodobé snížení přísunu krve do střev a tvorby trávících šťáv, a tak i zhoršení střevního zdraví. Dochází však nejen k funkčním poruchách trávicího traktu, které se mimo jiné projevuje nafouklým břichem, ale i k oslabení imunitního systému, kdy začneme být náchylnější k různým infekčním onemocněním. Ke (znovu) posílení imunity pak obecně nejvíc pomáhá častý pobyt v prostředí, které je přirozeně pestré na mikroby, tedy v přírodě, v lese, na zahradě – zkrátka venku na slunci. Nezapomínejte se otužovat, sportovat, odpočívejte, travte čas na místech, kde se cítíte dobře a buďte s lidmi, které máte rádi. Díky tomu všemu dokážete lépe předcházet stresu.

Zajímavost: Pro mnohé lidi je pojem „zdravá strava“ nic neříkající a často se zbytečně stresují tím, že nejedí správně. Zkuste stravu tolik neřešit a pravděpodobně se doberete lepších výsledků, než když budete nakupovat stále jen rádoby dietní jídlo a počítat kalorie. Zkuste se více zaměřit na kvalitní základní potraviny, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a pravidelně se hýbejte. Zkrátka jezte tak, jak vám to prospívá a zbytečně se nepřirozeně neomezujte.

6. Přejídáte se a málo se hýbete

zoom Zvětšit

Pohyb přispívá ke správné funkci střev

Příčina nafouklého břicha může být i v tom, že se přejídáte. Zaměřte se na velikost porcí a složení jídla. Budete-li porce upravovat, myslete však na to, že cílem není hladovět. Je přirozené, že po jídle není bříško dokonale ploché. Zaměřte se hlavně na to, jak se celkově cítíte. Pokud se sotva hýbete a nutně si musíte povolit opasek na kalhotách, nejspíš to chce změnu. A když už jsme u toho pohybu, věděli jste, že jedním z obvyklých důvodů nafouklého břicha je časté sezení? Pro správnou funkci střev je velmi důležitý pravidelný pohyb. Snažte se po každém jídle zařadit alespoň krátkou procházku. Jakmile se totiž aspoň na chvíli projdete, zvýší se pohyb střev, díky čemuž pak dochází ke snadnějšímu vyprazdňování.

Zajímavost: Svižnou procházku si můžete obvykle dopřát i bezprostředně po jídle. Pokud se však chystáte na náročnější fyzickou aktivitu, načasujte si jídlo pečlivěji. Obecným doporučením je jíst maximálně hodinu před fyzickou aktivitou a co nejdříve po tréninku si dát rychlé sacharidy, které nastartují regeneraci. Strava před i po sportu je však velmi individuální.

7. Nafouklé břicho a PMS

zoom Zvětšit

Nafouklé bříško během cyklu je normální

PMS jako příčina nafouklého břicha je ryze ženský problém a obvykle není třeba dělat si s tím starosti. Menstruační cyklus má několik fází a je naprosto normální, že se v nich mimo jiné objevuje nafouklé bříško. Postupně však tento problém zase odezní. Kdy nafouklé břicho očekávat? Během folikulární fáze (úvodních 14 dní menstruace) i samotné ovulace se ženy mohou cítit nepohodlně, jelikož se jim zvyšuje hmotnost kvůli zadržování vody v těle. Další kritické období z hlediska přibírání a pocitu nafouklého břicha většině žen začne přibližně v polovině luteální fáze (15.–28. den cyklu). V tzv. PMS týdnu pak dochází k opětovnému navázání vody. Estrogen totiž podporuje zadržování soli a vody v těle již těsně před příchodem menstruace. Žena se tak může cítit oteklá, tlustá, a co je horší, její mysl začne ovládat neodolatelná chuť po čokoládě a tučných jídlech.

Zajímavost: Pokud vás během PMS týdne přepadají chutě na sladké nebo tučné jídlo, nesnažte se to za každou cenu potlačovat. Bez výčitek si v rozumné míře dopřejte kvalitní čokoládu, oříšky nebo si udělejte třeba dezert z avokáda. Co se týká kvalitní tmavé čokolády, tak ta obsahuje kromě hromady antioxidantů i řadu minerálních látek a například takový hořčík přispívá k utišení nepříjemných projevů menstruace. Podobně jsou na tom s obsahem hořčíku i oříšky.

Náš tip: Přidejte kostku čokolády do ranní ovesné kaše

K uspokojení chutí na sladké je skvělou volbou ranní ovesná kaše s rozpouštějící se kostkou vysokoprocentní čokolády. Kaše je nutričně hodnotným jídlem a čokoláda může ulevit od bolestivé menstruace. Jak už bylo zmíněno výše, kvalitní čokoláda obsahuje mimo jiné hořčík, který umí regulovat funkci nervů a svalů, které jsou zapojené do menstruačního cyklu. Pomáhá také předcházet zadržování vody v těle, na což si mnohé ženy právě v tomto období stěžují.

Čokoládová kaše s malinami

zoom Zvětšit

Zažeňte chutě na sladké kvalitním jídlem

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček Bonavita
  • 250 ml rostlinného mléka nebo vody
  • 15 g vysokoprocentní čokolády
  • 20 ml javorového sirupu
  • 15 g mandlového másla
  • čerstvé nebo mražené maliny na dozdobení

Postup: Nejprve si v hrnci ohřejte rostlinné mléko (mandlové, rýžové, ovesné či jiné dle chuti), případně vodu. Pak přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ovesné vločky a míchejte do zhoustnutí. Kaši na chvíli odstavte, přidejte javorový sirup a vše promíchejte Servírujte s mandlovým máslem a malinami či jiným ovocem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.