Sezóna saunování začala! Jakou saunu zvolit?

V zimě je sauna častým útočištěm. Umí prohřát celé tělo, zvyšuje imunitu, ulevuje od chronických bolestí, má pozitivní vliv na deprese, úzkost a nabízí skvělou relaxaci. Do které sauny se vydat, abyste se cítili komfortně?

Finská sauna je ověřená klasika

Finská sauna, pro kterou jsou typické dřevěné obklady a lavice, patří mezi nejznámější typ sauny. Teplota ve finské sauně se pohybuje okolo 85 až 105 °C, vlhkost vzduchu je 10 až 20 %. Doporučená doba pobytu ve finské sauně je 5 až 15 minut, přičemž mezi hlavní benefity finské sauny patří vyplavení toxinů z těla, prokrvení orgánů a kůže, posílení imunity a zbavení se stresu.

Tropická sauna pomáhá při dýchacím obtížích

zoom Zv?t?it

Tropická sauna navozuje tropické klima

Pokud vám nedělá dobře příliš vysoká teplota, dejte přednost tropické sauně, kde se teplota pohybuje mezi 60 a 75 °C. Aby byly zachovány ozdravné účinky tradiční finské sauny, je nižší teplota kompenzována vyšší vlhkostí, která dosahuje hodnot mezi 60 až 75 %. "Tropická sauna je výborným podpůrným prostředkem při léčbě dýchacích potíží, je vhodná i pro lidi trpící revmatem a různými svalovými onemocněními," říká David Klimša, hokejista a masér provozující SAUNARIUM v Havířově.

Zajímavost: Při použití vonného oleje v podobě eukalyptu ještě více umocníte ozdravné účinky tropické sauny. Vonný olej působí blahodárně při léčbě astmatu či při zánětu průdušek.

Parní sauna má pozitivní vliv na pleť

Parní sauna neboli parní lázeň je podobně jako tropická sauna vhodná pro lidi s dýchacími problémy. V této sauně je teplota okolo 40 a 50 °C, vlhkost vzduchu je 90 až 100 %. "Pravidelná návštěva parní sauny pomáhá uvolnit dýchací cesty a zlepšuje odkašlávání. V kombinaci s peelingovou solí má pozitivní vliv na pleť, čistí póry a pomáhá s léčbou akné," tvrdí David Klimša a dodává, že parní lázeň se používá také při léčbě revmatu a dalších potíží s pohybovým aparátem.

Solná sauna je ideální pro začátečníky

Při návštěvě solné sauny dochází pouze k lehkému prohřívání, díky čemuž je tento druh sauny ideální volbou pro ty, kteří se saunováním začínají. Teplota v solné sauně se pohybuje mezi 40 a 55 °C, vlhkost vzduchu je mezi 15 a 30 %. Solná sauna pomáhá zvláčňovat pokožku.

Herbal saunu ocení zejména ženy

zoom Zv?t?it

Saunování by mělo přinášet pocit uvolnění

Pro herbal saunu je typická nižší teplota (40 a 50 °C, vlhkost 10 až 20 %) a kromě toho se v této sauně můžete oddávat i aromaterapii nebo nechat působit saunovou kosmetiku. Herbal sauna se využívá například pro regeneraci nebo pročištění pleti pomocí různých peelingů. Benefitem herbal saun je také to, že nevysušují dýchací cesty a vlasy. 

Infrasauna prohřeje svaly před tréninkem

Infrasauna je oblíbená u sportovců, kteří ji využívají k prohřátí před tréninkem. Infrasauna funguje jen na elektřinu, neinstalují se do ní  kamna, a můžete si ji proto pořídit i do paneláku. Teplota v infrasauně je 45 až 60 °C a není nutné si po ní dávat studenou sprchu. 

Bio sauna: moderní alternativa k tradiční finské sauně

Jednou z méně známých druhů saun je bio sauna, která je kombinací finské sauny a páry. Teplota v bio sauně je však nižší, pohybuje se kolem 60 až 70 °C, vlhkost je 30 až 60 %. Bio sauna bývá provoněná vonnými silicemi, ať už ze saunových aromat, éterických olejů, z přírodních bylin či listnatých větví. Bio sauna má blahodárný vliv na dýchací ústrojí a na pleť.

Zdroj fotografií: SAUNARIUM Havířov



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.