Ani si nesedejte, jinak budete litovat

Snažíte se zmírnit následky sedavého způsobu života tím, že po práci zařazujete pohybovou aktivitu? Pravidelný pohyb je zdraví prospěšný, pro zmírnění následků sedavého způsobu života  však nestačí. Nadměrné sezení má na zdraví negativní dopad bez ohledu na dobu strávenou pohybem. Co s tím?

Dlouhodobé sezení nás zabíjí

zoom

Dlouhé sezení má vliv i na náš mozek

Nadměrnému sezení je přičítáno obrovské množství zdravotních potíží. Dlouhé sezení je spojeno s větší náchylností k srdečním a cévním chorobám, k cukrovce, k rakovině tlustého střeva a ke vzniku nádorů prsu, ke slábnutí svalů a kostí, k bolestem páteře, ke křečovým žilám, a dokonce i ke zhoršení funkce mozku. Kromě toho se při nedostatečném pohybu mnohem rychleji přibírá na váze a je omezena svalová činnost, která je nutná pro podporu pohybu lymfy.

Klíčové je, kolikrát si během dne stoupnete

Při dlouhodobém sezení je kvůli nečinnosti narušen oběhový systém, dýchání i trávení a může tak docházek ke zdravotním problémům celého systému. Zvláštní pozornost si pak zaslouží lymfatický systém, který na rozdíl od toho oběhového, nemá pumpu a je nejvíce závislý na svalových stazích nohou. „Když sedíme, svaly nohou skoro vůbec nepoužíváme, a tak je činnost lymfatického systému značně omezena. To pro naše tělo mimo jiné znamená pomalejší odstraňování škodlivých látek, zhoršují se zánětlivé procesy v těle i regeneraci vnitřních orgánů,“ tvrdí zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Z toho důvodu je důležité měnit polohu vícekrát během dne. „V praxi to znamená, že je vlastně mnohem důležitější, jak často si během celého dne stoupneme, než jak dlouho stojíme,“ vysvětluje Věra Vojtěchová.

Využívejte chytrých technologií

zoom Zvětšit

Pořiďte si chytrého pomocníka

Člověk ponořený do práce často zapomene na to, že by se měl na chvíli postavit a pohybovat se. Proto je dobré se pojistit a nastavit si na mobilu budík, instalovat si aplikaci upozorňující na nutnost se chvíli pohybovat do počítače nebo si pořídit chytré hodinky. Například Apple iWatch vás po 50 minutách sezení upozorní na to, že se máte postavit. Nastavit si v nich můžete i upozornění na dýchání, což je jedna z forem mindfulness. „Relaxace pomocí dechu vám pomůže uvolnit stres a můžete ji praktikovat prakticky kdekoliv. Stačí, když na chvíli hodíte vše za hlavu. Přestanete přemýšlet a budete se soustředit jen na svůj dech. Nádech. Výdech. A zase hluboký nádech. A uvolňující výdech. Vnímejte jen přítomný okamžik,“ popisuje princip hlubokého dýchání instruktorka jógy a potvrzuje, že brániční dýchání stimuluje a jemně masíruje i vnitřní orgány uložené v dutině břišní a podporuje proudění lymfy.

Naučte se aktivnějšímu sezení

Další možností, jak vnést do života více pohybu v době, kdy jste nuceni sedět u počítače nebo jakékoliv jiné práce, je naučit se aktivnějšímu sezení. „I při sezení je možné zapojit svaly celého těla. Například díky tom, že na židli umístíte balanční polštář nebo si pořídíte k občasnému sezení balanční míč, který slouží k trénování rovnováhy, zlepšuje flexibilitu a podporuje správné držení těla. Při nákupu míče je však důležité vybrat správnou velikost, výběr je proto vhodné konzultovat s fyzioterapeutem,“ doporučuje fyzioterapeutka a instruktorka jógy Tereza Novotná.

Choďte všude pěšky

zoom Zvětšit

Běhat můžete klidně i do práce

Odvézt se do práce autem nebo jiným dopravním prostředkem je sice pohodlnější, zvlášť v zimním období, pokud se ale naučíte chodit pěšky, brzy si tuto aktivitu oblíbíte. „Chůze je pro člověka nejpřirozenější fyzickou aktivitou, díky které můžete zhubnout, vyčistíte si při ní hlavu, zbavíte se stresu a je zaručeným receptem na štěstí,“ tvrdí Věra Vojtěchová. Během přívětivějšího počasí můžete začít jezdit na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích. Pro ty zdatnější se nabízí běh, který můžete provozovat za jakékoliv počasí. Stačí se na něj pouze správně obléknout a máte-li v práci sprchu, můžete běhat i tam.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.