6 nejčastějších faktorů, které vám nedovolí hubnout ani nabírat svalovou hmotu

Můžete se stravovat zdravě a dietně, mít dostatek pohybu a přesto mít dlouhodobě problém zbavit se kil navíc či naopak nabrat svaly. Kde je chyba? Regulace tělesné hmotnosti i nabírání svalové hmoty je komplikovaný proces, do kterého zasahují desítky faktorů.

1. Každodenní stres – hlavní důvod obezity u moderního člověka

zoom Zvětšit

Naši postavu ovlivňují i hádky s partnerem

Jedním z nejčastějších faktorů negativně ovlivňující naši postavu a zdraví je stres. Příčinou stresu přitom může být ledacos – nezaplacené účty, náročná nebo neuspokojivá práce, problémy v rodině, hádka s partnerem, dokonce i vyčerpávající cvičení a spousta dalších každodenních maličkostí. „Jakmile jsme ve stresu, přirozenou reakcí našeho organismu je mimo dalších biochemických změn zvýšené uvolňování kortizolu. Mezi efekty tohoto hormonu je i odbourávání svalů, možné zhoršení inzulinové rezistence a podpora ukládání břišního tuku,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě specializovaných poraden zaměřených na výživu člověka Svět zdraví. Kromě toho dochází při stresu ke zvýšení hladinu hormonu hladu a naopak je omezena sekrece hormonu nasycení. „Vcelku často se lidé ve stresu přejídají a uklidňují se sladkým a tučným jídlem. Jejich mozek zkrátka neustále prahne po ukájení dobrotami,“ vysvětluje nutriční specialistka. Hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours k tomu dodává, že kortizol také oslabuje chuť pohybovat se. Zhoršuje se i skladba střevního mikrobiomu, který s obezitou či naopak štíhlou postavou úzce souvisí. „Lidé, kteří nemají mikrobiom v rovnováze, mají podstatně vyšší sklony k obezitě,“ tvrdí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

2. Osamělost a nešťastná láska – důvod, proč nenabíráme svaly

zoom Zvětšit

Člověk potřebuje emocionální oporu

U stresu ještě chvíli zůstaneme, protože jeho příčinou jsou často věci, které si mnozí z nás neuvědomují – například stres ze samoty. Když se podíváme zpátky do minulosti, přijdeme na to, že naši předci žili také ve stresu. V mnoha situacích bylo jejich heslem „bojuj, nebo uteč.“ Jednalo se však často pouze o krátkodobou hrozbu a stres. Člověk totiž není stvořen pro to, aby žil neustále ve stresu. Kromě toho stejně jako naši předci nacházeli útěchu a rychlé uklidnění ve svém kmeni a měli rovněž neustálý kontakt s přírodou, tak i dnešní moderní člověk potřebuje k životu emocionální oporu ve formě rodiny, přátel a v neposlední řadě milujícího partnera. Naneštěstí dnes většina lidí žije mimo přírodu, mnozí jsou bez partnera, a stres zažívají konstantně. Následkem toho přebytek kortizolu významně narušuje hormonální rovnováhu a negativně působí na metabolismus „Kortizol omezuje nejen spalování tuků, ale také tvorbu nových svalů. Stres vedle toho vyvolává nadprodukci estrogenu, který zvyšuje ukládání tuků v těle a dodává mu ženské křivky. To platí i pro muže,“ varuje fitness trenérka Kateřina Hollerová a radí, abychom začali více inklinovat k přírodě. „Ke zdravému a  štíhlému tělu je potřeba celková a trvalá změna životního stylu,“ říká fitness trenérka Katka.

3. Nedostatek spánku – snižuje funkci našeho metabolismu 

zoom Zvětšit

Nepodceňujte důležitost spánku

I když se o důležitosti spánku a odpočinku neustále mluví, mnozí z nás jeho důležitost stále podceňují. Přitom při nedostatečném či nekvalitním spánku se snižuje produkce leptinu, což má za následek pocit většího hladu, snížení funkce štítné žlázy i metabolismu. To potvrzuje i nutriční specialistka Monika Bartolomějová: „Pokud se doba spánku sníží na pět hodin v rámci jediného týdne, dochází k výraznému snížení citlivosti vůči inzulinu. Jedna probdělá noc může mít za následek výrazně vyšší chuť k jídlu.“ Na internetu se dokonce můžete dočíst, že podle některých studií každé tři hodiny, o které ponížíme dobu spánku, údajně navýší naši hmotnost o 4–5 %. Trenérka Katka Hollerová proto radí, abychom místo večerního sledování televize nebo brouzdání na internetu dali přednost krátké procházce nebo si vlezli do postele s knížkou. „Předtím než půjdete spát nezapomeňte na vyváženou večeři a nečtěte si dlouho do noci,“ radí trenérka.

