Přestaňte tolik řešit stravu a zhubnete

V poslední době jsem zejména na Instagramu zaznamenala, že je moderní sdílet svou cestu zvanou jako uzdravování těla. Holky posedlé štíhlostí, které držely diety, až excesivně cvičily a zároveň měly neustále výčitky svědomí, najednou zjistily, že jejich životní styl neměl nic společného se zdravím. Jenže co si vlastně máme představit pod pojmem zdravá strava?

Poruchy příjmu potravy se objevují stále častěji

zoom Zvětšit

Dlouhodobé nepřirozené potíže s jídlem se mohou promítnout až do bulimie

Zásadní problém spočívá v tom, že lidé se často přehnaně honí za něčím, co považují za zdravé. Jsme schopni utrácet za rádoby dietní potraviny a hubnoucí prostředky, vzorové jídelníčky a konzultace u výživových poradců, kteří mnohdy předávají mylné informace. „Mnohým z těch, kteří  stavějí svou odbornost pouze na absolvování kurzu a získaném certifikátu s nápisem diplom výživového poradce bez zkoumání odbornosti toho, kdo kurz vedl, chybí kritické myšlení a uchylují se k líbivým trendům, které nemají nijak podložené komplexními vědeckými výzkumy ani zkušenostmi. Dezinformace, diety, extrémy ve stravě a další vedou k tomu, že hubnoucí lidé přiberou shozená kila do měsíce zase zpátky. Kromě toho nemalé procento lidí, kteří občasně drží diety, mají potíže s jídlem. Někteří z nich se dokonce dopracují až k poruše příjmu potravy,“ říká svůj názor Ing. Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů.

Jak poznat posedlost zdravým životním stylem?

zoom Zvětšit

Naučte se poslouchat svoje tělo, ať už se to týká intenzity cvičení či množství jídla

Posedlost zdravou stravou se nazývá ortorexie – vyhledávání zdravých potravin, zkoumání těch nezdravých a hledání informací se stává hlavní náplní času a nutkavou potřebou. Nejčastějším příznakem jsou dlouhodobé nepřirozené potíže s jídlem, které se mohou promítnout až do anorexie (nadměrné restrikce kalorií) nebo bulimie (přejídání se s vyvoláváním zvracení). Nejsou to však pouze problémy s jídlem, které se řadí mezi posedlosti zdravým životním stylem. Kromě neustálého přemýšlení o jídle, používání projímadel a dalších pro zdraví nebezpečných látek, je v dnešní době běžné nadměrné cvičení. „Cvičení tělu prospívá, ale tak jako u mnoha jiných věcí, i zde platí, že všeho moc škodí. Nemusíte se bát překonávat vlastní limity, ale zároveň musíte umět poslouchat své tělo a dodávat mu dostatečné množství paliva a odpočinku. Pokud extrémně cvičíte pouze proto, abyste měli ultra štíhlý pas nebo abyste byli jako hromada svalů, jdete na to špatně,“ varuje hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Kde je hranice toho, co je a není zdravé?

Je vcelku těžké odlišit, co je v souvislosti s jídlem i sportem zdravé a co už přechází v nemoc, zvlášť když se na nás valí ze všech stran často velmi protichůdné názory. Je vyhýbání se cukru ortorexie? Je konzumace převážně syrové stravy v bio kvalitě nesmysl? „Výživa hraje v našem životě velkou roli a je v pořádku, pokud se snažíte jíst maximálně zdravě. Zařazení syrové stravy do jídelníčku, jedení lokálních potravin v bio kvalitě a naopak omezení průmyslově zpracovaných potravin nebo omezení cukru nepředstavuje žádnou formu ortorexie, musíte to ovšem aplikovat správně,“ vysvětluje Tereza Havrlandová. Nebuďte jídlem posedlí a uvědomte si, že nežijeme v ideálním světě, proto ne vždy je nutné dodržet vše na sto procent.

Jezte kvalitní základní potraviny a hýbejte se

zoom Zvětšit

Snažte se jíst co nejvíce syrové stravy

Neustále zkoušení nových módních diet, nakupování dietních potravin, které mnohdy ani nejsou dietní a zdravé, či otrocké počítání kalorií každého snědeného sousta vede k tomu, že jsme v dlouhodobém stresu. Přitom stres je jednou z hlavních příčin zdravotních potíží (fyzických i psychických) včetně problémů s váhou – nemožnost zhubnout nebo naopak přibrat svaly – a to přímo fyziologicky kvůli stresovém hormonu kortizolu. „Počítání makroživin a kalorií má význam v případě, že se jedná o těžce nemocného člověka. Pro nás ostatní má podstatně větší význam, pokud začneme jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. K získání zdravého a štíhlého těla nepotřebujeme žádné nepřirozené restriktivní diety,“ tvrdí Tereza Havrlandová z Lifefoodu. Trenérka Kateřina Hollerová k tomu dodává, že důležité je také pravidelně se hýbat a dostatečně spát. „Naprogramujte si ve své hlavě pozitivní myšlení o svém těle. Zdravý vztah k sobě samému je klíčem k tomu, abyste se začali optimálně hýbat, správně jedli  a cítili se přitom skvěle,“ uzavírá Kateřina Hollerová z fitness centra Contours.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.