5 tipů, jak naplnit svá fitness předsevzetí

Patřím k lidem, kteří si na Nový rok nedávají žádná předsevzetí. Když chci něco opravdu změnit, udělám to kdykoliv během roku a ne jen proto, že je to jakási tradice. Kromě toho klasická novoroční předsevzetí v drtivé většině případů nevydrží. Pokud si na předsevzetí potrpíte a dali jste si za cíl dostat se do kondice a zhubnout, mám pro vás pár tipů, jak si udržet motivaci.

Tip 1: Rozkouskujte svůj velký cíl na malé kousky

Jestliže jste si stanovili hlavní cíl, udělejte jednu zásadní věc – udělejte z něj podstránky, chcete-li podcíle. Dílčí cíle vám pomohou udržet si motivaci, protože budou v reálném rozmezí vašich možností. Mějte na paměti to, že každý dlouhodobý cíl má své fáze vývoje, během kterých poměrně často dochází k tomu, že se dávka motivace snižuje. Pokud jste si dali za cíl například zhubnout v roce 2020 minimálně 10 kg, nechtějte toho dosáhnout během dvou měsíců! Reálným cílem je zhubnout cca 1 kg za prvních 14 dní. A věřte, že i dlouhodoběji udržitelnější.*

Tip 2: Přestaňte sledovat „fitnessky“ na Instagramu

Není nic špatného na tom, pokud se necháte inspirovat lidmi, kteří dosáhli svých cílů, i když to budou cíle daleko za těmi vašimi. Nesnažte se je ale kopírovat, protože jejich cíle, postava a v neposlední řadě podmínky se odlišují od těch vašich. A platí to pro obě pohlaví! Ať už se jako žena zhlédnete v nějaké bikini fitness nebo jako muž v kulturistovi nebo „crossfiťákovi“, inspirujte se jejich vnitřní silou a odhodláním, nikoliv jejich fyzickou schránkou. Soustřeďte se primárně na své vlastní tělo, a pokud se od srovnání nedokážete oprostit, zrušte sledování.

Tip 3: Karel drogy nebere aneb poznejte své tělo

Abyste dosáhli postavy svých snů, zlepšili si celkově kondici a především své tělo uzdravili, potřebujete na to dostatek času. Současná doba je ale natolik zrychlená, že chceme vše hned. Když to nemáme, snažíme se to urychlit a získat podvodným způsobem – třeba nelegální suplementací, která s sebou může nést různá nejen zdravotní, ale i sociální rizika. Zamyslete se nad tím, jakým způsobem chcete svého cíle dosáhnout a co vám oklamání vlastního těla přinese. Najděte své fyziologické hranice, kterých jste schopní dosáhnout a nesnažte se sebe i ostatní přesvědčit o tom, že jste geneticky předurčení k tomu, abyste dosáhli skvělých [čti: bez nelegálních „pomocníků“ nereálných] výsledků za polovinu času, než je vůbec možné.

Tip 4: Nevzdávejte se. Vzpomeňte si, proč jste začali

U dlouhodobých cílů bývá zádrhelem to, že přicházejí dny, kdy to člověk chce vzdát. Přicházejí neplánovaně. Z ničeho nic. Nebojte se, nejste v tom sami. I když máte pocit, že všichni ostatní nemají s plněním svých cílů sebemenší problém, tváří se motivovaně a na sociálních sítích hýří optimismem, často je opak pravdou. Nepropadejte panice a kdykoliv budete mít těžký den, zkuste si vzpomenout na to, kdy a proč jste začali. Proč jste se rozhodli pro změnu ve svém životě? Proč to pro vás bylo důležité? Pokud to budete nutně potřebovat, klidně si od svého cíle na chvilku odpočiňte. Nestresujte se z toho, že vás čeká něco těžko dosažitelného. Věřte, že jakmile se zbavíte stresu a strachu z toho, že to nezvládnete, bez potíží začnete své cíle opět plnit.

Tip 5: Chybovat je lidské, ale nehledejte výmluvy

Měli jste v plánu jít třikrát v týdnu do posilovny a mezitím stihnout ještě krátký běh nebo svižnou procházku, ale pracovní povinnosti vám to neumožnily? Ocitli jste se neplánovaně na rodinné oslavě a neměli jste předtím čas sníst plnohodnotné jídlo, tak jste spořádali dva větrníky a zapíjeli to vínem nebo pivem? Čas od času si může každý z nás dovolit zhřešit v jídle, dát si skleničku vína nebo bez výčitek lenošit, ale pamatujte si jednu věc – ten, kdo nejméně chybuje, má mnohem větší šanci na nejlepší výsledek. Nenechte se svými chybami nebo občasnými prohřešky odradit. Poučte se z nich, ale na výmluvy zapomeňte. Ne nadarmo se totiž říká: „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.“

*Pozn.: Rychlé hubnutí se může negativně podepsat na znovunabrání váhy, tzv. jojo efekt. U sportovců a u lidí s nízkým procentem tělesného tuku může být situace odlišná, ale po zhubnutí je zásadní dostat se na své kalorické optimum. Klíčem k úspěšnému hubnutí je zkrátka vybrat si přístup v rámci rozumných mezí, který vám nejlépe vyhovuje, je účinný a dlouhodobě udržitelný.



Komentáře

Žakuja
Děkuji za inspirativní článek podobné články jen vítám
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!