Začít jíst zdravě? Nečekejte na Nový rok

V kruhu rodiny se můžete stravovat zdravěji už v době adventu, třeba když si upečete méně sladké cukroví, místo tučných příloh si dáte čerstvou zeleninu nebo ovoce a začnete jíst ryby - nejen o štědrovečerní večeři, ale pravidelně několikrát týdně.

Pokud toužíte po změně jídelníčku k lepšímu, nemusíte ji rituálně odkládat. Jako celá rodina se můžete zdravě stravovat po celý rok i během svátků, oslav a velkých hostin. Základem je nepřejídat se a místo tučných a přeslazených jídel čí většího množství vánočního cukroví si dopřát stejně chutné, ale zdravější potraviny, kterými tělu dodáte vyváženou dávku vitamínů, minerálních látek a živin. Velmi důležité pro zdraví jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak a podílejí se na správné funkci paměti, očí i imunitního systému. 

Nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová uvádí: „Lidské tělo si nedokáže omega-3 mastné kyseliny samo vyrobit, proto je nutné zajistit si jejich dostatečný přísun prostřednictvím stravy - například konzumací tučných mořských ryb. Nestačí však, dáme-li si rybu pouze výjimečně jako třeba kapra o Vánocích. Tučnou mořskou rybu, například tuňáka, lososa nebo makrelu, bychom měli jíst nejlépe třikrát týdně. Jestliže nám však rybí maso nechutná, můžeme si dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin doplnit také konzumací kvalitního doplňku stravy.“ 

Právě o Vánocích může být doma těžké vyhnout se stolům přeplněným jídlem, a proto odkládáme změnu jídelníčku na pozdější dobu. Ve skutečnosti lze však i obvykle velmi vydatnou sváteční tabuli připravit mnohem zdravěji. Nutriční terapeutka radí: „Pokud jste během štědrovečerní večeře zvyklí na několik chodů, zařaďte do menu například i pokrmy z luštěnin, které obsahují velký podíl vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dále zkuste nahradit smaženého kapra za pečeného tuňáka, jídlo mnohem bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Jako příloha se skvěle hodí salát z čerstvé zeleniny. Trváte-li ale na bramborovém salátu, vyzkoušejte pro jeho přípravu použít zdravější kombinaci s jogurtem. Dostanete-li chuť na sladké, dejte si častěji místo cukroví kousek čerstvého ovoce. A když děláte jednohubky, ozdobte je třeba marinovaným lososem.“ 

Podobnými alternativami v přípravě pokrmů se můžete inspirovat také ve všedních dnech po celý rok. Pokud je však i přesto pro vás těžké zařadit především rybí maso do běžného jídelníčku, můžete vyzkoušet kvalitní doplněk stravy speciálně vytvořený pro celou rodinu. Kapsle OmegaMarine Family, které vyrábí firma NaturaMed Pharmaceuticals z tuku tuňáka, si může dát každý, od toho nejmladšího po nejstaršího člena rodiny. Kapsle jsou žvýkací, chutnají jako bonbón a již dvě denně pokryjí dostatečnou dávku omega-3 mastných kyselin. Při objednávce ročního balení navíc dostanete dárek zdarma. 

Více informací najdete na www.omegamarinefamily.cz



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.