4. Nevědomé přejídání – hmotnost nepozorovaně roste

zoom Zvětšit

Mějte kontrolu nad tím, co jíte

Poměrně často se u svých klientů setkávám s tím, že hřeší v jídle v rámci rodinných oslav, oslav v práci a tak dále. Ona příležitost se najde prakticky vždycky. Vždyť můžeme oslavit třeba jen to, že dneska svítí sluníčko. Problém je, že kvůli tomuto přístupu vám poroste hmotnost nepozorovaně v průběhu let, i když se budete zároveň snažit o zdravou stravu,“ vysvětluje Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. Je důležité, abyste dokázali vnímat všechny drobnosti a výjimečnosti, které si dáte mimo rámec svého zdravého jídelníčku. „Pokud s tím máte problém, doporučuji detailní zapisování jídelníčku. V případě dlouhodobých a opakujících se nezdarů v hubnutí nebo ve změně stravy se neváhejte svěřit do rukou odborníka. Ten vám pomůže nejen se správným nastavením jídelníčku, ale zaměří se i na další problémy, které s ním souvisejí. Pomocí vhodné stravy se můžete zbavit únavy a znovu získat energii, zlepšit své pracovní i sportovní výkony, mít lepší náladu,“ říká nutriční specialistka.

5. Přílišné dietování –  znásobují přirozený pokles metabolismu

zoom Zvětšit

Extrémní diety mají na tělo negativní dopad

V případě snahy o redukci tuku a dlouhodobého udržení si štíhlého a zdravého těla je zapotřebí nastavit si jídelníček tak, aby to pro nás bylo příjemné a mohli jsme se tak stravovat klidně celý život. „Lidé by si měli uvědomit, že nízkoenergetické diety, nevyvážený poměr živin, drastické diety a dlouhodobě nepřirozené stravovací restrikce budou mít negativní dopad na bazální metabolismus, aktivní svalovou hmotu a celkově pro ně bude obtížnější udržet si zdravou hmotnost. Sice to bude znít příliš obecně, ale tím opravdu nejjednodušším a nejúčinnějším řešením je zapomenout na všechny diety a dietní potraviny. Jezte pravidelně a kvalitně a nezapomeňte se hýbat,“ radí Monika Bartolomějová. Trenérka Kateřina Hollerová k tomu dodává, že s věkem přirozeně klesá metabolická potřeba organismu, což zjednodušeně znamená, že pro uchování své štíhlosti potřebujeme stále jíst o trochu méně anebo se více hýbat. „S vlastním tělem je potřeba trochu experimentovat, ale hlavně ho poslouchat. Snažte se najít rovnováhu v jídle i pohybu,“ doporučuje trenérka Katka.

6. Špatně nastavené myšlení – vážně potřebujete zhubnout?

zoom Zvětšit

Usilujte o funkční tělo a zdravou mysl

Na neúspěšné hubnutí či nabírání svalové hmoty se dokáže nemalou měrou podílet náš mozek. Možná už jste párkrát slyšeli, jak někdo tvrdí, že si svou postavu udržuje v dobré formě díky tomu, že si nevyčítá, pokud si čas od času dopřeje něco, co nezapadá do jeho režimu, nebo se vykašle na cvičení a jde raději k vodě. „Tento přístup může skutečně fungovat, zvlášť pokud máte správně seřazené své priority a nehřešíte příliš často. Naopak pokud si vyčítáte i sebemenší prohřešek v jídle či tréninku, dostáváte tím své tělo do stresu,“ vysvětlujte trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. A tím se dostáváme zpátky na začátek, tedy k negativnímu dopadu na hubnutí, kdy je do těla vyplavován stresový hormon kortizol. Ale nejde jen o tento typ myšlení. „Někdy mohou být problém představy o tom, že potřebujete zhubnout, i když ve skutečnosti je vaše hmotnost v pořádku. Vezměte na vědomí, že každý z nás má určitou konstituci, která je geneticky daná. Někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější, pevnější stavby, nebo jsme přirozeně svalnatější. Za to, zda ale budete vychrtlí nebo obézní, většinou genetika nemůže,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová. Naučte se vnímat své tělo jako celek. Nebuďte posedlí svou hmotností ani procentem tuku v těle. Snažte se o to, aby bylo vaše tělo maximálně funkční.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.