Marný boj s výživovými mýty nekončí

Ke zdravému stravování vede strastiplná cesta. Alespoň to tak podle všech těch rozporuplných informací kolem vypadá. Kolik jídel za den je vlastně správně? Zhubnu bez toho, abych si vše zapisoval do kalorických tabulek? Podle čeho se řídit?

Mýtus 1: Více jídel za den zrychluje metabolismus

Chcete-li být štíhlí či zhubnout, musíte jíst několikrát denně. Pravda, nebo lež? Nutnost jíst alespoň tři větší jídla denně a k tomu svačinky je jedním z nejčastějších mýtů, který se ve světě výživy objevuje. Četnost jídel během dne neovlivňuje zásadním způsobem rychlost a výkonnost metabolismu. Podstatně důležitější je, co jednotlivci vyhovuje, jaký má temperament, v jakých je podmínkách apod. Rozhodně tedy neplatí tvrzení, že nejprospěšnější je jíst tři jídla denně plus svačinky. Někomu to prospívat může, někdo si vystačí se dvěmi či třemi většími jídly denně.

Mýtus 2: Bez počítání kalorii se v dietě neobejdete

zoom

Bezhlavé zapisování do kalorických tabulek má stále své příznivce, i když odborníci se už nějakou dobu snaží vysvětlit, že není kalorie jako kalorie. Posuzovat jídlo pouze podle jeho kalorických hodnot k ničemu nevede. Je to jen hra s čísly a v praxi to mnohdy vypadá tak, že zapisovači dají do kalorických tabulek přesně to, co potřebují. Aby jim nastavené hodnoty vyšly, můžou si dát třeba jen půlku koblihy plné cukru místo většího množství doma upečeného kváskového chleba, který je dobře stravitelný a výživově hodnotný. Čísla sedět budou, výživové hodnoty nikoliv. Proto než ztrácet čas zapisováním do kalorických tabulek, věnujte čas prozkoumání toho, co opravdu jíte. Zaměřte se na to, co daná potravina obsahuje, jakým procesem zpracování prošla či jak ji správně upravit, abyste z ní získali co nejvíce benefitů. Neporovnávejte kalorie, porovnávejte mezi sebou jednotlivé potraviny.

Mýtus 3: Koktejly v prášku jsou perfektní náhradou jídla

Ačkoliv tyto přípravky obsahují všechny nutriční složky – bílkoviny, sacharidu, tuky, vlákninu, vitamíny, minerální látky atd., přesto by koktejly či jiné náhrady jídel v prášku měly sloužit pouze v případě nouze, tedy například když jste celý den na cestách nebo celodenním výletu bez možnosti dát si opravdové plnohodnotné jídlo. Proč? Protože samotná příroda chtěla, abychom jídlo kousali, žvýkali, ne se jim jen prolévali. Vždyť ke zpracování tuhé stravy máme uzpůsobeno i naše zažívací ústrojí. Mimo to hraje důležitou roli také to, jak takové jídlo jíme. Koktejl máme tendenci v rychlosti vypít, kdežto konzumace pevné stravy by nám měla zabrat víc času. K dobrému trávení je totiž nezbytné, abychom na jídlo zbytečně nespěchali a abychom si jej vychutnali.

Mýtus 4: Kokosový tuk je nezdravý

O kokosovém tuku se vedou mezi odbornou i laickou veřejností spory. Jedni tvrdí, že kokosový tuk je zdraví vysoce škodlivá potravina, druzí se to snaží vyvrátit. Kde je pravda? Jsou nasycené tuky skutečně tak škodlivé, nebo se dají označit alespoň jako neutrální? V tomto případě je nejférovější říct, že klíčové je zpracování a používání tohoto druhu oleje. Kokosový olej se výborně hodí do tepelné kuchyně, protože je stabilní, nepřepaluje se a nevznikají při něm nebezpečné látky. Naopak do hotových pokrmů se příliš nehodí. K ochucení čerstvých salátů a podobně je vhodné dát přednost panenským olivovým olejům. V případě používání kokosového i olivového oleje by však mělo platit všeho s mírou.

Mýtus 5: Umělá sladidla a sport jdou k sobě

Umělá sladidla používaná v řadě sportovních nápojů jsou mnohými sportujícími akceptována, i když jsou v tomto směru vzdělaní a většinou si složení potravin hlídají. Jak je to možné? Jsou snad umělá sladidla zdravá? Nikoliv. I když je těchto studií zatím poskrovnu a objevují se pouze sporadicky, postupně se začíná potvrzovat, že při konzumaci umělých sladidel dochází k narušování střevní mikrobioty. Pokud se tedy jako sportovec neobejdete bez proteinového koktejlu, je vhodnější zvolit jeho neochucenou variantu a v případě potřeby si jej dosladit přirozeně sladkou potravinou – například kouskem ovoce. V tomto bodě však budou někteří namítat, že čistý proteinový koktejl oslazený kouskem čerstvého rozmixovaného banánu bude mít vyšší počet sacharidů a kalorií, než protein s banánovou příchutí. To je sice nejspíš pravda, bude mít ale i vyšší nutriční hodnotu týkající se živin. Čerstvý banán totiž obsahuje řadu užitečných látek.

Dělejte si věci jednoduše po svém

Existuje nespočet výživových rad a mýtů, přičemž nejhorší na nich je především to, že nám berou radost a požitek z jídla. Neustále hledání toho, co je pravda, co je zdravé či naopak škodlivé, nebo co pomáhá při snaze zhubnout, nás akorát stresuje. Zkuste si to proto dělat po svém, bez odborných rad a jiných doporučení. Pokud vás baví kalorické tabulky, klidně si tam každé jídlo zapisujte. Nezapomeňte u toho ale i přemýšlet. Chutná vám koktejl v prášku? Bez obav si ho čas od času dopřejte. Najděte ve všem tom chaosu rovnováhu. Je to jednodušší, než se zdá.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.