4 pravidla, jak se omluvit

Udělali jste chybu, které litujete? Omluvte se. Říct druhému „promiň“, není ve skutečnosti nic složitého. Zvládne to každý. Důležitá je věcnost, upřímnost a ochota svou chybu napravit.

1. Buďte struční

Stručná a věcná omluva má mnohem větší šanci na úspěch, než když se člověk snaží svou chybu dlouze vysvětlovat či dokonce obhajovat. Čím kratší a stručnější vaše omluva bude, tím lépe. V opačném případě existuje vždy riziko toho, že protějšek začne vaše tvrzení vyvracet, vám dojdou argumenty a vše skončí (opět) hádkou. Diskuze se připouští, ale teprve až k ní bude vhodná příležitost. Mějte na mysli, že omluva není způsob, jak vyřešit problém, ale spíše šance, jak vytvořit vhodnou půdu pro další komunikaci.

2. Nežádejte o odpuštění

zoom

O tom, jestli vám druhý odpustí nerozhodujete vy. Pokud jste udělali chybu a upřímně vás to mrzí, druhý na to dříve či později přijde a bude-li to v jeho silách odpustí vám. Rozhodně se vyvarujte naléhání a frází typu „prosím, můžeš mi to odpustit“, tedy zejména na začátku vaší omluvné řeči. Jakmile se omluvíte, můžete druhého požádat o odpuštění nebo se ho zeptat, jestli vám to vůbec je schopen někdy odpustit, ale na úvod o nic nežádejte. Chcete se přeci primárně omluvit, nebo ne?

3. Nechte mluvit činy

V některých situacích omluva prostě nestačí. Ukažte druhému, že svou omluvu myslíte vážně a snažte se napravit to, co jste pokazili. Čiňte se, buďte aktivní, ale na druhou stranu se nenechte zahnat do situace, kdy vám protějšek začne dávat vaši vinu „sežrat“ se vším všudy a místo odpuštění se vám začne cíleně mstít. Budete-li si sypat popel na hlavu, ale s druhým to ani nehne, ba naopak začne na vás být čím dál protivnější, možná je nejvyšší čas celou věc přehodnotit.

4. Neomlouvejte se

Přijde vám toto pravidlo absurdní? Ve skutečnosti je jedním z nejdůležitějších pravidel, ale abyste jej mohli uplatnit, musíte být zdravě sebekritičtí a féroví k sobě i druhým. Kdy se neomlouvat? Neplýtvejte omluvnými slovy v případě, že chyba není na vaší straně a nic špatného jste neudělali. Neomlouvejte se pouze proto, že se chcete vyhnout hádce. Řekněte druhému na rovinu, že máte na věc odlišný názor, ale budete o tom přesto přemýšlet. A taky přemýšlejte! Je možné, že přijdete na to, že omluva z vaší strany byla opravdu na místě. V takovém případě se omluvte, i kdyby to mělo být s dlouhým časovým odstupem. Na omluvu není nikdy pozdě.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.