Překonat chuť na sladké zvládnete i vy

S příchodem chladného podzimu se u některých z nás zvyšuje chuť na sladké. Pokud se jedná o přirozené sacharidy a navíc příjem vyvažujete pohybem, není důvod si sladké jídlo odpírat. Jedná-li se však o sladkosti plné jednoduchých cukrů, jde spíše o zlozvyk než jídlo. Jak nezvladatelnou chuť na sladké překonat?

1. Nevyhýbejte se přirozeným sacharidům

zoom Zvětšit

Naučte se jíst správné sacharidy

Dlouhodobým trendem, zejména mezi věčnými dietáři, je vyhýbání se sacharidům. Ve skutečnosti není žádný důvod k tomu, abychom sacharidy ze svého jídelníčku kompletně vyřazovali. Skoro všem z nás sice prospěje, když omezíme sladkosti, jako jsou  koblihy, sušenky a sladké nápoje, avšak sacharidy obsažené v luštěninách, ovoci i některé zelenině bychom z jídelníčku vyřazovat neměli. Přísné omezení sacharidů se doporučuje pouze při některých závažných zdravotních potížích, navíc obvykle pouze krátkodobě. Pokud se rozhodnete sacharidy z jídelníčku odstranit z důvodu hubnutí, a to včetně sacharidů obsažených ve skutečných potravinách, tělo to vyhodnotí jako nepřirozené. S největší pravděpodobností sice něco shodíte, ale do roka se dostaví nechtěný jojo efekt a vám to nic nedá. Lepší cestou proto je, naučit se jíst správné sacharidy, ideálně sacharidy s nižším glykemickým indexem, které zasytí více a na delší dobu – celozrnné pečivo, obiloviny a další.

2. Jezte dostatečné množství kvalitního jídla

Správně nastavený příjem je klíčový ať už z hlediska hubnutí, udržení si postavy nebo z hlediska chutí na sladké. Obecně platí, že při snaze zhubnout, bychom měli být v kalorickém deficitu. Ten by ovšem měl být takový, abychom se i při nižším příjmu jídla necítili hladoví. Pokud budete mít hlad, utrpí vaše postava, psychika i sportovní výkon. Naopak při správně nastaveném energetickém příjmu se budete cítit skvěle a nebudou vás přepadat ani nezvladatelné chutě na sladké. Jenže jak si nastavit správný příjem a co vlastně jíst? Zásadní chybou je podle mého názoru to, když se člověk začne až posedle honit za štíhlostí a zdravím, trápí ho výčitky svědomí, začne držet nesmyslné diety, přehnaně cvičit nebo se neobejde ani jeden den bez zapisování do kalorických tabulek. Pokud chcete dosáhnout harmonie a spokojenosti, začněte jíst kvalitní potraviny a omezte ty průmyslově zpracované. Zapomeňte na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií. Naučte se užívat si skvělého jídla, pravidelně se hýbejte a nezapomínejte na odpočinek.

3. Zkroťte chutě a budujte svaly pomocí bílkovin

zoom Zvětšit

Bílkoviny zaženou chutě na sladké

O bílkovinách je obecně známo, že podporují svalový růst. Mimo to kvalitní a dostatečný příjem bílkovin ve stravě dokáže zahnat chutě na sladké a ze všech tří makro živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) člověka nejvíce nasytí. A kolik že  jich máme denně přijmout? V tomto směru je můj názor poněkud kontroverzní, nebo řekněme odlišný od toho, co tvrdí většina odborníků na výživu. Nejčastěji se objevuje názor, že je nutné přijmout 1,6–2,4* gramů bílkovin na kilo tělesné váhy a k budování svalů jsou nezbytné živočišné bílkoviny. Já si myslím, že nám na den stačí kolem 0,8–1,2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy, bílkoviny se dají čerpat i z čistě rostlinných zdrojů a výsledky se stejně dostaví. Pokud chcete dát přednost rostlinným zdrojům bílkovin, nebo aspoň maso omezit a něčím nahradit, sáhněte po luštěninách, tofu, seitanu nebo tempehu. Nezapomínejte jíst také potraviny s obsahem vlákniny a zařaďte i fermentované produkty. Správná výživa pomáhá pěstovat zdravý mikrobiom a udržet si zdravé a štíhlé tělo.

