Jak pečovat o tělo ve stresu

Při dlouhodobém stresu se tělo začne bouřit. U mnohých z nás je prvním ukazatelem toho, že není něco v pořádku, zhoršený stav pokožky a vlasů. Ve větší míře se objevují červené flíčky, akné, dochází k vypadávání vlasů. Existuje nějaké řešení, jak tomu předcházet?

Dokážeme žít bez stresu?

zoom Zvětšit

Málokdo z nás žije v dokonalé harmonii

Nejúčinnějším řešením by bylo, kdybychom se nevystavovali stresu – tedy alespoň tomu dlouhodobému. Jenže dostat se do klidu a harmonie v dnešním uspěchaném světě dá pořádně zabrat. A bohužel ani sebedisciplinovanější člověk, který usiluje o životní rovnováhu se čas od času nevyhne stresovým situacím. Příkladem může být tzv. oxidační stres způsobený životem ve městě, kde je mimo jiné nemalé množství smogu. Lidé ve městě mají pleť mnohdy zašedlou, trpí nedostatkem hydratace a nemalý podíl na špatném stavu pokožky má suchý vzduch z klimatizací.

Proti oxidačnímu stresu se člověk nejlépe ubrání tak, že začne trávit co nejvíce času v přírodě. Není nezbytně nutné stěhovat se hned mimo město, stačí trávit víkendy a ideálně i některé dny v týdnu na horách, procházkami v lese. Z kosmetických přípravků je vhodné používat ty, které dostatečně hydratují, např. bambucké máslo, kyselinu hyaluronovou nebo glycerin.

Nestresujme se tím, že stárneme

Stárnutí je přirozený proces. Naneštěstí spousta z nás – zejména ženy – se mu až nepřiměřeně brání a zároveň se tím, že stárnutí není možné zastavit, zbytečně stresují. Stárnutí pleti je ovlivněno geneticky, ale i způsobem života. Chcete-li vypadat a cítit se stále mladě a svěže, nespoléhejte se pouze na „zázračné“ krémy. Hydratujte zvenku i zevnitř. Pijte dostatečné množství čisté vody, zaměřte se na svůj jídelníček a žijte aktivně. Věnujte se sportu, choďte na procházky, snažte se trávit co nejvíce času venku a to v jakémkoliv ročním období.

Z kosmetických přípravků dávejte přednost těm, ve kterých se nacházejí přírodní složky. Doporučujeme výtažky z mořských řas nebo vyzkoušejte termální vodu, kterou seženete v lékárně. Termální vodu můžete aplikovat kdykoliv během dne, klidně i na make-up. Ostatně s make-upem to zbytečně nepřehánějte, skutečná krása není dokonalá.

Akné – nepřítel číslo jedna

zoom Zvětšit

Bojujete s akné? Změňte jídelníček

Akné není problémem pouze dospívajících, ani se netýká pouze jednoho typu pleti. Nemalé potíže s pupínky mají i dospělí se suchou, citlivou a nejčastěji mastnou pletí. Spouštěcím mechanismem akné u dospělých bývá velice často stres. Dojde k podráždění mazových žláz v kůži, vedle kterých se nachází relativně vysoký počet nervových zakončení a je vymalováno. Jak se akné bránit? Ze všeho nejdůležitější je zklidnění pokožky a ideálně i mysli. Přípravků na akné existuje nespočet, bohužel na každého zabírá něco jiného, proto je nutné si přípravky odzkoušet na vlastní kůži. Doslova. Mějte však na paměti, že méně je více a především nezapomínejte pleť pravidelně čistit.

Pokud se akné objevuje až příliš často a kosmetické přípravky ani trochu nezabírají, měli byste zvážit návštěvu lékaře. Akné bývá velmi často ukazatelem nějakého vnitřního problému, ať už se jedná o psychický problém nebo nemoc. Zvýšený výskyt pupínků ovlivňuje mimo jiné strava. Zkuste upravit svůj jídelníček. V neposlední řadě může být na vině menstruace, tedy hormony.

Vypadávání vlasů aneb jde do tuhého

Jestliže řešíte vypadávání vlasů, je možné, že máte tělo ve stresu již dlouhou dobu nebo jste byli ve velkém stresu třeba už před čtvrt rokem. I když jste nyní v relativním klidu, vlasy vám mohou začít vypadávat až nyní, protože stres se nejdříve projevuje na pokožce hlavy a až následně ve vlasech. Při vypadávání vlasů jsou nepostiženějšími partiemi čelo, spánky, koruna hlavy a kontury. Bohužel při vypadávání vlasů nepomáhá to, že se člověk zklidní, uvědomí si, že je ve stresu a pokusí se opět nalézt harmonii. V případě vlasů je potřeba nasadit podpůrné přípravky, jako jsou zklidňující tonika. Velmi dobře zabírají kvalitní šampony s vyšší čistící schopností.

zoom Zvětšit

Naplánujte útěk

Utečte od stresu

Od problémů se neutíká, pokud se ale jedná o problémy, které se týkají pouze vás – vašeho těla a duše, utečte. Nenechte si od nikoho namluvit, zvlášť ne od vás samotných, že jste zbabělec. Sbalte si kufr a odjeďte pryč alespoň na prodloužený víkend. Vyberte si místo, které patří mezi vaše nejoblíbenější nebo jeďte tam, kde budete mít zaručeně klid – horská chata, malá vesnička daleko od velkého města. Pokud vám to dovolí čas a finance, odjeďte k moři. Na stres není lepšího léku než pozorování západu slunce a poslouchání šumění mořských vln.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.