Nepřestávejte běhat! Běžte dál

Evidentně existuje celá řada důvodů, proč běháme nebo o tom, že začneme běhat, alespoň uvažujeme. Běhání se dokáže dostat člověku pod kůži a snadno si na něm vypěstujete závislost. Jaká je tedy hlavní příčina toho, proč běháme? A proč nemáme nikdy přestat?

Příliv endorfinů jako hlavní nakopávač

Hlavní příčinou toho, proč většina z nás běhá je příliv endorfinů. Já osobně pociťuji při běhu, ale i dlouho po něm, neuvěřitelné přívaly štěstí, cítím se spokojená a svobodná. Myšlenky v mé hlavě volně plynou, nebo si je naopak umím dokonale uspořádat. Věci, které nedávaly smysl, jsou najednou více než jasné. Všechno dává smysl, všemu najednou rozumím. Je to zvláštní věc a možná by stálo za to, zeptat se, jak to celé funguje, nějakého biochemika. Jenže jeho odpověď by nás stejně nedokázala uspokojit. Běháme zkrátka z mnoha důvodů a příčinu toho důvodu nemusíme znát. Když nevíme, proč vlastně běháme, celé je to zajímavější.

zoom

Při běhu dávají všechny věci smysl

Jenže co když jste teprve běhat začali a máte strach, že vám bude motivace k běhu postupně klesat? Ke stagnaci či ztrátě motivace může dojít u kohokoliv – začátečníka i ostříleného běžce, který běhá ultramaratony. Zkušený běžec „závislák“ se obyčejně k běhu zase dříve či později vrátí. Nemůže si pomoct, běh v něm zanechal nesmazatelnou stopu. Začátečník se musí snažit trošku víc. Nesmí se vzdát po pár kilometrech, musí překonat svou lenost (ostatně to docela často i zkušení běžci), nechuť vyběhnout do deště či chladu, a především najít motivaci, která se zakládá na skutečných hodnotách.

Běhejte z dobrého důvodu – ne ve snaze zhubnout

Sice nemusíte znát příčinu důvodu, proč běháte, měli byste ale běhat z dobrého důvodu. Zvlášť, pokud to myslíte s během opravdu vážně a chcete běhat napořád – celý život. Motivací pro běh bývá pro mnoho lidí snaha zhubnout. Běh je pro ně jakýmsi trendem, kdy se přizpůsobují tomu, co dělají ostatní. Například na Instagramu zpozorují, že spousta jejich kamarádů i neznámých lidí běhá, navíc vypadají tak dobře! Nenapadne je nic lepšího, než to zkusit taky. V pořádku. Ale je potřeba si uvědomit, že u běhu ani žádné jiné aktivity obvykle nevydržíte, pokud motivace nebude vycházet z vašeho vlastního přesvědčení a touhy.

Motivace musí vycházet z nitra. Musí vás těšit, že budete chodit každý den běhat, budete zvyšovat tempo i vzdálenost. Běh je natolik specifický, že nestačí, aby byla vaší motivací snaha zhubnout. Ano, při intenzivním běhání skutečně zhubnete, ale pokud je to vaší primární motivací, běh se nikdy nestane součástí vašeho života a neobjevíte jeho skutečné kouzlo.

Stanovte si vysoké cíle – zaběhněte ultramaraton

zoom Zvětšit

Stanovte si vysoké "bláznivé" cíle

Jednou nám odborníci tvrdí, abychom si stanovili reálné cíle, podruhé si máme dát cíl dostatečně vysoko. Jak to tedy je? Každý z nás by si měl nastavit cíle podle svých vlastních potřeb. Jenže problém je v tom, že spousta lidí je až neuvěřitelně lenivá a odmítá vystoupit ze své komfortní zóny. Moje doporučení se proto zakládá na tom, abychom si stanovili vysoké cíle. Takové, ze kterých můžeme mít dokonce pocit, že jsou nedosažitelné, nereálné, bláznivé!

Dokážete si třeba vy, vaše rodina, přátelé a známí představit, že uběhnete ultramaraton? Co takhle se připravit na 100 a více kilometrů běhu v terénu? Přijde vám to šílené? A přijde to šílené vašim blízkým? Asi ano. Nechte je, aby se vám to snažili rozmluvit, vryjte si hluboce do paměti hlášky typu: „To nezvládneš! Zbláznil ses? Tohle nemůžeš nikdy dokázat!“ A pak jděte a udělejte to. Zaběhněte ultramaraton! Nebo zaběhněte maraton. Cíl, který si stanovíte, je pouze na vás. Odhalíte tím svou vnitřní sílu a odhodlání ne jiným, ale sami sobě a to zato stojí.

Využijte příležitost – žijte tady a teď

Běh je skvělý způsob, jak se naučit prožívat přítomný okamžik. Běh dokáže vyvolat všeobjímající pocit přítomnosti, pocit toho, že žijete tady a teď, což je neuvěřitelně osvobozující. Tady a teď je prostor mezi známým a neznámým, je to místo nekonečných možností a na nás zůstává, co s těmi možnostmi uděláme. Běh, stejně jako například lezení po horách nebo plavání, se někdy podobá meditaci, kdy všechno ostatní mizí a vy se dlouhou dobu tak soustředíte, že když si tou zkušeností projdete, obvykle získáte lepší náhled. Zdá se vám to příliš filozofické či duchovní? Jenže takový běh skutečně je! Běh vás dostane do stavu meditace. Pomůže vám najít sama sebe a to je ta nejlepší motivace, jakou můžete pro běh mít a proč s ním nikdy nepřestat. 

Pozn.: Článek byl mimo jiné inspirován knihou Běžkyně od Lizzy Hawkerové.



Komentáře

Vlaďka
Pěkný článek. Jen s tím stanovením vysokých cílů až tak nesouhlasím. Mám pocit, že ten, kdo dnes běhá jen pro radost není "in". Mám operované koleno, takže nikdy žádný maraton nepoběžím, přesto běhám již několik let pravidelně - v zimě, v létě, v dešti, ve sněhu, prostě proto, že mě to baví. Neměřím si tepovku, ani vzdálenost, ani čas. Běhám jen pro radost a to mi stačí. Neznám lepší čistič a třídič hlavy.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?