Meditace není ezo

Potřebujete se ráno nastartovat, naladit na pozitivní vlnu nebo se naučit koncentrovat? Ke zklidnění či naopak nastartování nemusíte dělat zdlouhavé meditační seance, věnovat se ráno hodinovému cvičení jógy či provozovat několik desítek minut trvající kontemplace u šálku čaje. Efektivní může být i jednoduchá meditace z postele, které věnujete pár minut.

Zájem o meditaci stoupá, a to i v Česku

zoom Zvětšit

Meditace je jako mentální posilovna

Doba, ve které žijeme, na nás neustále klade nové nároky a lidé hledají způsob, jak se jim přizpůsobit, ať už jde o nekončící záplavu informací a reklam, sociální média, nutnost dělat více věcí, projektů a zaměstnání najednou, vztahové problémy či tíživou situaci spjatou s pandemií koronaviru trvající již déle než rok. To vše představuje pro naši mysl velkou zátěž. Podle Simony Zábržové, zakladatelky soukromé online péče o duševní zdraví Soulmio je přitom nemožné, aby mysl v tomto režimu dlouhodobě fungovala bez toho, aby to neneslo riziko rozvoje depresí, úzkostí a celkové životní nespokojenosti. „Lidé hledají cestu, jak z toho ven. Touží si odpočinout a umět zvládat stres. Meditace pro ně může být  jednou z možností. Lidé zkrátka chtějí prožívat život šťastněji a vědoměji,“ říká specialistka na duševní zdraví.

Meditace otevírá dveře k vlastní pozornosti

Mnozí lidé se k meditaci uchylují z toho důvodu, že se neumějí zklidnit, potřebují přestat přemýšlet, když to není potřeba či se chtějí zbavit nutnosti neustále vytvářet vnitřní teorie. Při meditaci se dá všech těchto aspektů dosáhnout a zároveň si při jejim provozování odpočinout. „Meditující člověk dokáže lépe pracovat se stresem a prožívat život více přítomně, šťastně, s vnitřním klidem. Díky cvičení meditace lze získat přístup k vlastní pozornosti a naučit se, co je možné ovlivnit a co ne,“ tvrdí Simona Zábržová. Mimo to meditace rozšiřuje pole vědomí a vnímání a s tím také často přicházejí duchovní prožitky, blaženost, radost a pohoda. To však neznamená, že meditace je pouze spirituální praxe. „Meditace se v čím dál větší míře přesouvá do firem, na různé kurzy a workshopy a do online meditačních aplikací,“ doplňuje zakladatelka platformy Soulmio.

Věděli jste, že meditace dokáže ovlivnit také tělesné zdraví, metabolismus, spánek, mezilidské vztahy či dokonce vztah ke světu jako takovému?

Nadměrná meditace může škodit

zoom Zvětšit

Meditace může způsobit i negativní stavy

Meditace může pomoci vyřešit stres a napětí. Někdy ale může způsobit i negativní stavy. „Meditace může u některých lidí vyvolat negativní stavy či pocity, kdy se lidé nedokážou plně soustředit a začnou se stresovat tím, že se jim do meditačního stavu nedaří proniknout. Může se dostavit i pocit odtržení od reality či ztráty sama sebe. Tohle se však stává spíše u lidí, kteří neprovádějí meditaci správně nebo jsou jejich problémy natolik závažné, že potřebují pomoc odborníka,“ říká Simona Zábržová a dodává, že meditace není univerzální všelék na duševní strasti moderní doby. Jde o proces postupného odhalování toho, co se v našem vnitřním světě skutečně odehrává. Někdy je v životě potřeba nejdříve věci dostatečně odhalit a identifikovat, než začnete hledat cestu, jak s nimi pracovat. Mnohdy je klíčem udělat v životě nějaké zásadní rozhodnutí, byť může být těžké či dokonce bolestné. „Meditace může být při životních volbách nápomocna, ale konečné rozhodnutí stojí vždy na vás,“ upozorňuje Zábržová.

Věděli jste, že meditace nemusí být vždy příjemná nejen kvůli náročným emocí či kritickým myšlenkám, které při ní vyvstanou, ale třeba i kvůli myšlenkám na fyzickou bolest? Nepříjemné pocity během meditace však nemusejí znamenat, že meditace nefunguje či ji děláte špatně.

Meditovat stačí pár minut denně

zoom

Meditovat můžete ráno v posteli

Začít meditovat může být náročné, zvlášť když se necítíte na to sednout si do meditační pozice, zavřít oči a jen tak spočinout bez hnutí uprostřed pokoje. Mnozí se u toho cítí nepříjemně až hloupě, což je nakonec od meditace úplně odradí. Ve skutečnosti nemusíte meditovat při vonných svíčkách, sedět ve speciální pozici a poslouchat u toho meditační hudbu. Meditaci provádějte klidně ráno v posteli. „Začátečníkům doporučuji začít v kratších intervalech – cca 5 minutami denně. Podstatné je, abyste meditaci prováděli pravidelně, v maximálním možném uvolnění a bez rušení z vnějších faktorů,“ radí Simona Zábržová.

4 kroky, jak meditovat z postele

Začněte s dýcháním. Jakmile vám zazvoní budík, setrvejte v posteli a svou pozornost zaměřte na dech. Udělejte šest hlubokých nádechů a stejný počet výdechů. Oči můžete nechat zavřené, jen si dejte pozor, abyste neupadli zpět do spánku. Dýchání provádějte maximálně půl minuty.

Myslete na něco hezkého. Dalším krokem je zaměření se na příjemné myšlenky, vzpomínky, představy. Nakonec v duchu poděkujte za to, za co jste ve svém životě vděční, ať už je to probuzení vedle milovaného partnera, možnost dělat práci, která vás baví, za vlastní zdraví a zdraví své rodiny – zkrátka za cokoliv, co vnímáte pozitivně a působí vám to radost.

zoom Zvětšit

Naučte se projevovat vděčnost


Stanovte si denní cíl. Ve třetím kroku si v pohodlí své postele v klidu promyslete, jaký úkol dnes splníte. Může se jednat o důležitý pracovní úkol, ale i o ryze soukromou záležitost. Podstatná je vizualizace cíle. Máte-li stanovený cíl, snadněji dojdete k vytouženému výsledku. Ujistěte se však, že jste si určili takovou prioritu, kterou můžete splnit. Jinak vás to bude zbytečně frustrovat.

Vstaňte z postele. Poslední krok je zároveň i nejdůležitější, protože když ho neuděláte, nehnete se z místa a nebudete moct jít za svými sny. Zvedněte se proto z postele a položte chodidla na zem. Jen to, nic jiného. V této pozici zůstaňte půl minuty, dýchejte a vnímejte, jak se vaše nohy dotýkají podlahy. Vnímejte teplotu podlahy. Celé své tělo. Pak vstaňte a vyrazte do nového dne.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?