Virtuální nevěra: nevinná nebo nebezpečná zábava?

I přesto, že virtuální nevěra zahrnuje „pouze“ sdílení sexuálních fantazií bez přímého sexuálního kontaktu, lze ji považovat za podvádění. Hranice mezi nevinností a hříchem se u virtuálních vztahů velice těžko vymezuje a má i svá další úskalí.

Co je to virtuální nevěra?

zoom

Ne vždy jsou virtuální vztahy anonymní

Virtuální nevěra zahrnuje sdílení sexuálních fantazií bez přímého sexuálního kontaktu, což ale neznamená, že k němu nemůže dříve či později dojít. V takovém případě se už ale nejedná o virtuální nevěru, ale podvádění v reálném životě. Nicméně i virtuální nevěra může pro vztah představovat nemalé nebezpečí. Navíc u virtuální nevěry hrozí riziko závislosti.

Co se týče vymezení virtuální nevěry, tak podle mě přesné vymezení neexistuje. Stejně tak nesouhlasím s tvrzením expertů, kteří tvrdí, že virtuální vztahy jsou zejména o anonymitě, kdy účastníci neznají svá skutečná jména, neví, jak vypadají, kde pracují či kde a s kým žijí. Virtuální nevěra či vztah může vzniknout i mezi lidmi, kteří se naopak velmi dobře znají. Není nic výjimečného na situaci, kdy dojde k virtuální nevěře mezi přáteli.

Proč dochází k virtuální nevěře?

Proč se vzájemně podvádíme? Proč si vzájemně lžeme? Proč toužíme i po jiných lidech, než je náš partner/ka? Na tyto otázky je těžké najít (rozumnou) odpověď. Možná ke všem těm věcem dochází, protože jsme zkrátka nedokonalí. Protože jsme lidé. Protože máme nenaplněné touhy a sny. Protože toužíme poznávat nové věci a lidi, chceme prožívat opakovaně pocit jedinečnosti, možná i zamilovanosti. Upřímně – nevím. Neznám na to odpověď.

Odborníci tvrdí, že virtuální nevěře podléhají osamělí lidé, kteří virtuální vztahy využívají jako náhražku za partnera, ale i zadaní, kteří mají doma uspokojivý a kvalitní partnerský vztah. Podle odborníků hledáme především duševní spříznění, ale myslím si, že ani odborníci na vztahy nedokážou určit správnou příčinu (virtuální) nevěry. Navíc nejsem přesvědčená o tom, že se musí nutně jednat o duševní spříznění. Zprávy toho snesou hodně, člověk se může odvázat a užít si skvělý virtuální sex bez nutnosti být s člověkem na druhé straně linky v duševním souznění.

zoom Zvětšit

Duševní spříznění nebo erotické napětí?

V čem je virtuální nevěra tak přitažlivá?

Přitažlivost a výhoda virtuálních vztahů spočívá zejména v tom, že lidé se zbavují svého studu a dokážou napsat i to, co by jinak nikdy nevyslovili. Prostřednictvím telefonu nebo počítače si člověk může velice snadno kompenzovat věci, které v reálném vztahu nefungují nebo neodpovídají jeho představám. Mimo to virtuální nevěra (vztah) je něčím novým, neznámým, je to příjemné zpestření „všedního“ života, a tak mu člověk velice snadno propadne.

Pokud si člověk i přesto stále uvědomuje cenu reálného vztahu a odpovědnost k němu, pak virtuální vztah nemusí být brán pouze jako špatný. Virtuální vztah může pomoct uspořádat si vlastní myšlenky, cíle a očekávání v životě. Díky tomu, že se člověk naučí sdělovat své myšlenky a přání, snadněji přijde na to, co ke svému spokojenému životu potřebuje. Virtuální vztah může být pro člověka výzvou ke změně zaběhnutých stereotypů v současném reálném vztahu.

POZOR: Virtuální nevěru neobhájíte

zoom Zvětšit

Virtuální nevěra má řadu úskalí

I když se může z výše popsaného zdát, že virtuální nevěra je vlastně naprosto nevinná a neškodná, či dokonce pro skutečný vztah přínosná, zdání klame. O přínosech* se mluví i v případě klasické nevěry, ale většina z nás si asi dokáže udělat představu o tom, jaký „přínos“ bude nevěra mít, pokud na ní drahá polovička přijde. Pokud partner na virtuální nevěru přijde, obvykle ji bere stejně, jako by se jednalo o nevěru skutečnou. Virtuální nevěra má většinou všechny atributy reálné nevěry, včetně sexu s někým jiným, i když se jedná jen o sex psaný a fantazijní.

K tomu má virtuální nevěra i řadu dalších úskalí. Člověk si na virtuálním sexu snadno vytvoří závislost, rozvíjením virtuálních vztahů člověk ztrácí schopnost rozvíjet skutečné vztahy a často dochází i k tomu, že ochladne vztah se skutečným partnerem včetně zájmu o skutečný sex. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se virtuální vztah zvrtne a účastníci spolu skončí v posteli. V té skutečné. Nikoliv virtuální. V tomto případě pak nevěru neobhájíte stoprocentně. Obezřetní buďte nejen na to, aby virtuální nevěra nepřešla do té fyzické, ale také na to, abyste se do virtuálního partnera/partnerky nezamilovali. Nabízí se však otázka, jestli je to reálné? Možná se vyplatí myslet na následky, které mohou z jakékoliv nevěry vzniknout a které si každý nese sám.

zoom Zvětšit

Milenky a milenci jsou ve výhodě

*Co se týče přínosů jakékoliv nevěry, tak podle mého názoru se odborníci mýlí, nebo je na to třeba pohlížet značně individuálně. Myslím si, že pokud se jedná o nefunkční či problematický vztah, tak nevěra problémy nevyřeší. V případě funkčního vztahu mi nevěra přijde jako úplný nesmysl, což si asi i většina aktérů nevěry uvědomuje, ale chtíč a touha je prostě silnější. Následků se sice někteří bojí jako čert kříže, ale co naplat. Stejně do toho rizika jdou. Nevěra, a zvláště nevěra dlouhodobějšího charakteru, kdy spolu aktéři mají vztah, je riziková a prospěšnost velice diskutabilní. Vztah s partnerem spíše narušuje, než okořeňuje. Není totiž snadné mít city pod kontrolou, či lusknutím prstů přestat myslet na milence/milenku a věnovat se plně své drahé polovičce. Milenci a milenky jsou vždy ve výhodě ve srovnání s našim partnerem/partnerkou, jsou novým impulzem, neřešíme s nimi (obvykle) starosti všedních dní. Jsou zábavní, skvělí, přitahují nás, rozumí nám. Není to ale částečně pouze iluze? 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.