Přeneste se do minulých staletí ve středočeských skanzenech

Zajímá vás, jak vypadal život na venkově v minulých staletích? Středočeské skanzeny a muzea vám umožní nahlédnout do minulosti a představí každodenní radosti i trápení našich předků. 

img

Zdroj: Přerov nad Labem, Archiv SCCR

Hamousův statek 

Přeneste se o 150 let zpět na Hamousově statku poblíž hradu Křivoklát. Roubená selská usedlost byla pravděpodobně postavena koncem 16. století a svému účelu sloužila až do roku 1992, kdy zde byla vybudována muzejní expozice přibližující život a tradice českého venkova. 

Při vstupu do domu vás jistě zaujme kuchyně s chlebovou pecí a dalšími dobovými kuchyňskými nástroji. Odtud projdete do obytné sednice a útulné světničky. Chcete-li získat nevšední zážitek, zajeďte sem v sobotu, kdy se na statku peče tradičním způsobem chleba. 

img

Zdroj: Hamousův statek, Archiv SCCR

Skanzen Přerov nad Labem 

Skanzen v Přerově nad Labem je tvořen 40 staveními a sousedí s renesančním zámkem. Nahlédnout můžete do několika dobově vybavených staročeských chalup, které dokreslují život na vesnici od poloviny 19. do poloviny 20. století. Skanzen návštěvníky seznámí s běžnými úkony od domácího pečení a praní až po včelaření. V objektu bývalé panské bednárny a vesnické školy se pravidelně pořádají národopisné výstavy a další společenské akce. 

img

Zdroj: Přerov nad Labem - interiér chalupy, Archiv SCCR

Muzeum lidových staveb v Kouřimi 

Muzeum lidových staveb v Kouřimi se zaměřuje na lidovou architekturu v celých Čechách, proto zde naleznete stavitelské památky z celé republiky. Díky bohatým sbírkám nabízí skanzen srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období 17. až 19. století. V současnosti je zpřístupněno 14 obytných a hospodářských objektů ze středních, východních a severních Čech. Za návštěvu stojí nejstarší dochovaná roubená stodola u nás pocházející z roku 1648. Nenechte si ujít také rekonstrukci školní třídy z konce 19. století. Ve skanzenu se v průběhu roku mimo jiné odehrává celá řada kulturních akcí. 

img

Zdroj: Skanzen - Muzeum lidových staveb v Kouřimi, Archiv SCCR

Skanzen Vysoký Chlumec 

V údolí pod dominantou renesančního zámku ve Vysokém Chlumci se nachází Muzeum vesnických staveb středního Povltaví, kterému se podařilo zachránit obytné, hospodářské, technické a drobné sakrální objekty pocházející až ze 17. století. Celkem byl proveden přesun a znovupostavení 24 staveb. Za zmínku nepochybně stojí replika historické kovárny s funkční výhní a expozicí kovářského náčiní. Posledními přírůstky v areálu jsou obytné roubenky a dřevěná kaplička. Muzeum se pyšní také bohatou sbírkou vybavení venkovské domácnosti, lidových oděvů a zemědělských a řemeslnických nástrojů. 

img

Zdroj: Vysoký Chlumec, Libor Sváček

www.strednicechy.cz 

 Projekt "Rozvoj produktu Střední Čechy královské" byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

img

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!