*Jedná se o údaj u sportujících jedinců v dietním režimu.

4. Zbavte se chutí na sladké při sladkém snění

Nedostatek spánku, nekvalitní spánek nebo spánek mimo rytmus narušuje fungování celého organismu. Snažte se délku spánku prodloužit. Budete mít díky tomu více energie a organismus bude lépe fungovat. S největší pravděpodobností se sníží i chutě na sladké. Pokud vás zajímá, kolik hodin byste měli ideálně spát, podle odborníků je to okolo 7–8 hodin denně. Nicméně tělo každého z nás má jiné potřeby, proto není nezbytně nutné řídit se obecnými radami. Spíše se snažte sami přijít na to, co vám nejvíce vyhovuje, kdy se cítíte dobře. Kromě délky spánku dbejte na to, abyste k němu měli co nejlepší podmínky. Pomoct může chladnější, dobře vyvětraná místnost a odstranění rušivých elementů, jako jsou chytré telefony, tablety, televize a další.

5. Nezajídejte stres sladkostmi. Vyhledejte samotu

zoom Zvětšit

Vypněte a věnujte pozornost jen sami sobě

Svět nebyl nikdy ideální, ale teď je naprosto šílený! Svět se stal smrští událostí a informací, které jsou navíc zkreslené a často zcela nepravdivé. Média nás dennodenně děsí. Výsledkem je, že jsme v neustálém stresu a zakoušíme strach a úzkost. Naše mozky musí neustále řešit přemíru podnětů. Začínáme z toho být čím dál unavenější a jsme vyčerpaní. Někteří začnou hledat řešení v jídle. Začnou tělo zásobovat přemírou cukru. Jenže přemíra jednoduchých cukrů společně s každodenním stresem může vést k obezitě a nejen k ní, ale i k mnoha dalším zdravotním komplikacím, jako je například onemocnění srdce a cév, cukrovka, ale i rakovina. Pokud se cítíte dlouhodobě ve stresu a máte potřebu stres zajídat sladkostmi, zkuste místo čokolády vyhledat samotu a ticho. Vypněte, relaxujte a věnujte pozornost jen sami sobě, nebo třeba mazlení a povídání si s domácími mazlíčky. O víkendu nebo během dní, kdy nemusíte pracovat a být nutně na příjmu, na celý den zablokujte připojení k internetu ve svém telefonu, tabletu, kdekoliv. Zapomeňte aspoň na chvíli, že existují sociální sítě a nevěnujte tolik pozornost tomu, co se děje venku.

6. Hýbejte se. Sport a čerstvý vzduch jsou všelék

Fyzická aktivita může pomoct chutě na sladké snížit. Důležité ovšem je, abyste si vybrali pohyb, který vás bude bavit, sportovali jste s rozumem (přetrénování má na tělo negativní dopad) a správně se u toho stravovali. Co se týká výběru sportu, je z mého pohledu nejlepší volbou vše, co se dá provádět venku – běh, kolečkové brusle, kolo, procházky. V zimě lyže, běžky, výšlapy a pokračovat můžete i v běhu. Stačí se správně obléct a nehledat výmluvy. Ať už zvolíte venkovní nebo vnitřní aktivitu, vždy se snažte o to, abyste při cvičení vnímali jen své tělo. Jakmile totiž začnete se svým tělem spolupracovat a naučíte se ho poslouchat, snadněji budete mít pod kontrolou i své chutě na sladké. Zároveň v tom všem nehledejte příliš velkou vědu. Mnohdy se stačí zastavit a jednoduše změnit některé svoje zvyky a zajetou rutinu. Dostatečně spěte, jezte skutečné potraviny, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, hýbejte se a snažte se být co nejvíc v pohodě. Když budeme v top kondici, můžeme podávat ty nejlepší výkony.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!